Stark poäng efter 1-1 mot Hammarby

Sirius stod för en stark insats hemma mot tabelltvåan Hammarby och fick med sig en poäng efter 1-1 (1-0) på Studan.

Sirius gick ut till måndagens match mot Hammarby med siktet inställt på att skaka serietvåan och kanske kunna knipa tre viktiga poäng. Blåsvart var också orädda när man från start satte press på Hammarby och började matchen bäst.

Sirius hamnade förvisso långt ner under kortare perioder mot ett bollskickligt bortalag, men när man vann tillbaka bollen kombinerade man sig snabbt ur även de trängsta av situationer med ett effektivt onetouch-spel och kunde gå till snabba motattacker eller skapa sig egna andrum av bollinnehav. Blåsvart hade också matchens första målchanser.

– Vi inleder matchen bra, trycker upp på kanterna, lyckas ha bollen emellanåt, och skapar bra omställningslägen i första halvlek. Vi har någon straffsituation och åtminstone två riktigt bra omställningar där vi har bra lägen, säger Thomas Lagerlöf.

Moses Ogbu gjorde ett stort jobb som spets i att hålla fast i bollen och skapa de där lägena att vända spelet, och efter 16 minuter fick han en frispark med sig en bit till vänster utanför straffområdet. Jesper Arvidsson klev förstås fram, och som så många gånger tidigare hittade hans svepande inlägg Philip Haglunds panna. Haglund gav i och med sitt sjätte mål för säsongen Blåsvart ledningen med 1-0.

Målet väckte lite mer liv i Hammarby, som satte större tryck mot Sirius mål. Blåsvart försvarade sig dock hängivet och resolut med många vunna dueller i eget straffområde, och fortsatte att hitta vägar framåt för att hota åt andra hållet.

Moses Ogbu blev först framspelad av Philip Haglund, vred bort ett par försvarare i straffområdet och skickade iväg ett avslut som slickade utsidan av den bortre stolpen. En stund senare drev han upp en kontring med en lång löpning längs med vänsterkanten, vek in i straffområdet och gick omkull till rop efter en straff, men utan att få gehör från domarhåll.

Efter starka inledande 35 minuter fick Sirius en något jobbigare avslutning på första halvlek, där Hammarby fick upp farten och kom till farligare lägen i Sirius straffområde, men ställningen var 1-0 när den första halvleken blåstes av.

– Hammarby ökar takten och vi fixar inte övergångarna riktigt. Sista 10-15 av första halvlek har vi det lite jobbigt, men vi kommer ihop i paus, säger Thomas Lagerlöf.

Sirius fick försvara sig oftare och längre ner på egen planhalva efter paus, men gjorde det väl och släppte inte in Hammarby till allt för många målchanser.

– I andra halvlek tycker vi att vi har ganska bra koll. Hammarby har mycket boll men vi får en del omställningslägen där vi inte är lika skickliga som vi var i första halvlek, säger Thomas Lagerlöf.

Så såg det ut under större delen av den andra halvleken. Sirius kunde till en början fortsätta att hålla i ett eget offensivt spel, men tröttnade allt mer under den andra halvleken i takt med att Hammarby tryckte på. Mitt i halvleken började matchen svänga ordentligt när Blåsvart inte förmådde ta vara på sina kontringslägen och Hammarby istället kontrade tillbaka, men väl i eget straffområde fortsatte Sirius att hålla emot. Det dröjde till den 79:e minuten innan Hammarby till slut fick betalt för sitt allt större spelövertag.

Det var ett snabbt anfall och en plötslig genomskärare som tog sig igenom Siriusförsvaret. Bollen letade sig in bakom Sirius backlinje i straffområdet, Hammarbys Vladimir Rodic var aningen snabbare fram än Oscar Pehrsson och glidtacklade bollen förbi Lukas Jonsson och in i mål.

Målet inledde en intensiv jakt på ett segermål för bortalaget, som fick ny energi och tryckte ett allt mer pressat Sirius långt ner mot eget mål. Comebackande inhopparen Daniel Jarl nickade undan otaliga bollar när Sirius gick över på en fembackslinje, och räddade dessutom en boll på mållinjen. Därutöver hade Hammarby ett antal bra chanser under matchens avslutning, kanske framför allt då Sander Svendsen först träffade ribban och returen täcktes undan av ett Siriusben rakt till Björn Paulsen som fick matchens riktiga jättechans. I öppet läge mitt framför mål lyckades dock dansken ändå inte avgöra matchen, eftersom Lukas Jonsson snabbt kom ut och täckte undan avslutet med en benparad. En jätteräddning som räddade en poäng för Sirius.

– Kvitteringen kommer lite oväntat, just där tycker jag vi har bra koll och har börjat hålla i bollen lite mer. Sedan får vi det jobbigt sista tio. Där har vi lite tur att vi lyckas hålla ut hela vägen, men alla kämpar så det står härliga till och det var vår tur att ha lite marginaler på vår sida nu, säger Thomas Lagerlöf.

Det blev en välförtjänt poäng som lär stärka Sirius självförtroende inför nästa utmaning, som väntar redan på lördag då Östersunds FK kommer till Studenternas.