Viktig seger mot Helsingborg på Studan

• App

Sirius besegrade på lördagen Helsingborgs IF med 2-1 (1-0) hemma på Studenternas, och tog tre blytunga poäng i jakten på nytt allsvenskt kontrakt.

Sirius inledde matchen mot Helsingborg på Studenternas som det bättre laget, och skapade tidigt en handfull hyfsade målchanser. Först var det Christer Gustafsson som efter att Philip Haglund dämpat bollen strax utanför straffområdet sköt på halvvolley och tvingade HIF-målvakten Anders Lindegaard att sträcka ut ordentligt för att tippa bollen över ribban och ut till hörna. Minuterna senare fick Sirius ytterligare en hörna efter att en försvarare styrt Mohammed Saeids avslut utanför stolpen, och då var Daniel Jarl framme med huvudet men kunde inte hålla bollen under ribban.

Medan Sirius inledningsvis höll i bollen hittade Helsingborg lägen att kontra, men Blåsvart höll emot i löpduellerna en mot en. Farligt blev det egentligen bara när Sirius ställde till det för sig själva själva. Efter en slarvig hemåtpass hann dock Daniel Jarl emellan och kunde avstyra Mamadu Moros nästan-friläge.

Efter en förhållandevis mer fartfylld inledning blev matchen sedan mer och mer låst under resterande delen av den första halvleken, och chanserna haglade inte direkt åt något håll.

Farligast i den första halvleken var dock utan tvekan Sirius, och under de avslutande minuterna innan paus hittade man återigen fram till lägen runt offensivt straffområde. Blåsvart kunde ha tagit ledningen redan i den 37:e minuten efter att Kalle Larson tunnlat sin försvarare på högerkanten och slagit ett perfekt inlägg till Philip Haglund mitt i straffområdet, men han vinklade sin nick strax utanför den bortre stolpen.

Istället var det Christer Gustafsson som återigen hittade målet och satte Sirius i förarsätet efter 43 spelade minuter. Han tog hand om en frispark ett par meter utanför straffområdet och sköt ett pressat skott rätt igenom den isärhoppande muren. Efter en eller ett par små riktningsförändringar på vägen lyckades målvakten inte hålla bollen utanför målet och Sirius fick en välförtjänt 1-0-ledning med sig in i paus.

Det var ett aggressivt Sirius som sedan kom ut till den andra halvleken, och man satte tidigt Helsingborg under press i uppbyggnadsspelet. Bortalaget hade under några minuter svårt att komma loss från sin egen planhalva, och Sirius kom till ett par halvlägen utan att hota allt för mycket i sitt eget anfallsspel.

När Helsingborg väl spelat sig loss kunde man komma till sina första ordentliga lägen i matchen, bland annat genom Alhaji Gero som sköt strax över i bra läge. Men just när det verkade som att bortalaget kunde sätta igång kvitteringsjakten på allvar bjöds istället Sirius på ett 2-0-mål.

Eller, bjöds och bjöds, Mohammed Saeid fick till slut betalt för sitt oändliga löpande när han jagade Anders Randrup ned mot Helsingborgs straffområde. HIF-spelaren skulle passa hem till egen målvakt, men missade bollen och gav istället Saeid fri lejd mot mål. Lindegaard räddade hans första avslut med vänstern, men på returen tog Saeid sin tid och rullade kallt in bollen med högern ur dålig vinkel istället.

– Första målet är ofta viktigt, men samtidigt gjorde vi första målet mot Sundsvall och blev fega. Vi hoppas att vi hela tiden lär oss saker, och spelarna lärde sig något från Sundsvall. Då blev vi fega och passiva, nu tar vi ett kliv framåt och jobbar med att bli spelbara. Defensivt gör vi det jäkligt bra, och offensivt kunde vi utnyttjat det ännu mer, men vi är i ytor och är nära även när vi inte skapar jättelägen. Det är en bra insats, säger Henrik Rydström.

Under den avslutande halvtimmen kunde ett hårt jobbande Sirius effektivt stänga ner bortalaget och inte bjuda på någonting i onödan. Det såg länge tryggt ut, men det blev till slut lite nerv i matchen ändå. Alhaji Gero hoppade i den 89:e minuten högst på ett inlägg och nickade in bollen i det första krysset till 2-1, och plötsligt hade Helsingborg kontakt.

Sirius hade spelat av även de avslutande fyra minuterna utan någon större dramatik om det inte varit för den oerhört dråpliga situation där Lukas Jonsson hade bollen i tryggt förvar i sin famn och förberedde sig för att skicka bollen långt upp i planen, men saker och ting inte riktigt gick som planerat.

Bakom ryggen hade Jonsson Helsingborgsförsvararen Fredrik Liverstam som dröjt sig kvar i straffområdet, men som den enda person inne på Studenternas som inte såg detta (och inte uppfattade lagkamraternas varningar) släppte han ner bollen på marken. När Liverstam dök fram och petade undan bollen för honom reagerade Siriusmålvakten lyckligtvis snabbt, och kunde kasta sig fram och hugga tag i bollen igen innan Liverstam hunnit peta in den i det öppna målet.

– Spelarna var hur coola som helst. Okej, Lukas var för cool, men generellt fick vi tag i andrabollen, fick dem att vända sig om och skapade situationer på deras planhalva. De hanterar de minuterna på ett jättebra sätt, säger Henrik Rydström.

– Men också en eloge till supportrarna, även om de varit bra hela året var det ett snäpp upp att ha dem på södra, och det är bara att konstatera att satan vad de ger spelarna energi. Jag lovar att spelarna orkar springa hur mycket som helst när de har det trycket bakom sig.

Därmed säkrade Sirius till slut ändå tre oerhört viktiga poäng inför en fantastisk publik på 4201 på Studenternas, och tog ett stort kliv mot nytt allsvenskt kontrakt. Nu återstår att knyta ihop säcken under de avslutande tre omgångarna.

– Vi har sagt att man kan tycka det är en jobbig sits eller en utmanande och bra sits, och det tycker jag spelarna visade under hela veckan fram och under matchen, att man såg det som en utmaning. Det var fyra matcher med allt i egna händer, och nu är det tre matcher med allt ännu mer i egna händer. Både poängmässigt och tilltrosmässigt var det en bra match, säger Henrik Rydström.