Slarvigt Sirius föll i Östersund

Sirius dominerade matchbilden och sköt och sköt i Östersund, men fick inte hål på hemmalaget som istället straffade Blåsvarts misstag och vann med 2-0 (0-0) på Jämtkraft Arena under lördagen.

I ett höstruskigt Östersund höll en fartfylld första halvlek åskådarna varma. Det skapades en hel del målchanser åt båda håll under de första 45 minuterna, medan lagen turades om att föra matchen.

Sirius styrde spelet under större delen av halvleken, men Östersund hade också perioder dör man förde matchen och man visade gång på gång att man kunde hota i kontringsspelet när Sirius tappade boll.

Under matchens första del hittade lagen några halvlägen i var medan de kände på varandra, men riktig fart tog det i mitten av den första halvleken. Då tog Sirius över matchbilden helt och hållet och började överösa hemmalaget med avslut.

Det var bland annat en radda med hörnor som satte ordentligt tryck mot hemmalagets mål, men gång på gång blockerades Sirius avslut eller styrdes undan i sista stund, bland annat när Elias Andersson försökte trycka in både en, två och tre andrabollar.

Sirius vann flera gånger om snabbt tillbaka bollen och kombinerade sig också igenom till lägen, bland annat genom en pigg Sam Lundholm som kom in med fart i straffområdet och spelade fram till Christer Gustafsson två gånger om. Hans avslut var dock för tama för att hota hemmamålvakten Keita.

Efter en intensiv Siriuskvart mitt i halvleken kunde hemmalaget ta sig tillbaka in i matchen framåt paus. Efter att tidigare mest ha kommit till ströchanser tog hemmalaget över matchbilden under de avslutande minuterna, men hittade inte heller hela vägen fram.

Som farligast blev det på Charlie Colketts frispark, där Lukas Jonsson fick sträcka ut ordentligt för att tippa bollen förbi sin vänstra stolpe, men Simon Kroons avslut på en andraboll som flög strax över Sirius ribba i halvlekens andra tilläggsminut var också hotfullt nära.

När den andra halvleken drog igång var det återigen Sirius som tog kommandot, och så skulle det fortsätta under de avslutande 45 minuterna. Blåsvart kontrollerade matchbilden och fortsatte att komma till gott om skottlägen. Hela 26 stycken noterades officiellt i avslutsstatistiken.

Trycket var periodvis stort, men gång på gång stod ett Östersundsben i vägen någonstans framför mål. Elias Andersson, Christer Gustafsson, Philip Haglund och Stefano Vecchia försökte utan att få bollen hela vägen fram till Keita.

Istället tog hemmalaget till vara på Sirius misstag. Redan i den 68:e minuten hade Siriusförsvaret missförstått varandra och friställt Dino Islamovic, men den gången kom han ur vinkel och sköt bollen utanför. När klockan tickat upp till 75 utnyttjade Östersund nästa blåsvarta bolltapp. Bollen hamnade den gången ute på vänsterkanten, varifrån ett inlägg hittade fram till Islamovic som via stolpen nickade in 1-0 till Östersund.

– Jag tycker vi har bra kontroll hela andra halvlek egentligen. Vi gör det bra i anfallsspelet och kommer till många avslut, bättre än mot Helsingborg till exempel, säger Mirza Jelecak.

– Den första halvleken är lite jämnare men jag tycker vi har övertaget målchansmässigt i alla fall. Det som är minus är att vi tappar för mycket boll och ger dem lägen, och tyvärr uppkommer ju 1-0 sedan efter en sådan situation.

Minuterna därefter kunde och borde Sirius kanske ha kvitterat, framför allt när Stefano Vecchia fick med sig Sam Lundholms inspel och halvt liggandes bara någon meter från mål lyckades fösa bollen rakt i bröstet på målvakten.

Istället kom Östersund i en motattack i den 85:e minuten mot ett Sirius som försökte gå framåt men nu lite hade tappat farten, och Isak Ssewankambo tryckte in 2-0-målet som blev spiken i kistan.

Sirius fick åka hem lottlösa från en match som man sett till antalet målchanser utan tvekan borde ha vunnit, men den saknade skärpan som ledde till bolltapp och missade lägen straffade sig i slutändan.

– Östersund blockar skott och offrar sig och är bra i det, men vi kunde gjort det betydligt bättre. Vi skjuter för dåligt och tar för lång tid på oss, säger Mirza Jelecak.

Nu väntar AFC Eskilstuna på bortaplan nästa helg innan säsongen avslutas hemma mot Kalmar FF den 2 november.