AIK växlade upp och vann på Studan

  • App
02082021_1627883711.jpeg

Sirius gjorde en bra första halvlek mot AIK på lördagen, men efter paus kunde de regerande svenska mästarna växla upp och åka hem med alla tre poäng. Matchen slutade 0-2 (0-0) på Studenternas.

>> Matchfakta

Sirius gjorde en stabil första halvlek mot AIK på Studan, och när domaren blåste för halvtidsvila i den 30-gradiga värmen var det Blåsvart som legat närmast ett ledningsmål. Under matchens täta och inte allt för chansrika inledande 45 minuter höll man jämna steg med de regerande svenska mästarna, och hade Philip Haglund bara skickat fram foten i rätt ögonblick på Sam Lundholms inspel hade han kunnat stöta in 1-0 i öppet mål.

Chansen kom efter att Sirius snyggt kombinerat sig in i straffområdet, men Haglund missade bollen och ett sådant läge dök inte upp igen. Sirius hade ett par försök från distans, och Henry Offia vände runt sin försvarare och sköt ett hårt skott från straffområdeslinjen som seglade metern över mål, men närmare än så kom Blåsvart inte innan paus.

– AIK har en hög lägstanivå i sitt spel, och även om de inte kommer ur blocken så har vi svårt att skapa klara lägen. Man kanske hade önskat att det hade blivit 1-0 när Sam spelar in till Philip, och då hade kanske AIK öppnat upp sig lite mer, men det blir inte så, säger Henrik Rydström.

Att ha likaläge och ett visst spelövertag med sig in i paus mot AIK är förstås inte något att endast fnysa åt, men Sirius hade behövt ledningsmålet när man hade chansen. Den andra halvleken inleddes med att Lukas Jonsson passade bollen rakt i gapet på Kolbeinn Sigþórsson, vilket han sedan fick lov att själv reparera med en benparad på islänningens avslut.

Den efterföljande hörnan stökade till det ännu mer, och snart var matchbilden en helt annan än före paus. I den 54:e minuten fick AIK betalt för den rivstart man gjort på den andra halvleken när Bilal Husseins vänsterinlägg nickades i mål av Chinedu Obasi vid den första stolpen.

Drygt tio minuter senare rensade Sirius undan en AIK-hörna, men bollen skickades tillbaka in i straffområdet, Henok Goitom blev helt fri och nickade in 2-0-målet i en position där Siriusspelarna trodde att de lyckats ställa honom offside. Det tyckte inte den assisterande domaren, och AIK hade tagit ett stadigt grepp om alla de tre poängen på Studenternas.

Sirius gjorde vad man kunde för att ta sig tillbaka in i matchen och skulle ha fått in ett reduceringsmål efter 70 minuter om inte AIK-målvakten Oscar Linnér stått för en högklassig enhandsräddning på Philip Haglunds nick från nära håll. Sedan rann tiden fort iväg för Blåsvart, som i slutändan inte hade tillräckligt att sätta emot i den andra halvleken.

– Vi har Philips nick, men jag tror att vi hade haft rätt svårt ändå. Vi flyttar boll för långsamt, börjar lyfta bollar när vi inte ska göra det och när vi väl har möjlighet att sätta in den så spelar vi tillbaka. Vi hamnar i ett konstigt beslutsfattande, men det är också en följd av att AIK kväver oss, vilket de är väldigt bra på. Jag tycker att AIK vinner rättvist, även om vi tar med oss första halvlek, säger Henrik Rydström.

Foto: Björn Pettersson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch