Inför: Hovås Billdal – IK Sirius

01082021_1627844380.jpeg

I morgon äntrar damerna bussen för bortamatch mot Göteborgslaget Hovås Billdal. Hovås Billdal är ett av de lag som tillsammans med Sirius spelat i Elitettan sedan den startade 2013. Debutåret var man på vippen att ramla ur samtidigt som Sirius så när tog klivet upp till Allsvenskan men de två följande åren har laget parkerat i mitten av tabellen tillsammans med Sirius.

Även när det kommer till inbördes möten är det jämnt mellan lagen med exakt lika många poäng och gjorda mål så att använda statistiken för att spå morgondagens match ger inte mycket. Senast att göra mål på Hovås Billdal – av de som spelar i årets trupp – är Julia Lyckberg. Målet tillkom den 20 oktober 2013 så det börjar kanske bli dags igen?

– Det vore självklart roligt men det viktigaste är inte vem som gör målen, bara de kommer, slår Julia fast. Hovås borta är jättetufft och det har det varit genom alla år. Det ska bli en rolig match och jag hoppas vi kan fortsätta att vara lika stabila och även göra en del mål.

Lagen följs som vanligt åt i tabellen och precis som Sirius har Hovås Billdal inlett seriespelet mycket bra och har producerat en hel del mål. Valerie Obita och Pernilla Milton står tillsammans för sju av lagets tio mål och är en ständig källa till bekymmer för sina motståndare. Hovås Billdal är ett av blott fyra lag som har en nolla i förlustkolumnen så morgondagens match lär bli en tuff historia för Sirius.

– Precis som du nämnde är Obita och Milton två väldigt kraftfulla spelare som vi får se upp med, säger Fredrik Bernhardsson. Utöver dem har Hovås Billdal många bra spelare som till exempel Amanda Östervall centralt och Mikaela Uthas i backlinjen.

Fredrik har studerat motståndarna grundligt och ser fram emot en tuff fajt i morgon.

– Det är ett skickligt lag som spelar med en modern trebackslinje. I seriespel blir det nytt för oss men vi mötte en del lag i träningsmatcherna som spelade på det sättet så vi har hyfsad koll på hur den matchplanen ser ut. De är precis som vi obesegrade så det blir en stimulerande match och en bra värdemätare för oss.

Allt fler talar om den kraft, vilja och lojalitet som laget tar sig an årets matcher med. Men att försöka få det till någon sorts Bernhardssoneffekt vill Fredrik inte gå med på.

– Nej jag vill inte kalla det så. Däremot har vi gjort det vi gör väldigt bra hittills, det vet vi. Det är jättepositivt samtidigt som vi ska vara medvetna om att säsongen bara är i sin linda. Tjejerna är otroligt proffsiga och de har anammat sättet vi vill spela på, på ett bra och lojalt sätt.

Till morgondagens match ekar det tomt i sjukstugan. Alla spelare är tillgängliga och åker också med till matchen, ett angenämt bekymmer för tränarna.

Hovås Billdal IF – IK Sirius FK

Lördag 21 maj, 15:00

Hovåsvallen

Foto: Björn Pettersson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch