Tredje raka efter Haglunds hattrick

Sirius besegrade på söndagskvällen Brommapojkarna med 4-2 (1-1) hemma på Studenternas efter ett hattrick av Philip Haglund och ett mål av Robert Åhman Persson. Blåsvart har nu nio poäng ner till kvalstrecket med tre matcher kvar att spela.

Sirius inledde matchen bäst och tog initiativet på ett kyligt Studenternas. Blåsvart kontrollerade bollinnehavet och tryckte ner BP under matchens första tio minuter, men kom inte närmare ett mål än när Moses Ogbu ryckte sig loss och ur dålig vinkel fick sitt avslut uttäckt till hörna av BP-målvakten.

Efter den relativt kontrollerade inledningen från Sirius började BP rycka sig loss och skapa problem för hemmalaget. Sirius tappade mycket boll centralt och bortalaget fick chanser att kontra. Vartefter övergick kontringarna i mer kontrollerat spel, och i mitten av den andra halvleken hade BP tagit över initiativet i matchen.

Efter ett antal minuter av BP-kontroll där Sirius hade svårt att få undan bollen fick bortalaget också utdelning för det i matchens 32:a minut. Ett inlägg från vänster nådde Philip Hellquist strax innanför straffområdeslinjen, där han drog på ett välplacerat volleyskott med bredsidan, otagbart för Lukas Jonsson.

– Första halvtimmen var katastrof. Vi gjorde inget av det vi kommit överens om utan lät BP göra som de ville; vinna bollen framför sitt lag och kontra på oss. Det kändes tyvärr som en tidsfråga innan vi skulle hamna i underläge. Som tur är spelar vi faktiskt in bollen bakom dem som vi pratat om direkt efter målet, säger Thomas Lagerlöf.

Baklängesmålet väckte liv i Sirius igen, och bara två minuter senare var det kvitterat. Bollen hamnade ute hos Sam Lundholm på högerkanten, han vände upp och hittade Philip Haglund vid straffpunkten som med en kraftfull nick styrde in inlägget i mål till 1-1.

Efter kvitteringen var Sirius det bättre laget och skapade chanser för att ta ledningen redan innan paus. Strax efter målet nådde Moses Ogbu sånär en ren Mohammed Saeid med ett inspel, men passningen var för lös och en försvarare hann emellan. Abdul Razak tunnlade sig en stund senare snyggt in i straffområdet, men hann sedan inte upp bollen.

Den vassaste chansen kom när Sam Lundholm dribblade sig in i straffområdet från höger och vände bort både en och två försvarare. Istället för att gå på avslut valde han att passa i sidled till Mohammed Saeid, som sträckte sig fram och fick en tå på bollen. Det blev ett löst avslut som BP-målvakten lyckades få upp en hand och reflexrädda bort.

Matchen gick till halvtid vid ställningen 1-1. Sirius kom ut med ny fart till den andra halvleken, och kunde ha tagit ledningen direkt. Petric i BP-målet stod dock för en mycket vass räddning när Daniel Jarl nickade, och Moses Ogbu nådde inte riktigt fram till returen.

Det var en match som stod och vägde i början av den andra halvleken. BP fortsatte att hota Sirius i kontringarna, framför allt genom unge Jack Lahne som ofta hotade i djupled. Sirius hade dock hyfsad kontroll i inledningen på halvleken, och ordentlig kontroll fick man genom att ta ledningen i matchen.

I den 54:e minuten tog Sam Lundholm fram bollen till Mohammed Saeid på vänsterkanten, och hans inlägg nådde vem annars om inte Philip Haglund. Precis som BP-namnen Hellquist gjorde i samma position i den första halvleken drog Haglund till på volley, och med en riktig vänsterslägga satte han bollen otagbart i nättaket till 2-1.

Det dröjde sedan bara någon minut så låg bollen där igen. Återigen var det Sam Lundholm som drog upp anfallet, och hans inlägg mot den bortre stolpen hittade Moses Ogbu. Han nickade ned bollen i sidled till Robert Åhman Persson, som kunde gildtackla in sitt första mål i Siriuströjan till 3-1 på Studan.

Målkavalkaden var inte över där. I den 63:e minuten lämnade Abdul Razak över bollen till Sam Lundholm, som tog sig in i straffområdet, vände bort sin försvarare och passade in till den för dagen helt ostoppbare Philip Haglund. Han tog emot, drog in bollen intill den bortre stolpen och fullbordade sitt hattrick med sitt tionde mål för säsongen.

Med tre snabba mål hade Sirius plötsligt satt sig bekvämt i förarsätet efter vad som fram till dess varit en genomgående tät match.

– Det är ganska anständigt från 1-1 fram tills att vi gör 4-1. Vi skapar målchanser, får in bollen i boxen och får in spelare där vi vet att BP har problem och vi är starka. Det är en bra period. Sedan är vi lite missnöjda med hur vi spelar av matchen, när vi leder med 4-1 ska vi inte låta dem kontra på oss. Då ska man definitivt avsluta anfallen och inte tappa bollen centralt, säger Thomas Lagerlöf.

Sirius hade ett antal kontringslägen där man kunnat döda matchen med ett femte mål, men kom inte riktigt till i slutfasen. Det dröjde fram till den 78:e minuten, men till slut kunde istället bortalaget väcka liv i matchen med en reducering, liksom i den första halvleken genom Philip Hellquist som i misstänkt offsideposition fick öppet mål efter lite kalabalik i Sirius straffområde.

I matchminut 83 kunde det ha blivit ordentlig spänning i matchen när BP-anfallaren Finnbogason nickade in bollen till vad BP då trodde var 4-3-reduceringen, men domaren blåste mycket bestämt frispark då Finnbogason ansågs ha knuffat undan Daniel Jarl innan nicken.

Det blev därmed ingen jättedramatik i slutminuterna och Sirius kunde kontrollera läget fram till slutsignalen och Blåsvarts tredje raka seger, som gör att man nu har nio poäng ned till kvalstrecket med tre matcher kvar att spela.

– Möter vi ett bättre lag än BP, t.ex. Häcken på onsdag som är grymma på att kontra, då går det inte att avsluta matchen som vi gjorde idag. Men uppdraget är slutfört och poängen var det viktiga idag. Alla jobbar stenhårt och vissa spelare kliver fram och gör det avgörande prestationerna, Sam och Philip till exempel.

– Stort tack också till publiken som kom hit och slöt upp ordentligt trots kylan, det var verkligen välbehövligt för oss idag, säger Thomas Lagerlöf.