Seger i Örebro inledde året

Sirius besegrade i årets första träningsmatch Örebro SK med 4-2 borta på Behrn Arena.

Det var en kylig eftermiddag på Behrn Arena som inledde fotbollssäsongen 2017. Med drygt tio veckor kvar tills det är dags för Sirius att äntra den allsvenska scenen rivstartade Blåsvart förberedelserna i en träningsmatch mot den kommande seriekonkurrenten Örebro SK. 4-2 (1-1) blev slutresultatet efter att ett effektivt Sirius avgjort matchen i den andra halvleken.

Det var annars hemmalaget som öppnade målskyttet i matchen. Efter 26 relativt jämna inledande minuter, där Örebro ägde något mer boll men inget av lagen riktigt förmådde bryta igenom sina motståndare, hittade de svartvita en lucka. En passning in bakom Sirius försvar utifrån högerkanten friställde Adam Bark, som fri med Lukas Jonsson kunde rulla in 1-0 för ÖSK.

Efter målet öppnades den tidigare något tillknäppta matchen upp en aning och målchanser började skapas åt båda håll. Ante Björkebaum nådde inte riktigt fram på ett par inlägg i straffområdet och Jesper Arvidsson missade mål med någon halvmeter från ett farligt frisparksläge, men när Sirius började skapa hörnor kom utdelningen snart. Inte direkt på en hörna, men väl i andravågen där Kingsley Sarfo plockade upp bollen utanför straffområdet och skickade in ett inlägg. Oscar Pehrsson nådde högst och skarvade vidare bollen till mittbackskollegan Daniel Jarl, som helt sopren två meter från mål bara hade att ta emot och raka in bollen till 1-1.

Det resultatet stod sig den första halvleken ut, innan målskyttet satte fart ordentligt i den andra. Hade hemmalaget haft ett litet övertag i den första halvleken så svängde pendeln snarare över till Sirius i den andra. Allra först var det Christer Gustafsson som drygt tio minuter in i den andra halvleken rusade fram på ett inlägg men drogs ned och blev liggande i straffområdet. Domaren blåste straff och Kim Skoglund skickade utan minsta tvekan in bollen till ledning 2-1. Sju minuter senare kom matchens elegantaste mål då Ante Björkebaum tog emot Stefano Vecchias inspel och klackade bollen vidare, mellan benen på en försvarare, till en ren Johan Andersson vid den bortre stolpen. Han gjorde inget misstag utan tryckte in 3-1-målet.

Örebro hann med en reducering efter 85 minuter, ett hårt pressat skott från straffområdeskanten där Lukas Jonsson inte hann ner till sin högra stolpe, innan en snabb Siriuskontring satte spiken i kistan på tilläggstid. Alexander Nilsson satte full fart längs vänsterkanten och passade i ett 2-mot-1-läge fram Johan Andersson som löpte in från högerkanten. Han höll i sin tur i bollen innan han kunde släppa tillbaka den till Nilsson som sprang fram och tryckte in 4-2.

”Vi har mycket kvar att jobba på”

Örebro saknade inte målchanser i matchen, men medan Sirius var effektiva i kontrings- och avslutslägen och satte dit det mesta man skapade var hemmalagets skärpa inte densamma, samtidigt som Lukas Jonsson i Sirius mål stod för flera fina räddningar. Kim Bergstrand är nöjd med att inleda året med en seger, även om det inte var resultatet som räknades mest av allt just idag.

– Det var mycket som var lite si och så, men vi har ju bara tränat i två veckor. Det fanns vissa saker som var bra; vi var mycket effektivare än vad de var och vi var bra på fasta situationer, men det krävs mycket mer. Vi har mycket kvar att jobba på, säger han.

Samtliga spelare i matchtruppen förutom Joshua Wicks fick speltid, då Lukas Jonsson fick vakta målet hela matchen. Det gjordes fyra byten redan i halvtid och ytterligare fyra under den andra halvleken. Därmed blev det debut i Blåsvart för Daniel Jarl, Diego Montiel och Stefano Vecchia, liksom i A-lagssammanhang för U19-spelaren Simon Sundman. Stack ut mest enligt Kim Bergstrand gjorde dock Kingsley Sarfo och Christer Gustafsson, som bytte av varandra på det centrala mittfältet i halvtid.

– Det är Kingsley och Christer som sticker ut litegrann. De nya försöker lära sig vad vi vill och sådär, det gick ganska hyfsat det också, men för samspelet krävs det mycket mer tid, säger han.

Nu väntar en ny träningsvecka innan nästa träningsmatch borta mot GIF Sundsvall på lördag, och Kim Bergstrand tror att man redan då ska ha hunnit ta kliv framåt i spelet.

– Försvarsspelet i vissa perioder var väldigt otydligt, om vi skulle vara höga och gå i press eller inte. Vi hamnade lite mittemellan med en stor yta bakom oss. Även i passningsspelet och i hur vi skulle anfalla hade vi lite för dålig timing, när vi skulle gå rakt och när vi skulle hålla i lite. Förhoppningsvis blir vi lite tydligare i allt vi gör mot Sundsvall, säger han.