Blåsvart vidare till gruppspel i cupen

Sirius besegrade på onsdagen division 1-laget Carlstad United med 2-1 (1-1) borta på Tingvalla IP och tog sig därmed vidare till Svenska Cupens gruppspel i vår.

Sirius ägde bollen i matchinledningen på Tingvalla IP, men lyckades inte såga sig igenom ett tätt Carlstad United-försvar. Istället var det hemmalaget som efter ett par resultatlösa kontringar kom till matchens första skott, då en svartklädd anfallare snappade åt sig annars stabila debutanten Linus Nygrens missriktade passning. Avslutet lyckades dock Lukas Jonsson med ett utsträckt ben parera ut till matchens första hörna.

Sirius kom till sitt första avslut på sin första hörna i matchens 12:e minut, men Ian Sirelius skarv vid den första stolpen räddades av målvakten. Blåsvart kunde sedan flytta upp spelet mer och mer, och efter ytterligare ett par farligheter vid fasta situationer spelade man sig fram till matchens första mål.

Efter snabbt kombinationsspel in i straffområdet från höger fick Kalle Larson gott om tid att sikta in sig, och inspelet till en framstormande Zackarias Faour satt perfekt på foten. Faour satte sitt första mål 19 minuter in i debuten till 1-0 för Blåsvart.

Sirius kunde flytta upp spelet allt mer och Johan Andersson var nära att utöka på Christer Gustafssons väl avvägda lyftning in i straffområdet, men nickade strax utanför.

Istället kunde hemmalaget bara fyra minuter efter Sirius ledningsmål sätta upp en kontring längs med högerkanten. Efter att ha dribblat sig in i straffområdet föll en anfallare på Kalle Larsons utsträckta ben och Carlstad United tilldömdes en straff. Lukas Jonsson var på bollen långt nere mot sin högra stolpe, men lyckades inte styra den ut på rätt sida mållinjen.

Ställningen var åter oavgjord, och förblev så under resten av den första halvleken. Sirius fortsatte att hålla i bollen men spelade mer runt Carlstad än igenom, och kom inte till särskilt många målchanser även om man hade hyfsad kontroll över händelserna på planen.

– Vi gör en hyfsat stabil första halvlek, men lite för långsamt och för lite hotande. Vi gör ett jättefint mål då vi verkligen växlar tempo och sätter fart i saker och ting, men vi gör det lite för få gånger. Det är onödigt att bjuda dem på en straff, men det är en okej genomförd halvlek, sammanfattar Thomas Lagerlöf.

Till den andra halvleken kom Blåsvart ut med ny energi och satte fart på bollen, och då tog det knappt tio minuter innan den låg bland nätmaskorna igen. Johan Andersson överlappade på högerkanten och kom in med fart i straffområdet, men hans skott stoppades av målvaktens benparad. Ian Sirelius högg på returen, men fick sitt skott blockat av en försvarare, innan Christer Gustafsson för tredje gången gillt lyckades trycka in bollen i nät till 2-1 för Sirius.

– Vi pratade i paus och inledde andra halvlek riktigt bra. Vi höjer tempot, tar tillbaka bollen snabbare och de blir tröttare och tröttare. Det blir ett helt annat tryck och momentum, och till slut tar vi ledningen igen. Men där tar det roliga egentligen slut, säger Thomas Lagerlöf.

Efter målet fortsatte Carlstad att jobba frenetiskt för att hitta en väg tillbaka in i matchen, och även om de stora målchanserna uteblev så var man inte alls oävna under den andra halvleken.

– Vi slår av för mycket på takten, och Carlstad är ett så pass bra lag att när de byter in lite pigga spelare så blir det alldeles för svängig fotboll. Vi försöker spela av matchen men gör det inte tillräckligt bra, så de får en hel del att säga till om, säger Thomas Lagerlöf.

Under kortare perioder kunde Sirius gömma undan bollen och spela av matchen på offensiv planhalva, men mot slutet av matchen skapade hemmalaget ändå ett visst tryck mot Siriusmålet. Blåsvart slarvade bort sina motattacker och fick ingen fart i passningsspelet medan hemmalaget kastade sig framåt med alla sina kvarvarande krafter.

Ett par avslut från distans som Lukas Jonsson kunde parera och några fasta situationer där bollen flög igenom Sirius straffområde utan att komma riktigt nära att gå in var dock allt hemmalaget lyckades skapa, och Blåsvart tog till slut en välförtjänt seger.

Sirius är därmed vidare till Svenska Cupens gruppspel för sjätte gången av sex möjliga.

– Det viktigaste var att gå vidare och inte dra på sig några skador, så det uppdraget är genomfört. Annars var det ingen större tillställning, säger Thomas Lagerlöf.