200:e matchen: ”Något jag är stolt över”

01082021_1627813220.jpeg

Han debuterade i Sirius A-lag som 16-åring 2004. I år gör Kim Skoglund sin tionde säsong i Blåsvart, och måndagens match mot IK Frej blir seriematch nummer 200. Det är en ansenlig siffra, tidigare uppnådd av spelare som Gustaf Segerström och Petter Österberg, och då har 28-åringen dessutom, förhoppningsvis, många fler framför sig.
– Nu börjar man komma upp i en hyfsad siffra. Det är självklart jätteroligt, och det är något jag är stolt över, säger Kim Skoglund.

Under hans debutsäsong 2004 fick Sirius kvala sig kvar i Division 2 Östra Svealand – idag är det kamp om de allsvenska platserna i Superettans toppstrid som gäller. Kontrasterna är inte obetydliga.
– Det är lite annorlunda. Det var kul på den tiden också, men då var man 16 år, hade ingen erfarenhet, ville se och lära och så. Nu är man del av den äldre generationen och får spela mer på rutin, även om jag inte känner mig gammal än. Men det är väldigt kul att spela i ett sådant här lag som spelar en sådan positiv fotboll, säger Kim Skoglund.
– Det har hänt väldigt mycket, allt från hur förutsättningarna har förändrats till alla olika spelare och tränare som har hunnit passera, och det är egentligen bara konstatera att allting har blivit proffsigare för varje år, och vi har blivit bättre och bättre även fotbollsmässigt. Kollar man tillbaka på mina 10 år är det här absolut den bästa upplagan, och det ser man också i tabellen och på den fotboll vi spelar.

Sedan återkomsten från GUSK 2011 har han varit en av de bärande spelarna, och har fyllt den lucka som spelare som Jonas Bylund och Petter Österberg lämnat efter sig.
– Det är klart man får ta lite mer ansvar, man vet hur tränarna och vi vill spela. ”Bylle” var en sådan spelare, som varit med länge och är bra på att sätta nivån, och jag försöker vara lite sån också, lite kulturbärare som kan visa ungefär hur det ska se ut och vara i träning. Jag tror det är viktigt att vi har sådana spelare.

Kvällens jubileumsmatch kommer i ett läge där Kim Skoglund avgjort två hemmamatcher i rad, och han känner sig fortsatt i gott slag.
– Det är en jätteviktig match, och vi vet att vi är starka hemma så vi ska bara gå ut och spela det spel vi brukar göra där. Jag har en bra känsla, vilket jag haft i de två föregående hemmamatchern också, så det är bara gå ut och köra så tror jag att vi ska göra en riktigt bra match.
– Som jag sagt tidigare, det är viktiga matcher hela tiden nu och det gäller att göra jobbet och inte lämna någonting åt slumpen. Det kommer vara krig in i sista omgången, tror jag.

Foto: Björn Pettersson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch