Knapp förlust i årets första träningsmatch

En knapp förlust borta mot Örebro SK inledde försäsongen 2019 för Sirius del. Årets första träningsmatch slutade 3-2 (2-1) på Behrn Arena, där Elias Andersson och Henry Offia gjorde Sirius mål.

Sirius inledde årets första match något trevande på Behrn Arenas konstgräs. Ett frejdigt pressande Örebro SK fick nästan direkt på avspark fram en hörna som tvingade Gustav Nyberg till en vass dubbelräddning, även om returtagaren i efterhand blåstes av för offside.

Sirius tog sig sedan fram till en egen hörna där provspelande John Junior fick ett jätteläge på den bortre stolpen, men inte alls fick träff på bollen. Istället skulle hemmalaget ta en tidig ledning. Efter sju minuter tappade Sirius bollen mitt på egen planhalva, Örebro satte snabbt ut bollen på vänsterkanten och ett inspel till den första stolpen stöttes i mål till 1-0 av Johan Bertilsson.

– Örebro är bättre än oss första 10 kanske, vi var lite försiktiga och gav inte varandra spelalternativ som vi ville. Vi hade lite problem när vi skulle pressa, vilket gjorde att vi kom sent in i vissa situationer och Örebro utnyttjar det och tar ledningen.

Efter en inledande kvart då Sirius hade svårt att få igång passningsspelet och hemmalaget kom i ett antal farliga anfall, dock utan att riktigt komma till avslut, började Blåsvart att spela upp sig. Passningarna började hitta rätt adress, man tog över mer och mer av bollinnehavet och började flytta upp sina positioner.

– Sedan tycker jag att vi börjar hitta så som vi vill agera. Vi gav varaandra alternativ Gustavv vågade sätta bollar nedifrån och vi kunde växla fart när vi spelade oss förbi, säger Henrik Rydström.

Sherko Faiqi kom till Sirius första avslut i matchen 25 minuter in. Efter ett väggspel med Philip Haglund fick han bollen löpande ner mot kortlinjen och sköt ur snäv vinkel. Bollen var inte långt ifrån det första krysset men träffade stolpens utsida.

Faiqi vare företagsam på sin högerkant och bara ett par minuter senare spelade han fram till Sirius 1-1-mål. Han tog in bollen från kanten och hittade Elias Andersson vid straffområdeslinjen. Efter ett års skadefrånvaro fick Andersson göra comeback som målskytt direkt efter att ha tagit in bollen och placerat in den intill den bortre stolpen, med en liten touch på en försvarare på vägen.

Likaläget höll dock inte i sig särskilt länge. I matchminut 31 fick hemmalagets Filip Rogic bollen på vänsterkanten och vände upp för att dra iväg ett inlägg. Bollen seglade istället mot mål och letade sig rätt in i det bortre krysset till 2-1 för Örebro.

Chanser fanns sedan åt båda håll, men ju längre tiden gick desto fler av dem tillhörde Sirius. Gustav Nyberg räddade visserligen Nordin Gerzic frispark långt nere vid sin högra stolpe, men en stund senare fick Philip Haglund ett fint nickläge mitt framför mål men träffade målvaken mitt i famnen.

Provspelande John Junior var pigg på sin vänsterkant. Han spelade fram Elias Andersson till vad som sånär blev ett öppet läge men där en försvarare han fram för att täcka undan avslutet. En stund senare tog han sig själv till ett liknande nickläge som Haglund hade en stund tidigare, men utfallet blev också det detsamma.

Sirius gick till paus i målmässigt underläge men med ett växande spelövertag. Trots att åtta spelare byttes ut fortsatte man i stort sett på samma sätt efter halvtid, med undantag för några ögonblick precis i början av den andra halvleken då man inte riktigt var med. En lång boll i djupled mot Isaac Boye ställde Siriusförsvaret och hans inspel stötte Johan Bertilsson in till 3-1 för Örebro i den 47:e minuten.

Målchanserna haglade inte åt något håll i den andra halvleken, men det var för det mesta Sirius som låg närmast. Mohammed Saeid sköt över från distans, Jonas Lindberg missade en volley och flera gånger kunde Blåsvart sånär kombinera sig igenom men fastnade med sista passningen. Den första riktigt heta chansen fick Jonas Lindberg då han spelades fram av Adam Ståhl efter en lång räd och inspel av Henry Offia på kanten, men Lindberg träffade målvakten från nära håll.

Det dröjde till den 90:e minuten innan Sirius till slut bröt igenom, men då gjorde man det riktigt elegant. Adam Ståhl kombinerade med Jonas Lindberg på mittfältet innan han satte bollen i djupet. Henry Offia startade metern bakom två ÖSK-försvarare men spurtade kvickt förbi dem och petade in bollen under målvakten till 3-2-reduceringen.

Någon kvittering hanns inte med, och det blev därmed en knapp 3-2-förlust för Sirius i årets första träningsmatch borta mot Örebro SK. Det var en match där det roterades friskt då samtliga 23 spelare i truppen fick speltid, men där insatsen ändå lovade mer.

– Det blir alltid klyschigt att säga att man är nöjd när man förlorar, vi vinner hellre alla matcher. Det finns saker vi måste förbättra, men vi ville också få något konkret med oss från matchen och det fick vi verkligen, också bra saker som vi har tränar på och det vi vill utveckla i vårt spel. Så nöjd är ändå slutintrycket, säger Henrik Rydström.

– Men med det sagt så vill vi också ha en vinnarkultur, så vi ska se till att vinna också.

Sirius startelva, första halvlek (3-4-3)