Blåsvarts misstag straffade sig mot Häcken

Efter en riktig rivstart på Bravida Arena var det ett effektivt BK Häcken som gasade ifrån och vann med 4-1 (3-1) i en match där Sirius misstag straffades hårt.

Sirius klev in i matchen mot BK Häcken och tog initiativet under de allra första minuterna, men när spelet vände och Häcken fick kontrollera bollen under en kort period ledde det till en tidig kalldusch för Blåsvart.

Det såg ofarligt ut när Häcken rullade runt bollen framför ett samlat Siriusförsvar, men när mittbacken Joona Toivio tröttnade på bollflyttandet och istället klippte till med ett skott från 25 meters håll blev ett ofarligt bollinnehav till ett tidigt ledningsmål för hemmalaget.

Nio minuter tog det innan Toivios projektil flög upp i Lukas Jonssons högra kryss till 1-0 för Häcken. Nio minuter till tog det innan Sirius svarade till 1-1. Blåsvart vann bollen efter slarvigt Häckenspel utanför eget straffområde, och Philip Haglund kunde snabbt friställa Niklas Busch Thor som hur iskallt som helst placerade in bollen intill den bortre stolpen med vänster yttersida.

Så var matchen efter 18 minuter tillbaka i utgångsläget, och såg ut att kunna fortsätta så därifrån. Nu dröjde det dock bara sju minuter till innan bollen hittade nätet igen, den här gången efter en hörna. Häckens Gustav Berggren fick nicka helt ohotad i den bortre delen av straffområdet, Lukas Jonsson nådde inte bollen och tillfällige andremålvakten Philip Haglund var på den men lyckades inte hålla den på rätt sida mållinjen.

Kalldusch nummer två följdes snart av kalldusch nummer tre för Blåsvart, som efter att ha tappat bollen på mittplan i den 32:a minuten fick se bollen snabbt går fram till Alexander Jeremejeff som petade bollen mellan Lukas Jonssons ben och in till 3-1 för hemmalaget, som nu tagit ett stadigt grepp om matchen. Sirius misstag straffade sig direkt, och efter en inledning där Blåsvart såg ut att vara med hade man nu hamnat i ordentlig uppförsbacke.

Det var inte allt för mycket fotboll som hann spelas mellan målen, men den som hanns med präglades av ett Häcken som ständigt hotade i kontringarna när Sirius blev av med bollen, och ett Blåsvart som inte kom till särskilt många lägen under den första halvleken.

Sirius gjorde ett försök att blåsa på direkt från start i den andra halvleken, men Häcken tog bara tio minuter på sig att sätta käppar i hjulet även för den planen. Viktor Lundberg tog tillvara på en vass frispelning och rullade in 4-1-målet från nära håll.

De återstående 35 minuterna av matchen blev en svängig historia, där det skapades chanser åt båda håll. Sirius tog över allt mer och skaffade sig gott om pinnar i avslutsstatistiken, men även om Philip Haglund nickade i Peter Abrahamssons famn från nära håll, Henry Offia träffade stolpen och John Junior kom nära ett par gånger om hade det krävts betydligt mycket mer för att vända det här tremålsunderläget.

– Häcken är ett bra lag och Häcken på bortaplan är en tuff uppgift, men vi vill kunna åka härifrån och säga att det var Häcken som vann matchen, inte att vi förlorade den. Nu förlorar vi den på ett sätt som går emot all logik om man tänker på hur träningarna och matchprestationerna sett ut den senaste månaden och hur känslan var innan, säger Henrik Rydström.

Siriustränaren var inte nöjd med vad han såg på planen idag efter en rad fina insatser efter uppehållet.

– Vi tog inga löpningar ens när vi var fräscha och offrade oss inte tillräckligt mycket för varandra. När vi inte offrar oss hänsynslöst för varandra och kryper av planen av trötthet finns det väldigt många lag som är bättre än vad vi är, det är där vi brister idag. Det är för oss att stirra den sanningen i vitögat och gilla det, säger han.

– Det är jättebra ibland och kasst ibland, vi har inte råd med det. Vi måste fan förtjäna supportrarnas tid, engagemang och kraft och så agerar vi inte idag, säger Henrik Rydström.