Förlust inför storpublik i hemmapremiären

Sirius föll med 2-0 inför 7 248 åskådare hemma på Studan i den allsvenska hemmapremiären mot IFK Göteborg.

Det var en lite märklig match som utspelade sig på Studan när allsvenskan återvände till Uppsala. De 7 248 åskådarna skapade, efter en fin tyst minut för att hedra de drabbade i fredagens terrordåd i Stockholm, en mäktig inramning medan den vårtunga, studsiga planen var det som främst präglade spelet.

Sirius skulle komma att ha mycket boll under den första halvleken, men fick ändå aldrig riktigt grepp om spelet. Bortalaget började bäst och var spetsiga framåt, där Tobias Hysén med anfallskollegor flera gånger var på väg igenom tidigt i matchen men inte riktigt lyckades kontrollera bollen och fick se Joshua Wicks komma ut och sno åt sig den.

När Sirius väl började ta över bollinnehavet sjönk göteborgarna snabbt långt ner på egen planhalva, och Sirius hade svårt att ta sig igenom. Bollrullandet skedde på, ur ett Göteborgsperspektiv, tryggt avstånd från mål och Blåsvart fick aldrig riktigt igång något kombinationsspel. Kingsley Sarfos snabba fötter tog sig igenom då och då, likaså Moses Ogbus styrka och snurrfinter, men även om lägen fanns kom det aldrig riktigt till några avslut. Ian Sirelius låg på rulle på vänsterkanten och nådde sånär fram på djupledsbollar ett par gånger, men lyckades inte rycka sig fri med bollen i behåll.

– Jag tycker att vi saknar en växel under första halvlek. Jag vet inte om det är underlaget som gör att det blir så, men något är det som saknas. När vi har chansen att slå ut lagdelar har vi inte tillräckligt med fart, inte tillräckligt många som springer. Det kändes lite tafatt, säger Thomas Lagerlöf.

Trots att Sirius ägde bollen hade alltså bortalaget den första halvlekens bästa lägen. Men Sören Rieks sköt både högt och snett i öppet läge strax före paus, och Joshua Wicks fick dessförinnan två gånger om parera snabba skott från nära håll som satt mitt på målet. Matchen var därför helt öppen inför den andra halvleken när den mållösa ställningen höll i sig till halvtidsvilan. Sirius behövde bara hitta ett sätt att övervinna det svårbemästrade underlaget och ta sig in framför det blåvita målet.

– Bollinnehavet är absolut inget självändamål i den här matchen. Vi vill gärna ha bollen men framför allt vill vi komma in bakom dem. Vi har tränat på dåligt underlag hela veckan och överdrivit fokuset på att spela framåt oftare, men det blev ändå lite för försiktigt, säger Thomas Lagerlöf.

Sirius kom ut i den andra halvleken och tog vartefter över spelet ännu mer (det totala bollinnehavet var 63 procent mot 37), men man fick också allt svårare att hantera IFK Göteborgs motattacker. Bortalaget ägde mindre och mindre av bollen, men målchanserna blev ändå fler. Sirius skapade också lägen under den andra halvleken, framför allt hade man en stor mängd fasta situationer när bortalaget tvingades ta till allt bryskare metoder för att stoppa Blåsvart från att komma till ännu vassare lägen, men man kunde inte utnyttja dem.

– Framåtattityden blev bättre under andra halvlek, men då blev istället planen sämre och vi ställde till det för oss med omställningarna. Man får inte bjuda Göteborg på den typen av omställningar som vi gör. Det har vi pratat väldigt mycket om under veckan, vilken typ av passningar man ska undvika när planen ser ut såhär, och det klarar vi inte att hålla hela vägen, säger Thomas Lagerlöf.

Omställningar var det, ja. En av de där fasta situationerna var en frispark en bit in på offensiv planhalva där Sirius lyfte upp stora delar av laget i offensivt straffområde. Men när Jesper Arvidsson slog bollen i famnen på Blåvitt-målvakten Pontus Dahlberg var bollen blixtsnabbt utkastad och kontringen igång. Några sekunder senare hade Tobias Hysén lagt upp bollen för Mix Diskerud som med ett behärskat avslut kunde ge IFK ledningen med 1-0 efter 63 spelade minuter.

Hoppet om en Siriuskvittering fanns där i allra högsta grad, men omställningarna var hela tiden farligare än Sirius försök till forcering, och efter att bortalaget i den 85:e minuten vunnit bollen på mittplan kunde man återigen slå ett par snabba passningar och ge Mikael Boman öppet läge att lägga in 2-0-målet, vilket fastställde slutresultatet.

En folkfest var det och en spännande fotbollsmatch blev det, men ingen upprepning av den spelmässiga premiärsuccén på Tele2 Arena för Sirius del. Nya tag tar Blåsvart på Östgötaporten i Norrköping om en vecka.