Sirius – Häcken: Inte nöjda med en poäng

I Allsvenskans tredje omgång stod BK Häcken för motståndet. I en tuff match med många tuffa närkamper och dueller lyckades Sirius få oavgjort efter att två gånger kvitterat Häckens ledningsmål. Trots en viktig poäng och en kämpainsats från hela laget var det inte bara glada miner i omklädningsrummet och många ansåg att det fanns mer att hämta.

Att Sirius skulle öppna intensivt var det nog få som blev överraskade av. Precis som tidigare matcher pressade laget högt i inledningen av matchen. Häcken vek dock inte ned sig och matchens inledande minuter kantades av hårda dueller.

Trots detta visade Sirius att spelet från de två tidigare matcherna är här för att stanna. Sirius tog tidigt tag i bollen och visade att de vill vara ett lag som styr matcher. Passningsspelet var fartfyllt, och precis som tidigare var lagets spelidé mycket tydlig. Bollen ska ut till någon av de mycket offensiva ytterbackarna som ska slå in den lågt framför mål. Det fanns flera lägen att få utdelning för den taktiken men Siriusspelarna hade svårt att komma först till bollen.

Istället var det Häcken som tog ledningen efter en kvart på ett minst sagt okonventionellt sätt. Efter ett felpass på mittplan tog Häckenspelaren Daleho Irandust bollen. Istället för att slå den i djupled på något av alternativen som fanns där, drog han till från egen planhalva. Lukas Jonsson stod långt ut och även om han gjorde ett försök fick han se bollen segla över honom. Inte helt välförtjänt kanske sett till matchbilden, men man får berömma Irandust för hans speluppfattning och kyla.

Sirius trummade på utan att ge upp tron på sin spelidé. Till slut lossnade det när Axel Björnström drev in parallellt med straffområdeslinjen. Ett instick senare och Nahom Girmai Netabay var fri. Han förvaltade det fina förarbetet genom att smälla dit 1–1 över bortamålvakten. Inga krusiduller där.

Sirius fortsatte spela bra efter målet och skapade chanser att göra fler mål. Det kom därför som en riktig kalldusch när Häcken återtog ledningen i den trettiotredje minuten. Skottet utifrån tog olyckligt på en Siriusfot och ställde helt Lukas Jonsson. 1–2 till Häcken på lika många avslut. Maximal utdelning för Hisingelaget – mardröm för Sirius.

Sirius fick trots spelövertag återigen kliva in i omklädningsrummet i underläge. Det hindrade dock inte laget från att komma ut i andra halvlek med nyfunnen frenesi och redan efter några minuter hade de blåsvarta skapat flera kvalificerade chanser. Närmast var Elias Andersson som efter ännu ett inlägg snett inåt bakåt tryckte till med vänstern. Det rasslade i nätmaskorna och för en sekund kunde vi glädjas åt en kvittering. Den glädjen blev dock kortvarig för vid sidlinjen stod linjedomaren med höjd flagga. Bollen gick via en Siriusspelare som var på fel sida och målet dömdes korrekt bort.

Det skulle dock rassla till bakom Peter Abrahamsson i Häckenmålet mindre än en kvart senare. Efter att Sirius missat ett jätteläge där endast ett långt ben stod i vägen gick bollen till hörna. Hörnan blev ett inkast som blev ett inlägg. Abrahamsson gick ut för att ta det men lyckades inte hålla i bollen. Istället gick den till Hjalmar Ekdal som felvänd lyckades få bollen till en lagkamrat som sköt. Bollen räddades på mållinjen av en uppoffrande bortaspelare men när bollen sen skulle rensas undan ville det sig inte bättre än att den sköts rakt i bröstet på Yukiya Sugita och in i mål. Om Häckens första mål var okonventionellt var detta ännu märkligare.

Men alla mål räknas lika mycket och 2–2 stod det på resultattavlan. Resten av halvleken kantades av böljande spel där inget av lagen tydligt tog tag i taktpinnen. Sirius gick ned sig lite efter målet och hade svårt att hitta sitt eget spel. Istället fick man rikta in sig på försvarsspel när Häcken långsamt tog över och tryckte på för ett ledningsmål. Försvarsspelet såg fortsatt stabilt ut, även om Häcken var nära några gånger. Sista tio minuterna var Sirius sämsta den här säsongen.

– Vi var inte bra sista tio. Vi var virriga och fick inte tag i bollen. Då kunde Häcken gjort mål, sade huvudtränare Henrik Rydström efteråt.

Gästerna hade en nick i stolpen och ett två mot en–läge i slutminuterna som Hjalmar Ekdal med en liten knuff och en tröjdragning kunde avvärja. Lukas Jonsson förtjänar också en eloge här för utan hans snabba utrusning och benparad hade Ekdals tjuvknep varit förgäves.

Häcken kom aldrig närmare än så och Sirius kunde hålla undan och fixa en poäng. En viktig poäng mot ett starkt lag som kan bli väldigt viktig när allt ska avgöras. Trots detta var man inte helt nöjd efteråt.

– Det känns lite surt med tanke på att det kändes som att vi kunde vinna matchen när vi gjorde 2–2, konstaterar Stefano Vecchia, som fick hoppa in i andra halvlek.

Han tycker dock att det fanns flera positiva saker att ta med sig.

– Jag tycker stundtals att vi gör en ganska bra match. Vi tar med oss att vi gör en bra match mot ett bra motstånd. Vi pressar dem och kommer ikapp två gånger. Det är starkt mentalt.

Att han fick starta på bänken handlade om att få rotation i truppen, förklarar han.

– Jag tror att det kan vara bra för mitt knä att få spela lite mindre ibland i och med att spelschemat är så tätt.

Att laget trots en tung poäng mot ett starkt Häcken inte är nöjda lovar gott inför nästkommande matcher. Närmast väntar en ny dust på Studenternas när ett annat Göteborgslag kommer på besök, IFK Göteborg. Då får vi veta om Sirius tagit vara på gnistan som kanske väcktes mot Häcken.