Ante Björkebaum avslutar karriären

  • App
01082021_1627854972.jpeg

Det är slutspelat i Blåsvart för en av dem som varit med allra längst. Ante Björkebaum väljer nu att avsluta fotbollskarriären.

Efter sju säsonger som Siriusspelare, 102 seriematcher och 48 mål i den blåsvarta tröjan är det slutspelat för Ante Björkebaum, som 29 år gammal nu avslutar sin fotbollskarriär. Efter en tid som också kantats av många skador var karriärens fjärde korsbandsskada, som han ådrog sig på träning i slutet av juni, droppen.

– Det gick egentligen ganska snabbt att bestämma sig. Det känns såklart trist, men det är ändå ganska skönt att ha tagit beslutet. Jag har lite tappat glädjen i fotbollen på senare tid. Senast allt kändes bra var egentligen innan min andra korsbandsskada 2013, sedan dess har det bara varit att försöka hitta tillbaka, säger Ante Björkebaum.

Han kom till Sirius 2011 från hemstaden Östersund, och gjorde succé direkt med sin sällsynta kombination av spänst, snabbhet, teknik och målfarlighet. Efter 29 mål under sina två första säsonger rivstartade han 2013 med fem mål på två matcher i Division 1 Norra. I den tredje matchen kom korsbandsskadan som höll honom borta resten av säsongen, och en ny skada gjorde sedan att han missade även säsongen 2014.

Sedan följde ett struligt 2015, och det var först 2016 som han verkligen var tillbaka på allvar. Med 10 mål på 29 matcher (varav 18 från start) var Ante Björkebaum med och tog Sirius upp till allsvenskan. Ändå var det något som inte kändes riktigt rätt; han tyckte sällan att han nådde tillbaka dit han varit innan skadorna.

– Förra säsongen borde ha varit hur rolig som helst. Vi vann serien, jag spelade ganska mycket och gjorde en del mål, men det kändes aldrig riktigt bra. Det var kanske en träning i månaden då allt stämde.

Det blev till slut fem matcher i allsvenskan den här säsongen, något han förstås är glad över att ha hunnit uppnå med Sirius.

– Det känns såklart ändå bra att ha fått vara med och ta med Sirius från division 1 upp till allsvenskan, och ha fått göra några matcher där. Jag kom in extremt bra i laget från början, tack vare att det var en så fin grupp med så bra sammanhållning, och så har det fortsatt. Vi hade några motgångar i början, men sedan har det varit en fantastisk resa, säger Ante Björkebaum.

– Jag vill verkligen tacka alla för allt stöd, både det jag fått när jag varit skadad och det som vi fått av supportrarna under varje match, även vid långa bortaresor i division 1. Det är imponerande och har varit otroligt betydelsefullt.

Hans sju säsonger i Sirius har inte bara lämnat spår i klubben och bland supportrarna. Även om han nu bor och jobbar i Stockholm finns det säkerligen en chans att vi får se Ante Björkebaum på Studan även framöver.

– Det är lite tråkigt nu när det blir en annan vardag, där man inte är i Uppsala och stöter på alla de här människorna runt klubben, men jag kommer säkert att komma tillbaka då och då, säger han.

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch