Berg och Berg fixade cupavancemanget

Sirius herrar gjorde jobbet och inte så mycket mer när man besegrade Nacka FF 1-2 (0-1) på Boovallen och avancerade till Svenska Cupens gruppspel för fjärde året i rad. Nyförvärvet Simon Berg inledde målskyttet i sin debut innan namnen Jonatan satte en frispark till Blåsvarts andra mål i matchen.

På ett småcharmigt och relativt välbesökt Boovallen tog sig Sirius på onsdagskvällen an Nacka FF i Svenska Cupens andra omgång. Som sig bör när ett Division 2-lag möter superettantrean låg hemmalaget lågt och tätt och gjorde det svårt för Sirius runt offensivt straffområdet, det var väldigt mycket boll men inte särskilt många målchanser som gällde för Blåsvart. Man fick aldrig riktigt någon fart och flyt i kombinationsspelet, och saknade den där riktiga skärpan, även om man gjorde ett gott jobb på de flesta andra delar av planen.

När hemmalaget slog en snabb långboll i djupled efter 20-talet minuter och fick på ett hyfsat avslut i halvöpptet läge var det matchens första riktigt heta målchans, och Nacka var inte helt och hållet ofarliga på kontring, men Sirius hade överlag god kontroll på matchen och klarade av att dämpa kontringslägena utan några större problem. Att försvara sig och flytta boll hade man inga större problem med.  När debuterande Simon Berg i den 27:e minuten skar in från sin högerkant, väggade med Daniel Ahonen och drog till på halvvolley från nära håll på den lobbpassning han fått tillbaka fick han ingen vidare träff, men den eleganta kombinationen fick ändå det öde den kanske förtjänade då målvakten sjabblade till det och släppte in den studsande bollen i mål via sina utsträckta händer.

1-0-målet initierade knappast någon ketchupeffekt, Nacka lät sig inte nedslås och fortsatte att göra ett gott försvarsjobb, samtidigt som Sirius fortsatte att säkert avstyra eventuella kontringsförsök och hitta nästan men inte riktigt fram runt offensivt straffområde. Tack vare debutanten Bergs mål var det dock en relativt trygg 1-0-ledning man gick till halvtidsvila med, och återstod gjorde bara att göra jobbet i ytterligare 45 minuter.

Den andra halvleken fick en trevlig start när Jonatan Berg efter 54 minuter kunde förvalta den frispark Daniel Ahonen ordnat precis utanför straffområdet genom att dunka in den i en fin båge över muren och ned i det närmsta hörnet till en 2-0-ledning som Sirius dock inte fick behålla särskilt länge. Bara två minuter senare kom en lång diagonalpassning fram till en Nackaspelare vid straffområdets ena hörn, efter mottagning och ett snabbt steg inåt i planen drog han till med ett snabbt skott och fick något av en drömträff där bollen seglade perfekt in i det bortre krysset.

Reuceringen fick dock ingen större inverkan på matchen, då ett allt tröttare Nacka fick svårt att skapa någon slags kvitteringsforcering, och Sirius kunde både kontrollera och spela av matchen och flera gånger komma ytterst nära ett tredje mål, bland annat genom Daniel Ahonens välplacerade distansskott i stolpens insida och Jonatahn Lundbäcks nick från nära håll. I slutminuterna kom Nacka till ett nickläge efter ett inlägg mot den bortre stolpen som ledde till ett hopslag och en boll som flög tillbaka mot den främre delen av straffområdet, där en ensam hemmapsleare försökte med en ny nick bara ett par meter fårn mål, men det blev aldrig ritkigt nära när avslutet flög förbi ett par meter utanför en stabil Lukas Jonssons högra stolpe och Sirius kunde konstatera att man tagit sig vidare till Svenska Cupens gruppspel för fjärde året i rad efter 2-1-seger mot Nacka.
– Vi gjorde jobbet, varken mer eller mindre. Nacka gjorde det ganska bra och försvarade sig väl, men vi gjorde det som behövdes. De fick en lite onödig reducering men det var ändå närmare att vi skulle göra fler mål än de, så man var inte orolig så. Vi speladeinte tillräckligt snabbt och blev lite bekväma. Det kan man inte bli när man möter sämre lag, man måste göra jobbet när man har bollen och det gjorde vi inte riktigt. Men det är mänskligt, även om vi inte vill att det ska vara mänskligt.

Simon Berg fick en kanondebut i Siruströjan i och med sitt tidiga mål och en även i övrigt, 69 minuter lång, pigg insats.
– Jag fick inte riktigt till avslutet, men spelet fram till målet var fint och den gick in i alla fall, det var skönt. Jag är nöjd, jag fick göra en del bra saker, men jag känner också att jag har några ytterligare växlar, säger han.

Debutera i Sirius A-lag fick förutom Simon Berg även 18-årige Leo Tato Ekenberg göra när han ersatte Erik Figueroa (som fått en ful tackling mot höften, men ingen allvarligare skada) redan efter 32 minuter.
– Simon börjar komma in i det, man ser att han har fart och är löpvillig. Sen finns det en del taktiska grejer han måste lära sig, men han sprang mycket och blev trött så han gjorde absolut det man kan förvänta sig av honom, säger Kim Bergstrand.
– Det är inte så lätt för Leo, han är mittfältare och spelar vänsterback, men han får godkänt han också.