AIK–Sirius: ”En väldigt köttig fotbollsmatch”

Sirius åkte till Friends Arena för ett möte med ett sargat och slutkört AIK. AIK visade dock inga tecken på trötthet när de genom hög press och tufft markeringsspel gjorde det svårt för Uppsalalaget i den första halvleken. Trots att det blev bättre efter paus kunde AIK sätta ledningsmålet med kvarten kvar och den blåsvarta anstormningen nådde inte ända fram. 1–0 (0–0) till AIK och säsongens andra förlust för Sirius.

Förutsättningarna var perfekta. Himlen var härligt ljusblå utan ett moln i sikte. Gräset välvattnat och temperaturen behaglig. Det var lugnet före stormen på Friends Arena.

När matchen drog igång var det full fart framåt från hemmalaget. AIK pressade högt och hårt och Sirius fick knappt låna bollen första fem minuterna. De gulsvarta skapade direkt en chans, men Lukas Jonsson i Siriusmålet stod i vägen.

Det lugnade ned sig lite, men blåsvart hade fortsatt svårt att få kontroll över bollen. AIK spelade mycket man–man-försvar, och gjorde det svårt för Sirius att få upp bollen till sina mittfältare. Daniel jarl, Hjalmar Ekdal och Tim Björkström i backlinjen fick istället ofta bara rensa lite på måfå.

Den första halvleken fortsatte att vara tuff för bortalaget. AIK:s markeringsspel och press störde konstant Sirius uppspel, och mittfältarna fick knappt en boll rättvända. De försökte möta, men så fort bollen kom hade de en gulsvart i ryggen. Antingen fick de vända tillbaka eller försöka spela på ett tillslag ut mot kanten, men allt som oftast blev de av med bollen.

Det här var AIK:s halvlek. Sirius fick istället förlita sig på några enstaka kontringar. Där blev det blev aldrig riktigt farligt, men det syntes ändå att hemmalagets backlinje fick det jobbigt när Sirius kom upp och försökte lyfta laget.

Sirius fick också sin chans. I halvlekens näst sista minut kom ett inspel som Mohammed Saeid konstsparkade, tyvärr rakt på hemmamålvakten. Ett av säsongens vackraste, om det hade gått in.

Allt som allt kontrollerade de gulsvarta halvleken. Även om Sirius inte kom upp riktigt i nivå var det också till stor del för att AIK gjorde det mycket svårt för dem.

Även om AIK fortsatte pressa högt i början av andra halvlek blev det tydligt att Sirius på ett bättre sätt kunde kontrollera det och etablera ett eget spel. Hemmalaget fortsatte dock ha ett spelmässigt övertag, och fortsatte komma nära blåsvarts straffområde. Sirius stod dock på sig bra och kunde även ta över kontrollen något. En kvart in i den andra halvleken hade Sirius en riktigt bra period och skapade tryck framåt. De solklara chanserna saknades dock, och istället kunde AIK ta sig tillbaka in i matchen.

Sista tjugo minuterna blev en ren kamp, med många trötta ben. Hemmalaget tryckte dock på och fick till slut utdelning. I den sjuttiofemte minuten gick ett inspel till veteranen Sebastian Larsson som lyckades styra bollen vidare en annan veteran, Henok Goitom. Han klackade den retfullt förbi Lukas Jonsson, och 1–0 var ett faktum.

Sirius kunde sedan inte hämta sig. Blåsvart tryckte på sista tio för en kvittering men den kom aldrig. Inhopparen Kennedy Igboannanike nickade strax över och Jamie Roche sköt ett friläge på fel sida ribban på halvvolley, men närmare än så kom aldrig Sirius. AIK tog en efterlängtad seger och Sirius får åka hem till Uppsala med en riktigt tung förlust.

Efteråt var tränare Henrik Rydström besviken.

– Bollen var mer i luften och det var mer andrabollsspel än något ordnat. Vi hanterade inte AIK:s aggressivitet så som vi hade förberett oss för att göra. En väldigt köttig fotbollsmatch, men så är fotboll ibland och det ska vi kunna hantera bättre, konstaterade han på presskonferensen.

– Vi var ju inte överraskade av AIK:s spel, vi hade förberett spelarna på och jobbat med hur vi skulle kunna hantera det, men det lyckas vi inte med. Det är det jag är mest besviken med.

Elias Andersson var inte heller nöjd med lagets insats.

– Tuff match, vi möter ett annorlunda försvarsspel än vi gjort tidigare. Tycker att vi länge har kontroll på matchen defensivt. Sista halvtimmen får de ett övertag och lyckas göra ett mål, sen så är de starka på att stänga igen.

Precis som Rydström under presskonferensen förklarar Andersson att de inte lyckades utföra matchplanen perfekt, vilket gjorde det svårt att hantera hemmalagets press och tuffa markeringsspel.

– Vi visste att de skulle ligga i rygg hela, hela tiden. Vi använder ytan bakom alldeles för lite, vi spelar på fot, fot, fot hela tiden. Det pratade vi lite om i halvtid och det blev lite bättre, men vi kommer inte in så många gånger som vi önskar.

Trots förlust finns det alltid saker att ta med sig, berättar han.

– Det är ett helt annat spel än vad vi mött innan, många långa bollar. Om de inte försöker vinna förstabollen försöker de vinna andrabollen. Man kände sig som ett tennisnät när AIK hade bollen idag. En speciell match, men det är sådana matcher vi måste lära oss av och försöka göra det bättre nästa gång.

En tuff match för Sirius som inte klarade av att få matchen dit de ville. Istället fick AIK för det mesta diktera villkoren. Något som dock hörs på både Rydström och Andersson är att, även om de såklart är besvikna, ser det här som ett tillfälle att lära sig och utvecklas. Ett tonläge som funnits hela säsongen och som indikerar att det här är mer än bara ett kortsiktigt projekt.

Det är dock ofrånkomligen så att Sirius inte gjort mål i två raka matcher, och vissa frågetecken finns vem i laget som är den naturliga målskytten. Men enligt Elias Andersson finns det ingen anledning till att vara orolig.

– Nej, inte alls, vi kommer till lägen. Det hade varit något annat om vi inte hade kommit till lägen. Nu har vi ytterligare en tuff match i härnäst, men jag är absolut inte orolig, Vi kommer till chanser, det är jag helt säker på.

Nu tar vi nya tag mot Norrköping hemma på Studenternas på söndag och hoppas på tre blåsvarta poäng då!