Tung premiärförlust efter dubbla straffmål

Sirius förlorade den allsvenska premiären mot Hammarby på Tele 2 Arena med 3-1 (1-0). Trots en man mindre i andra halvlek lyckades Sirius rycka upp sig och reducera, men under slutforceringen kunde Hammarby kontra in 3-1.

Efter många träningstimmar på kalla planer var det äntligen dags för premiär och precis som förra året inleddes den allsvenska säsongen på Tele 2 Arena. Sirius kom till matchen efter en försäsong med mycket skador, men med många spelare tillbaka och ett spel som sett bättre och bättre ut under försäsongen fanns det i alla fall skäl att vara försiktigt optimistisk inför matchen.

Anledning till optimism fanns även om man tänkte tillbaka på förra årets premiärseger mot Djurgården, men nu precis som då inledde Sirius lite darrigt. Visserligen skapade inte motståndarna några heta målchanser direkt och satte inte heller Blåsvart under någon hård press, men Sirius hade svårt att göra någonting konstruktivt med bollen när möjligheten gavs och bollinnehavet gick ofta tillbaka till Hammarby igen.

Matchens första klara målchans kom i den 19:e minuten när Pa Dibba rann förbi Sirius backlinje och fick bollen serverad i ett friläge men Joshua Wicks kom ut bra, skar av vinkeln och räddade Hammarbyanfallarens avslut med foten.

Hammarby testade sedan Wicks med ytterligare några avslut, men så mycket mer anmärkningsvärt skedde inte förrän i halvlekens sista minut. Efter att Stefano Vecchia lite överraskande fått en frispark emot sig på mittplan vände Hammarby spelet och kom till avslut. Detta avslut blockerades av Jesper Arvidssons arm/axel på ett sätt som dessvärre fick Jonas Eriksson att peka på straffpunkten. Straffen betydde 1-0 till Hammarby och Kim Bergstrand tycker att målet föll olägligt just innan pausen:

− Det är en ängslig första halvlek som tyvärr avslutas på ett väldigt olyckligt sätt med en straff. Vi hade velat ha lite mer eget spel i första halvlek, men det är inte alltid man får som man vill. Jag tror att om vi hade fått hålla nollan i första halvlek och prata oss samman så hade det funnits goda chanser att matchen gått åt ett annat håll. Nu blir det sönderhackat och i och med Ians utvisning blir det uppförsbacke såklart, säger Bergstrand.

Uppförsbacken blev precis som Bergstrand säger brantare direkt i början av andra halvlek. När Hammarby spelade sig in i Sirius straffområde hamnade Ian Sirelius på efterkälken och kom bakifrån med hög fart in i en motståndare som föll till marken. Detta betydde rött kort och Jiloan Hamads andra mål i matchen från elva meter.

Efter Hammarbys 2-0-mål följde Sirius bästa period i matchen och man lyckades i perioder hålla i bollen på Hammarbys planhalva och hota mot mål. Sirius skapade flera hörnor och efter ett par bortnickade sådana genomförde man i den 72:a minuten en lyckad variant som slutade med att Moses Ogbu var nära att klacka in bollen från nära håll. Ett par minuter senare drev den nyinbytte Sam Lundholm bollen utanför straffområdet och lyckades på ett mycket snyggt sätt curla in bollen i det bortre krysset. Målet tände Sirius som nu hade en dryg kvart på sig att jaga kvittering.

− Jag tycker ändå att spelarna står upp hela resan ut och vi får dem lite skärrade när vi får ett 2-1-mål. Men det är klart att vi hade behövt vara lika många som dem för att vinna matchen, säger Kim Bergstrand.

Blåsvart gjorde mot slutet ett ordentligt forceringsförsök och gick ner på en trebackslinje, men de stora chanserna uteblev och Hammarby kunde istället kontra in 3-1. Sirius får nu alltså ta nya tag till nästa match. Vilken det blir återstår att se.