Blåsvart tog stark bortaseger i Norrköping

Sirius återupptog på söndagskvällen seriespelet efter sommaruppehållet när man tog sig an IFK Norrköping på bortaplan, och gav ett riktigt styrkebesked genom att ta med sig tre poäng hem efter att Philip Haglunds sena mål säkrat en 1-0-seger på Östgötaporten.

Med tanke på de 33 graderna och den stekande solen som tvingade fram två vattenpauser under matchen var det en förvånansvärt intensiv fotbollsmatch som utspelade sig inne i den lilla gryta som är Östgötaporten i Norrköping på söndagskvällen.

Hemmalaget var snabbast ut ur startblocken, och tog förstås gladeligen initiativet på sin hemmaplan. Siriusförsvaret sattes tidigt under press när Norrköpings tunga offensiv kom med fart mot mål, men man lyckades hålla dem borta från allt för heta målchanser. Några skott blockerades medan Lukas Jonsson var snabb ute på flera instick och inlägg.

– Vi visste att här hemma kommer Norrköping försöka kliva högt på oss och med sitt anfallsspel trycka tillbaka oss, och i och med de yttre förutsättningar som ändå påverkar med värmen som suger musten ur en så var det viktigt för oss att hålla ihop vårt lag i försvarsspelet. Det gör vi jättebra, det är några situationer i första halvlek då de hittar igenom när vi blir lite otydliga, men vi korrigerar det, säger Henrik Rydström

Sirius stack upp i anfall då och då, men lyckades inte skapa några längre perioder av bollinnehav. Ett par försök från distans antecknades ändå i avslutskolumnen, utan att Isak Pettersson i hemmamålet sattes på några allt för stora prov.

Norrköping försökte och försökte, men lyckades inte såga sig igenom Sirius centrala block. Mot slutet av den första halvleken kom det största genombrottet, då Alexander Fransson efter ett första avslut som Lukas Jonsson stötte rakt ut fick en retur i öppet läge framför mål. Jonsson stod dock på rätt plats igen och räddade med en snabb benparad.

I inledningen av den andra halvleken ökade Norrköping sitt tryck mot Sirius mål ytterligare, men ett lågt försvarande Blåsvart fortsatte att hålla emot. Lukas Jonsson stod för ett par bra räddningar på skott utifrån, och när han såg ut att vara snett ute efter att ha stött iväg ett inlägg med handen lyckades han ändå vända sig om och blockera Simon Skrabbs avslutsförsök.

Jordan Larsson fick hemmalagets kanske allra bästa läge när han blev frispelad i straffområdet, men den gången var Axel Björnström Sirius räddande ängel när han sprang ikapp och med en perfekt tajmad glidtackling bakifrån berövade anfallaren på att få avsluta.

Sirius fortsatte hela tiden att sticka emellan med egna målchanser; Sam Lundholm vände runt i straffområdet och sköt tätt över och Philip Haglund avslutade ett inlägg till den bortre stolpen i burgaveln. Vartefter den andra halvleken led tog man sig också allt mer ur den låga försvarsposition man inledningsvis blivit nedtryckta i.

Under matchens sista halvtimme tappade Norrköping allt mer det spelövertag man haft under stora delar av matchen fram till dess, och Sirius jämnade ut matchbilden. Snart var det Blåsvart som hotade allra mest när man gick framåt, och tog över om inte i antal målchanser så i varje fall vad gäller kvalitet på dessa.

– I andra halvlek gör vi en gedigen insats och kan till och med få över matchen i vår favör sista kvarten. Det är också en följd av att vi kommer in med sex fräscha ben som gör skillnad för oss. Det är en dröm för en tränare att vi kan göra förändringar som påverkar matchbilden, säger Henrik Rydström.

Philip Haglund kom nära med två nickar på hörna, inbytte Sherko Faiqi fick ytor på sin vänsterkant och skar in med ett par avslutsförsök, och likaledes inhoppande John Junior låg bakom de allra bästa lägena i slutminuterna. Han snurrade först upp flera hemmaförsvarare och serverade Sam Lundholm ett skottläge i straffområdet som tvingade Isak Pettersson i mål till en riktigt svettig reflexräddning efter att avslutet tagit på en försvarares ben och styrts upp mot höger kryss, innan han till slut kunde hitta Philip Haglund med den matchavgörande passningen.

Det var i den 89:e minuten som Sirius satte upp ett snabbt anfall och John Junior löpte in i en stor tom yta till höger i Norrköpings straffområde. Niklas Busch Thors crossboll satt perfekt på nigerianens bröst, passningen in till Philip Haglund vid straffpunkten var distinkt och avslutet till 1-0 för Sirius satt rätt upp i nättaket framför den stora tillresta Siriusklacken på Östgötaportens södra kortsida.

–  Ska man vara oerhört objektiv så är det såklart så att Norrköping också kan vinna den här matchen, utan att ha sett matchen igen känns det som att de i 60 minuter ligger närmast att göra mål, men efter det jämnar vi ut det och då känns det inte ologiskt att vi gör 1-0 i det läget, säger Henrik Rydström.

Blåsvart höll sedan ut genom de fem tilläggsminuterna och fick fira en till slut inte alls helt ologisk bortaseger mot IFK Norrköping, precis ett sådant styrkebesked man hade kunnat önskat sig inför den allsvenska omstarten.

– Vi har varit inne på att hitta referenspunkter tidigare, och en bit som vi har velat förändra är just att vi vinner mot topplag. Står det och väger ska vi fan ta matchen, finns det en millimeter att ta så ska vi vinna den. Det gör vi idag. Spelarna tar ansvar där ute. Det var väldigt glädjande, säger Henrik Rydström.

Nu på lördag tar sig Blåsvart an Östersund på Studan i sin första hemmamatch efter sommaruppehållet. Vi ses där!