Anderssons kanonskott räckte till en poäng

01082021_1627810011.jpeg

Sirius herrar fick med sig en poäng hem från Göteborg efter att Johan Andersson gjort Blåsvarts mål i matchen som slutade 1-1 (1-1) mot Utsikten på Ruddalens svårspelade konstgräs.

Sirius verkade inte trivas allt för väl i matchinledningen på lilla Ruddalen i Göteborgs utkanter. Två låga, inte särskilt välfyllda läktare och en väldigt sliten konstgräsplan som var lappad och lagad i fyra nyanser av grönt mötte Blåsvart, för dagen i vitt mot det mörkblåa motståndet, i matchen mot Utsiktens BK. En manstark tillrest bortaklack utgjorde hela ljudkulissen och en stor del av det totala åskådarantalet, och gjorde sitt för att lyfta Sirius, men det ville sig inte riktigt i början. Utsikten, med ett par tunga förluster i ryggen, kom in med energi och beslutsamhet i en match som fick en hattig inledning, där Sirius i vanlig ordning fick vara spelförande, medan motståndarna väntade på sina lägen och inte behövde försvara sig allt för frenetiskt när Sirius inte fick upp bolltempot.

Någon fara på taket hade det dock inte varit under den första kvarten, och kanske var Sirius på väg att få igång spelet någorlunda, när det i den 16:e minuten small bakåt ändå. Utsikten fick en frispark mitt på offensiv planhalva, och satte en snabb boll ut mot Sirius vänsterkant. Karl Bohm vann löpduellen mot Erik Figueroa och fick kanske lite väl lätt skära in och avancera mot mål. Ur dålig vinkel såg hans bästa alternativ ut att vara en passning in i mitten där en medspelare kom framstormande, men när Andreas Andersson tog ett par steg ut från sin första stolpe för att skära ned Bohms valmöjligheter ytterligare lämnade han istället en lite för stor lucka mellan sina ben och fick se bollen passera under sig och fortsätta in i nät.

Ju längre den första halvleken led desto närmare kom Sirius ett kvitteringsmål. Bollinnehavet ägde man och spelet förde man, men runt offensivt straffområde körde det länge fast, det var få passningar igenom och desto fler runt framför Utsiktens försvarsblock, som i perioder utgjordes av i princip hela laget på egen straffområdeslinje. Men så började det öppna upp sig. När Kingsley Sarfo hittade Stefan Silva med en fin passning satte Sirius bäste målskytt bollen i nät, men blåstes av för offside, och en stund senare fick Ante Eriksson på ett kanonskott som studsade från ribbans undersida och ned på mållinjen bakom målvakten Axel Wibrån.

Flera halvchanser senare kom kvitteringen mycket lägligt precis innan paus, och det efter ett riktigt klassavslut i matchens 43:e minut. Medan större delen av planens 22 spelare klumpats ihop i den vänstra delen av Utsiktens straffområde kom Johan Andersson framrusande från sin högerkant, och Kingsley Sarfos passning tvärs över planen längs med straffområdeslinjen mötte han i farten på ett tillslag. Bollen satt klockrent nere vid den bortre stolproten och räddade på sätt och vis en halvdan Siriushalvlek.

Den andra halvleken fortsatte på samma sätt, med ett Sirius som trots småknackigt spel och ett bolltempo som aldrig riktigt verkade vilja gå upp, det sträva underlaget hjälpte knappast till i det avseendet, skapade en handfull heta målchanser och var det lag som i varje fall försökte sätta tempo i matchen. Ante Eriksson, Christer Gustafsson och Moses Ogbu hade alla mer eller mindre öppna lägen framför mål, men den förstnämndes akrobatiska volleyspark, som var närmast av de tre, passerade tätt över ribban. Den bästa chansen att avgöra matchen hade ändå Stefan Silva, som på ett inlägg från vänster dök upp vid den första stolpen. En stark reflexräddning av målvakten stoppade dock Silva från att göra mål i en femte raka match, liksom Sirius från att knipa alla tre poäng.

Utsikten hade svårt att spela till sig några målchanser, men fortsatte att jobba frenetiskt matchen ut och var inte heller de särskilt långt ifrån att kunna avgöra matchen i slutminuterna. Sirius lyckades inte skapa någon riktig slutforcering, utan fastnade istället i en rad defensiva hörnor. Det var på fasta situationer som Utsikten var som farligast, och såväl Andreas Andersson som Oscar Pehrsson räddade riktigt farliga nickar från nära håll mot slutet av matchen.

Sirius fick nöja sig med en poäng efter en insats som inte var någon av årets bättre, men som ändå mycket väl kunde ha gett tre poäng i slutändan. Kim Bergstrand hittar dock flera orsaker till att det inte blev så.
– Vi är inte tilläckligt snabba och skickliga i vårat passnings- och inläggsspel, och avslutskvaliteten var tyvärr heller inte tillräckligt bra. Det var svårt att spela snabbt idag, och vi är lite för omständiga och inte tillräckligt raka. Samtidigt släpper vi i princip bara till ett avslut från öppet spel, men det gör de mål på. Vi får ihop nog med chanser för att ha kunnat motivera en seger, men det är ingen av våra bättre matcher, även om vi spelade upp oss eftersom, säger han.
– Det är svårt att driva tempo i en fotbollsmatch själv, och man måste också säga att det är väldigt svårt på det här underlaget. Sedan tycker jag vi bjuder väldigt släpphänt på deras mål, men den bästa av dagar lyckas vi vinna den här matchen ändå.

Närmast väntar nu drygt två veckors matchuppehåll för Sirius del innan det är dags för ett spännande toppmöte mot Degerfors hemma på Studan.
– Vi tycker att vi har varit i ganska bra form en tid, men nu får alla slicka sina sår och spelarna får ett par dagar där de slipper träffa oss tränare, vilket kan vara bra. Så kommer vi med ny energi in i slutspurten, säger Kim Bergstrand.

Foto: Björn Pettersson (arkiv)

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch