Besviket Sirius efter svängig 3-3-match

Sirius gjorde tre fina mål hemma mot Ljungskile, men släppte också in lika många och fick nöja sig med en poäng efter 3-3 (1-0) på Studan.

Den första målchansen på Studan på lördagseftermiddagen var egentligen inte mycket till målchans, inte förrän den utrusande bortamålvakten missat sin rensning ute vid straffområdeskanten och gett bollen till Kingsley Sarfo. Ur småsvår vinkel ute vid den vänstra sidlinjen fick han på en bra lyftning mot det för någon sekund öppna måler, men målvakten hann precis tillbaka för att styra ut bollen till matchens första hörna.Sirius hade bollinnehavet i matchinledningen, men Ljungskile gick också till ett par tidiga motattacker utan att riktigt hitta fram på offensiv planhalva.

Så Sirius fortsatte att ösa på tidigt i matchen, och lyckades snart öppna upp bortalaget ordentligt. Christer Gustafsson tog en löpning från sin mittfältsposition och fick en fin passning från Moses Ogbu som skar igenom Ljungskiles mittfält. Efter att CG hittat Stefan Silva ute på högerkanten kunde denne komma in i banan, överstegsfinta sig förbi sin försvarare  på utsidan och dra bollen klockrent i den bortre stolpen, innan Kingsley Sarfos avslut på returen fastnade på en försvarare. Snart var Kingsley framme igen med ett avslut från straffområdesgränsen som målvakten inte kunde hålla, och när Kim Skoglund slängde sig fram på returen var han millimeter ifrån att kunna skjutsa bollen in i mål.

Trots flera tidiga målchanser var det dock inte någon spelmässigt ojämn match, där Ljungskile stundtals satte hög press på Sirius och kom i ett par farliga kontringar, men när bortalaget hade bollen hade man inledningsvis svårt att spela sig fram. Istället var det – i vanlig ordning – kontringarna och långbollarna som hotade mest från Ljungskiles sida,  och en dryg kvart in i matchen kom bortalagets första stora målchans när ett inlägg nådde en grönklädd spelare vid den första stolpen, där bara Andreas Anderssons fina reflexräddning hindrade ett bortamål.

Detta utgjorde någon form av trendbrott i matchen, där Ljungskile mer och mer fick igång sitt kombinationsspel, och framför allt fick utdelning för sitt presspel när Sirius började slarva med bollen. Det var full fart framåt som gällde så fort Ljungskile fick tag på bollen, gärna med en lång passning ända nedifrån målvakten, men som farligast blev det när Sirius gång på gång blev av med den i farliga lägen. Under matchens andra kvart var det bortalaget som hade de bästa målchanserna, och Andreas Andersson stod för ytterligare en fin räddning när en Ljungskileanfallare klämde sig förbi mellan Sirius mittbackar på en långboll och försökte avsluta mot den bortre stolpen.

Efter en kvart som sett närmast ängslig ut från Sirius sida så fick man snart ordning på spelet igen. De gånger man kommit fram hade man hela tiden varit farliga, och när man återigen tog tag i bollen pch kunde flytta upp spelet på offensiv planhalva skapade man fler och fler småfarliga lägen och fasta situationer. Till slut kom det också, genom mycket vilja och lite tur, ett mål. Kim Skoglund stod för en bra aktion och tog sig ned på högerkanten, där han slog ett inlägg som efter att ha passerat Moses Ogbu nådde fam till en framrusande Stefan Silva vid straffpunkten. Han tog bollen med sig och passerade en försvarare, innan denne vände sig om och rev ned Silva bakifrån. Huruvida domaren ämnade blåsa straff eller inte behövde vi dock aldrig få reda på, då Silva ändå på ett eller annat vis lyckade snubbla bollen förbi målvakten och med knapp styrfart över mållinjen till 1-0 i matchens 40:e minut, ett fint resultat att gå till paus med.

Sirius inledde även den andra halvleken piggt, och efter flera fina kombinationer på mittfältet kunde Christer Gustafsson sätta full fart mitt i planen och få fin träff när han gick på skott från 25 meter. Målvakten räddade skottet ut till den andra halvlekens första hörna, där det återigen blev farligt efter lite kalabalik i mitten och ett siriusben som nästan nådde fram när bollen rann igenom mot den bortre stolpen.

Ändå var det Ljungskile som skulle få en smakstart på den andra halvleken genom en tidig kvittering. En bortaspelare trampade snett nere vid den ena hörnflaggan och fick en frispark för det. Ken Sema överraskade Andreas Andersson genom en hög, skruvad boll som genom en märklig båge gick via den bortre stolpen och in i mål när siriusmålvakten missbedömde läget och inte lyckades backa tillräckligt snabbt, och kvitteringen var ett faktum efter 51 minuter.

Det märkliga målet var dock inget Ljungskile fick glädja sig åt särskilt länge. Sirius samlade sig snabbt, och bara fem minuter senare kom 2-1-målet. Återigen var det ett inlägg som ledde fram till målet, Stefan Silva tog sig ned på vänsterkanten och lyfte in bollen till Moses Ogbu, som forcerade sig fram och i tät kamp med en försvarare genom ren styrka lyckades meja in bollen i mål, med ett fint avslut upp i det närmsta krysset.

Det hade varit god fart åt båda hållen redan tidigare, men fortsättningen på matchen blev intensivare än någonsin. Ljungskile fortsatte att då och då kasta sig fram i pressen och skapa stora problem för Sirius, men när Blåsvart väl tog sig igenom hade man både stora ytor och bra fart. Inhoppande Ian Sirelius satte i vanlig ordning jättefart på sin kant, och var centimeter ifrån att komma igenom till friläge när Kingsley Sarfos passning precis blockerades av en framrusande försvarare. Hans stund skulle komma senare, men först skulle Sirius komma att åka på en riktig stjärnsmäll. Målskytten Ken Sema vann löpduellen i djupled mot Patrick Hopkins, men Siriusförsvaret såg ut att lösa situationen när de grönklädda körde fast efter ett par ytterligare passningar. Då rann bollen efter ett motlägg ut till just Ken Sema, som från straffområdeskanten fick på en riktig rökare på rullande boll, otagbart upp i Andreas Anderssons vänstra kryss till 2-2 i matchminut 71.

Strax innan målet hade Moses Ogbu haft en ypperlig chans att utöka Sirius inlägg när han på Ian Sirelius inspel nickade över från bara någon meters håll, men snart var det Ian själv som tog tag i saken. Johan Andersson forsade fram på högerkanten och slog ett inlägg som passerade nästan alla. Alla utom Ian Sirelius. Han kom i en svår vinkel långt ut till vänster, men fick på ett fint avslut och lyckades dunka in bollen via den bortre stolpen och till eftermiddagens största måljubel göra 3-2 till Sirius.
– Det var jätteskönt, det var ur ganska snäv vinkel så det kändes bra, och det var ett jättebra inlägg, säger Ian Sirelius.

Ljungskile tänkte dock inte nöja sig med att ha hämtat upp ett underläge två gånger i den här matchen. Man lyfte längre än någonsin och satte Sirius i en del problem, även om det länge kändes hyfsat kontrollerat. Med dessa bohuslänningar på besök går det dock sällan att vara lugn, när varje hörna blir en målchans. När en av dem damp ner i den bortre ytan och Andreas Andersson stod för matchens bästa räddning när han snabbt kom ner och lyckades styra det stenhårda avslutet utanför den bortre stolpen kunde det möjligen ha varit över, men Sirius satt fast och kom inte iväg på några vidare kontringar under slutminuterna. Istället var det efter ett anfall i mängden, där bollen efter några olyckliga studsar hamnade vid Peiman Eliassis fötter utanför Sirius straffområde, som matchens tredje kvittering kom. Avslutet var heller inget att lyfta på ögonbrynen över, men efter att ha styrts på ett Siriusben ställde det icke desto mindre Andreas Andersson, som var på väg mot ett hörn medan bollen studsade in i det andra till 3-3 efter 82 minuter.

Det var åtta minuter plus tilläggstid kvar att spela efter 3-3-målet, och båda lagen försökte få in ett segermål, men lyckades inget vidare. Sirius kom förmodligen närmast när inhoppande Jonatan Berg löpte sig helt ren på en lång passning från backlinjen, men målvakten hann ut några meter från sitt straffområde för att nicka undan bollen, och så var det med det. Sirius fick sin nionde enpoängare för säsongen och får fortsätta vänta med att utkräva revansch på Ljungskile, efter en intensiv och svängig tillställning som bjöd på lite allt möjligt.
– Den hade det mesta. Det blev exakt som vi visste att det skulle bli. Vi spelade ganska bra anfallsfotboll i perioder, och var lite slarviga i våra bolltapp i första halvlek, men tar ledningen tre gånger. Vi vet hur de ska göra sina mål, det är på fasta och långbollar, men vi är för klena för att stå emot, så enkelt är det. Det är för dåligt. Vårat omställningsspel efter att vi tagit ledningen är inte heller tillräckligt bra, vi tappar bollen lite för lätt och så kommer de fram igen. Gör man tre mål på hemmaplan så ska man vinna, sammanfattar en besviken Kim Bergstrand.

Besviket var det också bland spelarna.
– Det var segt, det kändes så bra när vi gjorde 3-2-målet och med Syrianskamatchen i ryggen hade vi bra självförtroende, så det kändes som att det var bra stämning på planen och jag trodde vi skulle klara det. Men det är små marginaler i fotboll, den sista tar på ett ben och styrs in och ställer Adde, så det är surt, säger Sirius siste målskytt i matchen Ian Sirelius, som återigen stod för ett piggt inhopp men blev snuvad på matchhjälterollen.
– Det var ingen bra insats av oss. Det här är fjärde gången det här händer mot Ljungskile, och det har vi pratat om i veckan, men ändå händer det. Det är inte så glatt i omklädningsrummet just nu, alla är väldigt besvikna. Vi är ett bättre lag än Ljungskile, vi måste bara vara fokuserade på långbollar och fasta situationer, men vi lyckades inte med det. Vi ville ge supportrarna tre poäng idag, men vi får ta med oss de bra sakerna vi gjorde och jobba vidare, säger Moses Ogbu, en annan av matchens målskyttar.

Sirius tar trots allt med sig en poäng som kan bli viktig i Superettans toppstrid i slutändan, och tar nästa söndag den 16 augusti nya tag i bortamatchen mot Mjällby AIF.