Blåsvart bröt serieledarnas segersvit

Sirius herrar spelade 1-1 (0-1) borta mot Jönköpings Södra, och blev därmed första lag att ta poäng av serieledarna på Stadsparksvallen i år. Ante Björkebaum gjorde Sirius mål redan efter 10 minuter.

Matchbilden i inledningen av detta toppmöte på Stadsparksvallen var tydlig – det var Sirius som tog kommandot. Serieledarna föll hem på egen planhalva medan Sirius hade bollinnehavet och tidigt började hota särskilt på högerkanten varifrån ett par tidiga inspel stoppades i straffområdet. Jönköpings Södra gick ständigt på kontring och var visserligen farliga på tidiga passningar i djupled åtskilliga gånger, men hade till att börja med svårt att riktigt hitta fram och fick sina kontringar avvärjda av Siriusförsvaret.

Då och då gick hemmalaget in i en högre press mot Sirius uppbyggnadsspel, men även då spelade sig Sirius relativt bekvämt ur, även om Oscar Pehrsson vid ett tillfälle var nära att ställa till det när han höll i och snubblade på bollen strax utanför egte straffområde, men han vann till slut tillbaka den och redde ut situationen. Sirius hotade samtidigt ständigt framåt, och redan efter 10 minuter skulle det komma att smälla i nätet bakom J-Södra-målvakten. Moses Ogbu plockade upp bollen på mittfältet och slog en lång crossboll ut till Christer Gustafsson på vänsterkanten, som tog med sig bollen och slog ett lika välriktat inlägg. Två Siriusspelare dök fram i straffområdet, och båda kom åt bollen på vägen in i mål. Vid den första stolpen var det Ante Eriksson som fick en lätt touch på bollen med pannan och skarvade bollen vidare till Ante Björkebaum, som kunde trycka in bollen i mer eller mindre öppet mål till 0-1.

Ledningsmålet fick inte Sirius att vrida ned sitt offensiva spel, men motståndarna höjde successivt skärpan något och började kunna hota Sirius med sitt djupledsspel. Kort efter målet var de grönklädda på väg igenom på allvar, och i ett sista försök att nå bollen innan anfallaren kom till avslut i fritt läge mitt framför mål satte Calle Nyström krokben för denne. Hemmapubliken ville ha straff, men domaren menade att fällningen, som även resulterade i ett gult kort, ägt rum precis utanför straffområdet och bollen lades upp precis där halvcirkeln möter straffområdeslinjen. Läget var hemmalagets bästa så långt i matchen, men skottet blev inget vidare och seglade ett antal meter över Andreas Anderssons ribba.

Annars tenderade de tidiga djupledsbollarna att rinna ifrån J-Södras anfallare, även  om det då och då såg ut att kunna bli ordentligt farligt. De stunder Jönköping fick ha bollen inom laget en längre period slarvade man ofta i passningsspelet, och det var tydligt att det inte var genom något långsamt, väluppbyggt passningsspel serieledarna skulle kunna hota Sirius denna regnruskiga junikväll.

Sirius satte också ordentlig fart framåt när man fick läget, och en Daniel Ahonen som var mycket aktiv under den första halvleken drev bland annat upp bollen till straffområdet innan han efter en klackkombination med Ante Eriksson passade den vidare ut till en framrusande Christer Gustafsson, vars försök att vinkla in bollen i det bortre krysset inte alls var oävet, men skottet från strax utanför straffområdet missade med några decimeter. Samme Gustafsson lyckades nästan utnyttja ett slarvigt försök till kantbyte i J-Södra, när han bröt en förlupen crossboll på offensiv planhalva och gick på avslut direkt när han såg att målvakten var ut position, men fick inte riktigt rätt riktning i ett svårt avslutsläge, samtidigt som en försvarar brakade in i honom med full fart strax efter att bollen lämnat hans fot.

Ante Björkebaum hade ytterligare ett par chanser att utöka sin och Sirius målskörd i matchen. Dels kunde han efter Erik Figueroas pressade skott där målvakten styrde returen rakt ut i straffområdet ta ta emot den studsande bollen på bröstet och komma till avslut, men i obalans skicka bollen strax utanför den bortre stolpen. Även efter en illa undanrensad hörna kunde han vända om i straffområdet och komma till avslut, men även då flög bollen förbi strax utanför den bortre stolpen. Därtill blev han två gånger helt frispelad i djupled av Ante Eriksson, men båda gångerna avblåst för långt ifrån solklara offsider.

Jönköpings stora chans kom efter att Sirius slarvat och slagit bort en frispark på egen planhalva. Ett par snabba passningar senare fick en grönvit spelare fritt skottläge i straffområdet, men Andreas Andersson stod för en vass räddning när han tippade det höga avslutet mot den bortre hörnet över ribban och till en hörna som han sedan själv tryggt plockade ned.

Sirius höll ledningen den första halvleken ut, och för att vara helt nöjda med sin prestation hade man nog velat sätt åtminstone en till av sina chanser, för man var otvivelaktligen det bättre laget. Även om Jönköping inte gjorde någon dålig halvlek, och inte gav Siriusförsvaret allt för många lugna stunder, så var Sirius målchanser av betydligt högre kaliber, och det var hemmalaget som mest fick springa och jaga på den tunga, genomvåta gräsmattan.

I den andra halvleken kom dock hemmalaget ut med en helt annan intensitet och frenesi, och kunde för första gången i matchen trycka ned Sirius på egen planhalva under en längre period. Man hotade under en tiominutersperiod ständigt runt Sirius straffområde, om än återigen utan att hitta de där riktigt öppna lägena. Istället behövde J-Södra lite hjälp på traven av Sirius, och en fin individuell prestation, för att spräcka nollan. Sirius hade i den 54:e minuten vunnit ett inkast mitt på egen planhalva och lugnat ned situationen, men ett slarvigt inkast senare så hade Daryl Smylie vunnit bollen, klivit inåt i banan från vänsterkanten och från distans curlat in bollen precis in till den bortre stolpen, helt otagbart för Andreas Andersson.

Efter kvitteringen åt sig Sirius sakta men säkert tillbaka in i matchen, och den andra halvlekens andra halva gick återigen otvivelaktligen i blåsvarta färger. Matchen var då öppnare, men också betydligt chansfattigare, än den första halvleken, och Jönköping kom i ett antal farliga motattacker, men mattades av mer och mer mot slutet. Det var Sirius som hade orken att föra och försöka avgöra matchen, men lyckades inte riktigt med detta. Ett antal farliga fasta situationer och mycket spel på offensiv planhalva hade man, men ett avgörande lyckades man till slut ändå inte få in mot de så här långt suveräna serieledarna, som i och med 1-1-resultatet för första gången i år tappade poäng hemma på Stadsparksvallen. För Sirius del var det den tredje raka 1-1-matchen, den sjunde oavgjorda på 12 matcher, vilket förstås skaver, men insatsen mot serieledarna på bortaplan var svår att ha allt för många synpunkter på.
– Vi gör en jättebra första halvlek, och det är en klart godkänd insats över 90 minuter också. Vi fick mycket  boll på Ante Eriksson och Moses och Kim i perioder, och då spelade vi riktigt riktigt bra. Vi är lite för lätta att såra där direkt efter paus, vi har ju till och med inkast när de lyckas göra mål, men det är väl det som är plumpen. Annars tycker jag vi står upp bra, och för ändå stora delar av matchen mot det bästa laget i serien, så det får man ju ta med sig. Vi kunde ha gjort något mål till i första halvlek, och i slutändan så går vi för det men räcker inte till riktigt. Det var två trötta lag på slutet, det märktes att det har varit tätt med matcher.  Men helt klart håller vårat spel även mot de bästa lagen, säger Kim Bergstrand, som samtidigt är besviken över att för tredje matchen i rad vara närmast segern men ändå få nöja sig med oavgjort.
– Hade vi bara stått på oss de första fem-tio minuterna i andra halvlek så hade vi kunnat gömma bollen resten av matchen sedan, de var helt färdiga. Så det är synd. Det känns lite bittert, framför allt sett över de tre senaste matcherna, att vi lyckas komma undan med tre poäng. Men fortsätter vi att spela så bra som vi gör nu så kommer självklart poängen att komma.