Stark försvarsinsats gav Sirius en poäng i Borås

Christer Gustafsson kvitterade hemmalagets ledningsmål tidigt i den andra halvleke när Sirius tog en poäng borta mot Elfsborg genom 1-1 (1-0) på Borås Arena.

Sirius kom till bortamatchen på Borås Arena med en tydlig ambition om att hålla tätt bakåt, och det lyckades man inledningsvis bra med. Elfsborg tog tag i taktpinnen och satte med ett fartfyllt anfallsspel press på ett lågt försvarande Sirius, men kom till få ordentliga målchanser under matchinledningen.

Sirius försökte spela sig loss men hade svårt att ta sig igenom Elfsborgs första press, perioderna med bollinnehav blev korta och Blåsvart fick finna sig i att försvara. Ett hårt skott ur dålig vinkel som Lukas Jonsson kunde blockera undan med två knutna nävar var dock efter de första 27 minuterna fortfarande hemmalagets bästa läge.

Det förändrades i matchens 28:e minut. En elegant chipp över Siriusförsvaret gav en Elfsborgsspelare skottläge i straffområdet, men Kebba Ceesay blockerade avslutet. Olyckligt nog föll dock returen ned framför hemmaspelaren Simon Olsson, som kastade sig fram och med nöd och näppe lyckades peta bollen förbi Lukas Jonsson och in till 1-0 för Elfsborg.

Denniz Hümmets volleyskott en bit över ribban en stund senare fick alla blåsvarta att hålla andan en stund, men när den första halvleken närmade sig sitt slut fick istället Sirius till slut igång sitt eget offensiva spel.

– Vi börjar lite tafatt, Elfsborg trycker verkligen gasen i botten och kommer till lägen, suger musten ur oss lite. Men efter deras 1-0-mål blir de lite passiva medan vi tar mer initiativ, och då jämnar matchen ut sig. När det var skeenden i matchen där vårt passningsspel inte var optimalt så kunde vi försvara oss, och det är där vi måste vara, säger Henrik Rydström.

Det var framför allt i inläggsspelet som Blåsvart hotade, och efter att både Philip Haglund och Christer Gustafsson kommit fram i nästan-lägen ett par gånger var det de två som hittade varandra i halvlekens slutminuter. Haglunds högerfot sökte Gustafssons panna och bollen hittade in i nätmaskorna, men målet viftades bort för offside och Sirius fick ändå gå till paus i 1-0-underläge.

En pigg inledning på den andra halvleken gav istället Sirius nya lägen strax efter paus, och för Christer Gustafsson blev det andra gången gillt i den 49:e minuten. Sam Lundholm vände upp på högerkanten och slog ett perfekt inlägg till CG, som letat sig in i straffområdet och med huvudet kunde vinkla in bollen intill den bortre stolpen.

Hans andra mål på lika många matcher gav Blåsvart en snabb kvittering efter paus, som ledde till en andra halvlek där Elfsborg jagade ett segermål med störst frenesi, men ytor öppnade sig även för Sirius att få in ett avgörande.

Hemmalaget vann hörnorna med 10-1 i matchen, och det var på de fasta situationerna som merparten av lägena kom. Lukas Jonsson stod för två vassa räddningar när Sivert Heltne Nilsen hoppade högst på två hörnor på kort tid, och var med på noterna även när Samuel Holmen till vänster i straffområdet försökte vinkla in ett skott intill den bortre stolpen.

De räddningarna höll Blåsvart kvar i matchen, och när spelet mot slutet öppnade upp sig betydligt hade Sirius ett antal lägen att komma till ett eget avgörande. Skärpan saknades dock flera gånger i den sista passningen, och det under slutminuterna allt mer böljande spelet ledde inte till några riktigt vassa lägen åt något håll. Elfsborg hade de flesta avsluten i matchen, men ett defensivt solitt och hårt kämpande Sirius höll emot, även när det egna spelet inte alltid klaffade.

– Tittar man på att vi släppt in mycket mål på slutet så var det en prioritet att ha en defensiv stabilitet. Petter har kommit in och varit ett jäkla stöd för mig och Mirza med fokus på backlinjen, och det ger också spelarna en påminnelse om var prioriteten låg. Även om Elfsborg satte oss på prov kunde vi hantera det bättre än tidigare, och det var skönt att se, säger Henrik Rydström, som är nöjd över att få med sig en poäng på bussen hem till Uppsala.

– Det är en på förhand tuff bortamatch, där Elfsborg varit bra på hemmaplan och har haft en bra form. Som matchen utvecklar sig så tycker vi det är starkt att åka härifrån med en poäng. Det är ett jävla slit för varandra.