Sirius–IFK Göteborg: ”Vi vill ha med oss lite mer.”

Sirius stod återigen som värd för ett Göteborgslag i omgång fyra när IFK Göteborg kom på besök. Efter matchen mot Häcken var blåsvart inte nöjda och såg söndagens match som en chans till revansch. Man fick en taktisk duell mellan två duktiga tränare, och när krutröken hade lagt sig kunde båda konstatera att inget av lagen hade gått segrande ur striden. 2–2 (1–1) slutade det och Sirius kasserade sitt andra oavgjorda resultat den här veckan.

Sirius kom till mötet med IFK Göteborg med förhoppningen att kunna revanschera sig lite efter andra halvlek mot Häcken. I inledningen av matchen fick de istället fokusera på att freda sitt mål, när gästerna gjorde det som Sirius gjort så bra i tidigare matcher. Göteborg pressade högt och när de hade bollen tvingade de Sirius att jaga fram och tillbaka. Sirius egna press, som varit så framgångsrik den här säsongen hade svårt att komma till och bortalaget lyckades ofta spela förbi den. Blåsvart fick därför mest försvara sig mot ett Göteborg som spelade slående likt hur Sirius vill spela.

Matchbilden skulle dock komma att förändras. Sirius jobbade sig in i matchen och tog över allt mer när klockan började närma sig trettio. Sirius hade också några halvchanser att ta ledningen i mitten av halvleken, men när klockan började ticka upp mot trettiofem stod det fortfarande 0–0.

Då slog Elias Andersson till. Efter ett fint förarbete från Yukiya Sugita som inkluderade en tunnel hittade bollen fram till Karl Larson som sprang förbi sin försvarare. Bollen spelades snett inåt bakåt men slogs bort. Dock inte bättre än till Mohammed Saeid som på ett tillslag spelade in den till Elias Andersson som slog den via en fot in i Göteborgsmålet. 1–0 var ett faktum och Sirius hade tagit ledningen för första gången på Studenternas den här säsongen.

Ledningen blev kortvarig för strax efter avspark slogs en långboll bakom Sirius backlinje. Patrik Karlsson Lagemyr i blåvitt var snabbare än Daniel Jarl. Det hjälpte inte att Jarl dessutom halkade i duellen med Lagermyr. Göteborgsspelaren blev fri och lobbade sen bollen över Lukas Jonsson i Siriusmålet.

1–1 stod sig till paus. Det var en halvlek som Sirius på många sätt kunde vara nöjda med. De stod emot en tidig attack och tog sen över matchen. Dessutom gjorde man ett bra mål.

Andra halvlek började jämnt. Inget av lagen tog riktigt tag i taktpinnen och spelet böljade fram och tillbaka. Sirius började lite oordnat och fick inte riktigt till något strukturerat spel med boll. Det tog några minuter innan laget hade hittat in i spelet med boll, men då blev det farligt direkt.

I den sextiotredje minuten slog hemmalaget till. Stefano Vecchia, som hade försökt utmana hela matchen vek in från vänster. Det som följde var ett skolboksexempel på ett inåtskruvat skott i bortre gaveln. Göteborgsmålvakten slängde sig men skottet var otagbart när det letade sig in vid bortre stolpen. 2–1 Sirius och blåsvart hade återtagit taktpinnen.

Efter målet fortsatte det vara jämnt, även om Sirius kanske hade ett litet övertag. Det fanns dock lägen åt båda hållen, även om inget av lagen skapade någon riktigt farlig chans.

Kvitteringen skulle dock komma. Blåvitt var trötta men gjorde några byten som fick stor effekt. Istället för att falla ihop fick man energi. Även om Sirius hade lite mer boll hotade ofta gästerna med kontringar. I åttionde matchminuten slog bortalagets Alexander Jallow ett inlägg mot bortre stolpen. Där stod en helt ensam Alexander Farnerud som enkelt kunde nicka in bollen. Farnerud såg på reprisbilderna ut att stå i offsideposition, men linjedomaren höll flaggan nere. Efter matchen konstaterade tränare Henrik Rydström att vad domaren än tar för beslut ska Sirius inte hamna i det läget.

– Vi var kanske lite besvikna vid 2–2–situationen, men samtidigt är det dåligt av oss.

Sirius orkade dock resa sig och göra ett försök till en sista anstormning. Det fanns chanser att ta ledningen en tredje gång för blåsvart, men Göteborg höll undan. Resultatet stod sig matchen ut och Sirius andra 2–2–match på en vecka var ett faktum.

Efter matchen var Henrik Rydström ändå nöjd med stora delar av Sirius insats.

– Göteborg är starka. Vi visste att de skulle hitta sätt att lösa vår press, men vi hade förmåga att svara på det blåvitt gjorde.

Adam Hellborg var mer besviken, men var nöjd med att det fick med sig en poäng.

– Vi vill ha med oss lite mer. Men en poäng är en poäng, vi tar nya tag på torsdag.

Han tyckte också att laget gjorde det bra som fortsatte skapa chanser.

– Vi kommer till lägen. Vi kan flytta bollen lite bättre, det har vi visat i de andra matcherna. Men vi kommer fortfarande till lägen.

Trots att Göteborg pressade Sirius högt, framförallt första 20 minuterna klarade laget av att hantera den, förklarade Hellborg.

– Vi spelar oss förbi den några gånger. Vi går in med samma fokus varje match och om vi bara är på tårna löser vi det.

Som tidigare matcher finns det mycket positivt att ta med sig fån drabbningen med IFK Göteborg. Sirius lyckades efter en period av att bli nedpressade ta sig in i matchen och ta över den. Dessutom tar man ledningen både en och två gånger. Det verkar dock finnas mer att hämta i den här truppen. Det är uppenbart att spelarna inte nöjer sig med en poäng, oavsett vilka de möter. Om laget kan kanalisera de känslorna lovar det gott inför resten av säsongen.