BK Häcken – IK Sirius | Matchsummering

Sirius tog med sig alla tre poäng hem från lördagens möte med BK Häcken efter en stabil laginsats. Christian Kouakou nätade i matchinledningen och Marcus Mathisen utökade ledningen strax efter paus. Matchen slutade till slut 1-2 efter att hemmalaget reducerat på straff i slutminuterna.

Sirius inledde matchen starkt. Laget etablerade sitt spel på offensiv planhalva och lät bollen göra jobbet. Hemmaspelarna fick ägna den första kvarten åt försvarsspel och det kändes därför helt rättvist när ledningsmålet också kom i den elfte spelminuten. Det var återigen Christian Kouakou som hittade rätt efter en fin framspelning från Nahom Girmai Netabay. Blåsvart fortsatte att trycka på, laget skapade flera goda möjligheter till att att utöka ledningen. Efter cirka tjugo minuter kom hemmalaget Häcken allt mer in i matchen. De fick mer och mer boll, och kunde därmed komma upp till en del farligheter framför Siriusmålet. Allra farligast blev det när Häcken fick några fasta situationer strax utanför straffområdet, men ingen av dessa utgjorde något större problem för David Mitov Nilsson i det blåsvarta målet.

Ju längre halvleken led, desto slarvigare blev Sirius egna passningsspel. Häcken kunde på det viset ta över taktpinnen helt och hållet och vore det inte för Nahom Girmai Netabays räddning på mållinjen hade det även kunnat komma en kvittering strax innan paus. När domaren väl blåste för halvtid stod det fortfarande 0-1 på resultattavlan.

Blåsvart inledde den andra halvleken på ett starkt sätt och hade flera lägen att utöka sin ledning. Efter cirka tio minuters spel kändes det som att Häcken hade börjat arbeta sig in i matchen igen, men strax därefter fick Marcus Mathisen ett bra skottläge utanför det offensiva straffområdet och hans välplacerade distansskott gick in bakom Pontus Dahlberg i hemmamålet. Sirius hade därmed en tvåmålsledning när det återstod lite mer än 30 minuter av matchen. En ledning som gjorde att hemmalaget Häcken flyttade fram sina positioner och gjorde allt vad de kunde för att försöka få kontakt. Den gulsvarta anstormningen gav inga direkta resultat utan det kändes som att Siriusförsvaret hade fortsatt koll på matchen. Det blev inte farligare än en sen reducering från hemmalaget på straff, Blåsvart kunde hålla ifrån och när domaren väl blåste av matchen kunde vi konstatera att Sirius vunnit mot BK Häcken för första gången någonsin i Allsvenskan.