Elfsborg–Sirius: En match med många ansikten

Efter en veckas ledighet var det återigen dags för Sirius att spela fotboll. Borta mot Elfsborg visade man att vilan gjort dem gott genom att rivstarta med två mål på åtta minuter. Laget dominerade den första halvleken och ledde med 1–3 i paus men efter två olyckliga situationer i början av andra kunde hemmalaget gå ikapp. Sirius klarade sen inte av att resa sig och matchen slutade 3–3.

Drabbningen på Borås Arena startade i rasande tempo. Hemmalaget Elfsborg pressade aggressivt för att hindra Sirius uppspel och lyckades väl de inledande minuterna. Men blåsvart var skickliga och när de spelat sig förbi första pressen blev det farligt direkt. Redan i den fjärde minuten, efter en passning som skar genom Elfsborgs press kunde Stefano Vecchia med en mycket vacker mottagning ta sig förbi två motståndare i ett svep. Han drev sen mot målet, och efter att ha sprungit ifrån och förbi mer än en hemmaspelare tog han sig in i straffområdet och placerade in bollen vid bortre stolpen. Fotbollsgodis rakt igenom, en underbar prestation från Sirius kanske bästa spelare den här säsongen.

Men blåsvart han knappt ställa upp sig för avspark innan hemmalaget hade kvitterat. Efter ett bolltapp i eget straffområde kunde Per Frick stjäla bollen och trycka in 1–1 bakom Lukas Jonsson i den sjätte minuten.

Blåsvart svarade dock omgående och två minuter efter kvitteringen fick hemmamålvakten Tim Rönning återigen hämta bollen ur nätmaskorna. Även denna gång var Vecchia delaktig. Han tog emot bollen utanför straffområdet några meter från kortlinjen. Där utmanade han sin motståndare, tog sig förbi och tittade upp. Han såg Elias Andersson, slog bollen dit och Andersson mötte med vänstern. ”Pang” sa det och Sirius hade 1–2. Ännu ett vackert mål och en galen start på matchen.

Efter målet tog Sirius över matchen. När blåsvart väl fick igång sitt spel hade Elfsborg inget annat val än att lägga sig lågt och försöka freda sitt mål. Sirius dominerade halvleken och fick under långa perioder knappt låna bollen. Blåsvart spelade fin fotboll med både kreativitet och fart och de få gånger hemmalaget fick tag i bollen var gästerna där som arga bin och tog antingen tillbaka spelet eller tvingade fram en rensning.

1–3 målet skulle också komma, mycket välförtjänt. Efter att Axel Björnström brutit in från sin vänsterkant spelade han in den centralt till Yukiya Sugita. Han vände och sköt och returen landade framför fötterna på Björnström som efter passningen gått mot mål. Några meter från mål och med målvakten på väg upp kunde Björnström utan större problem skjuta in bollen vid närmsta stolpen. 1–3 efter tjugoåtta minuter och blåsvart hade fått en drömstart på matchen.

Efter målet fortsatte gästerna att trumma på, och Elfsborgsspelarna sjönk djupare och djupare. Sirius fortsatte skapa chanser, och i slutet av halvleken var Sugita mycket nära att utöka ledningen. Skottet var bra, men räddningen var bättre. Hemmamålvakten visade upp en imponerande styrka i fingrarna när han med en hand styrde ut Sugitas avslut. 1–3 stod sig halvleken ut och Sirius såg ut att gå mot en imponerande seger.

Den första halvleken var en av blåsvarts bästa den här säsongen. Sällan har de så totalt dominerat spelet som den här kvällen. Det enda negativa för Sirius var att Stefano Vecchia tvingades utgå med en knäskada i mitten av halvleken. Efter en kollision med Tim Rönning blev Vecchia liggande. Han fortsatte spela men kunde efter några minuter inte fortsätta.

Utöver skadan var dock känslan i Siriuslägret positiv. Den skulle dock snart komma att försvinna.

Elfsborg kom ut som ett helt nytt lag efter halvtid. Fulla av energi gjorde de det svårt för Sirius att spela runt och tvingade flera gånger fram rensningar och långbollar från blåsvart håll.

Det var därför inte helt orättvist att reduceringen kom fem minuter in i halvleken. Efter en misslyckad rensning fick en hemmaspelare tag i bollen och slog den i djupled till Jesper Karlsson. Han var på väg ner mot kortlinjen när han ur dålig vinkel sköt. Skottet var hårt och lågt och smet in mellan Lukas Jonsson i Siriusmålet och hans första stolpe. Helt klart imponerande att se den lilla luckan – och pricka den. 2–3 och Elfsborg hade fått vittring.

Sirius fortsatte att ha det svårt att hitta tillbaka till första halvlekens spelövertag. Elfsborg fortsatte med hög energi och hade en bra period i matchen. Det skulle också leda till kvitteringen.

Efter en djupledsboll från kanten mot straffområdet, lite på chans, blev det en kommunikationsmiss mellan Lukas Jonsson och mittbacken Tim Björkström. Ingen av dem tog bollen och istället gick den vidare till Rasmus Alm som hade öppet mål. Sirius hade på en dryg kvart i andra halvlek tappat 1–3 till 3–3.

Blåsvart lyckades dock långsamt hitta tillbaka till spelet de hade i första halvlek. Långsamt tog man över spelet och började etablera tryck. Sista tjugo låg man på för ett nytt ledningsmål, men de där klara chanserna uteblev. Shabani hade ett skottläge, Sugita likaså och Axel Björnström var inte långt ifrån att nå ett inspel. Men målet kom inte. Matchen slutade 3–3 och det kändes verkligen som att blåsvart förlorat två poäng.

Dagen efter har Tim Björkström fått smälta matchen. Det blev inte så mycket sömn berättar han, men så här dagen efter tycker han ändå att de gör en ganska bra match.

– Första halvlek är jättebra. Vi spelar den fotboll vi vill spela. Vi kommer till mycket lägen. Men i början andra tror vi kanske att det kommer lösa sig av sig självt, slår bort lite för mycket bollar istället för att hålla i den.

Björkström är dock besviken på resultatet.

– Igår när vi kom tillbaka till hotellet låg man där och tänkte på att vi ledde med 3–1. Det är klart att man ska vinna matchen när man gör det.

Vad är det som gör att ni i början av andra inte kan hålla uppe spelet från första halvlek?

– De kommer ut med energi och vi göder också den energin också genom att slå ifrån oss lite för många bollar. Där kan vi göra det bättre.

En tuff oavgjord match som kändes som en förlust. Till detta adderas oron kring Stefano Vecchias knä. Status på honom är i dagsläget oklart, men förhoppningsvis kan han vara tillbaka på planen snart igen.

Sirius åker direkt söderut för att på torsdag möta Mjällby borta. Kan laget göra alla nittio minuter då lika bra som de gjorde första fyrtiofem mot Elfsborg blir blåsvart svårstoppat.