Blåsvart krossade Elfsborg på Studan

Sirius spelade ut Elfsborg efter noter hemma på Studan och vann med 4-1 (1-1) efter att proppen gått ur det blåsvarta målskyttet i den andra halvleken.

Sirius snubblade in i matchen. Det var bortalaget Elfsborg som tog initiativet i matchinledningen, medan Sirius såg passiva och lite osäkra ut där man hamnade långt ner på egen planhalva. Det utnyttjade också boråsarna snabbt för att ta ledningen i matchen.

Målet kom till efter en ordentligt tilltrasslad situation där Oscar Pehrsson försökte rensa undan Issam Jebalis inlägg men bara fick träff med smalbenet, Daniel Jarl rensade en andra gång framför mål men inte heller han fick undan bollen, Johan Eiswohld hoppade men inte nådde högt nog och Per Frick till slut med en lös, studsande nick kunde ge bortalaget ledningen med 1-0.

Efter den dråpliga episoden var Elfsborg med i matchen i ytterligare några minuter, men inte så mycket mer än så. När Sirius väl samlat sig och fått ordning på alla bitarna en sisådär tio minuter in ägde man matchen hela vägen ut.

Redan efter 13 minuter kunde Sirius kvittera, efter att Moses Ogbu tagit emot Kingsley Sarfos eleganta lobbpassning, väntat in Christer Gustafsson och serverat honom ett öppet skottläge i straffområdet som han tog väl till vara på. ”CG” kastade sig fram och placerade in 1-1 med vänsterfoten.

Sirius lyckades sedan med det mesta under resten av den första halvleken, utom att sätta bollen i mål. Man spelade igenom Elfsborg på både längden och bredden och släppte inte till någonting mer än nödvändigt bakåt. Christer Gustafsson kunde ha gett Blåsvart ledningen med ett bra avslut från distans, och Kingsley Sarfo kom också nära från tjugotalet meter. Alexander Nilsson dribblade sig igenom och kom nästan hela vägen fram, och Moses Ogbu var ett ständigt hot i straffområdet. Ändå stod sig 1-1 till paus.

– Jag tror inte vi har bollen de första sju, åtta minuterna, vi kommer ut riktigt snett på det. Men efter tio minuter är det vår match, då har vi fullständig kontroll och mot ett lag med så många skickliga fotbolsspelare som Elfsborg så tycker jag vi klär av dem fullständigt, och spelar väldigt, väldigt bra fotboll, säger Thomas Lagerlöf.

Den andra halvleken skiljde sig rent spelmässigt i allt väsentligt inte särskilt mycket från avslutningen på den första. Sirius fortsatte att vinna närkamperna, föra spelet och skapa målchanserna. Alexander Nilsson missade ett kanonläge när han serverad av Christer Gustafsson, i tät kamp med en försvarare, sköt den studsande bollen utanför med bara målvakten och tre, fyra meter gräsmatta mellan sig och målet.

En stund senare fick han dock ta en delrevansch genom att stå för assisten när Sirius ledningsmål slutligen kom. Det var en frispark ute till vänster som Nilsson tog hand om, och slog perfekt in i straffområdet. Löpandes helt utan markering kom där Oscar Pehrsson fram och nickade bollen vidare in vid den bortre stolpen, otagbart för målvakten.

2-1-målet kom välförtjänt och minskade inte Sirius dominans. När Kingsley Sarfo blev frispelad av Moses Ogbu borde han satt trean, men direktavslutet på inspelet från höger gick en bit utanför stolpen. Elfsborg gjorde det inte lättare för sig när en nedrivning av Kim Skoglund som var på väg igenom resulterade i en andra varning och därmed rött kort för Jon Jönsson, och Sirius fick plötsligt ännu större ytor att spela på.

Målet till 3-1 rullade Moses Ogbu in efter att först ha missat ett kanonläge. Efter att Kingsley Sarfo vunnit bollen och tagit sig förbi sin försvarare kunde han passa snett inåt bakåt och servera Moses öppet läge. En målvaktsräddning senare fick Ogbu tillbaka bollen och kunde själv rulla in returen.

Efter drygt 80 spelade minuter kontrade Sirius mot ett offensivt satsande, decimerat Elfsborg, och satte även ett 4-1-mål. Återigen var det Kingsley Sarfo som fick med sig bollen, och släppte den vidare till Moses Ogbu. Han lyckades denna gång på första försöket, när han rundade Kevn Stuhr Ellegaard och satte den sista spiken i kistan i ett öppet mål.

– Fantastisk insats av spelarna, och mentalt starkt att komma tillbaka och vända på steken efter den inledningen. Det är klart det blir enklare på slutet när de får en utvisning och måste anfalla, men vi spelar väldigt bra fotboll och närkampsspelet vinner vi över hela planen. Sett till målchanser borde vi gjort ett par kassar till, men vi får hoppas de kommer en annan gång när vi behöver dem bättre, säger Thomas Lagerlöf, och fortsätter.

– Grunden är mycket att vi kommer rätt in i duellspelet och vinner de 50-50-dueller som blir, för då får man momentumet med sig. Efter det vet vi att vi kan spela fotboll. Förlorar man dem kommer man alltid steget efter. Sedan är det många spelare som gör väldigt bra prestationer, vi hotar med bollen och vänder spel mycket. Vi får dem att bli långa och breda i sitt lag. Då är det lätt att spela fotboll.