Sirius föll i tät kamp mot Hammarby

Sirius föll på onsdagskvällen mot Hammarby med 1-3 (0-0) i en tight match hemma på Studenternas, där spelet öppnade upp sig i den andra halvleken.

I en tät första halvlek på Studenternas bjöds det inte på särskilt många målchanser. Bortalaget kom till ett par skottlägen från distans utan att hota Lukas Jonsson nämnvärt, medan Sirius bästa läge kom en dryg halvtimme in i matchen när Adam Ståhl hoppade högst på en hörna. Läget var bra, men träffen med huvudet sämre, och bollen seglade en bit över ribban.

Istället var det mycket mittfältskamp och tuffa dueller som präglade de första 45 minuterna, där Sirius stod upp väl mot Hammarby. Bortalaget inledde piggast, men Sirius fick snart mer bett i sitt aggressiva presspel.

– Första tio kommer Hammarby ut lite bättre än oss, men sen tycker jag vi hittar lite bättre höjd i vårt försvarsspel. Vi blir aggressivare och vinner fler bollar högre upp i planen, som vi kunde utnyttjat bättre. Men det tar stopp där, istället tappar vi bollen och det blir omställning på omställning. Det blir lite hafsigt och jobbigt spel, säger Mirza Jelecak.

Vartefter halvleken led kunde Sirius också allt mer ta kontrollen över bollen, och ett inledningsvis lika aggressivt Hammarby fick backa av och låta Blåsvart styra och ställa för en stund. Sirius kom runt på kanterna och fick stundtals på ett bra tryck mot Hammarbys straffområde, men lyckades aldrig riktigt lirka in den sista passningen för att skapa de där så eftertraktade målchanserna.

– I mitten på första halvlek får vi lite bättre kontroll och det är kanske vår bästa period i matchen. Det är en chansfattig halvlek med mycket bolltapp och en hel del dueller, som jag tycker vi oftast kommer vinnande ur, säger Mirza Jelecak.

Sirius kom ut till den andra halvleken med två gjorda byten, Daniel Jarl klev som planerat i förväg av och ersattes av Kebba Ceesay medan Adam Ståhl byttes ut mot Jonas Lindberg efter en smäll mot knät i slutet på den första halvleken.

Hammarby tog tag i bollen i inledningen, och fick ganska snart utdelning för det. I matchens 53:e minut missbedömde Axel Björnström en crossboll, och öppnade en yta för Hammarbys Junior till höger om Sirius straffområde. När Junior avancerade fram mot mål hann Björnström tillbaka, men styrde olyckligt hammarbyarens avslut ur dålig vinkel och ställde Lukas Jonsson. Bollen hittade in vid den första stolpen till 1-0 för Hammarby.

– I andra halvlek lyckas vi inte skruva upp oss ordentligt, vi joggar lite i press och ger dem inte så mycket, men det räcker för dem. Hammarby har så otroligt spetsiga spelare, så det räcker med en halvchans, säger Mirza Jelecak.

Sirius försökte under hela den andra halvleken att lyfta spelet för att skapa chanser till en kvittering, och lyckades stundtals, men framför allt på fasta situationer. En hörna skapade ordentlig kalabalik i Hammarbys straffområde men rensades undan precis framför en framstormande Tim Björkström, och Kebba Ceesay fick matchens kanske bästa läge på en kantfrispark. Ett perfekt inlägg från Christer Gustafsson gav honom öppet nickläge vid den bortre stolpen, men han styrde bollen strax över ribban.

Samtidigt öppnade Blåsvart upp betydligt större ytor för Hammarby att anfalla på än vad man hade tillåtit under de första 45 minuterna, och det var seriens målgladaste lag förstås inte sena att utnyttja. Det dröjde till den 68:e minuten innan Jeppe Andersen styrde in Dennis Widgrens inspel från vänster till 0-2, men som ett brev på posten kom sedan även 0-3 sex minuter senare. Återigen var det en styrning på en egen försvarare som ställde Lukas Jonsson, när Muamer Tankovic tog avslut från distans och via Tim Björkströms smalben hittade in med de grönvitas tredje mål i matchen.

Det blev tyvärr inte mer än ett tröstmål, men Elias Anderssons reducering till 1-3 förtjänar i alla fall att nämnas som ett av de allra läckraste som gjorts på Studenternas. Philip Haglund bröstade ned bollen ett 40-tal meter från mål, och Andersson drog vaket till direkt på halvvolley. En perfekt träff skickade bollen hårt i en båge över den långt ut stående Blazevic i Hammarbymålet och in i hans högra hörn.

Då stod matchklockan på 85, och även om Sirius skapade ytterligare några chanser under slutminuterna var hoppet om att vända matchen förstås inte särdeles stort vid det laget. Blåsvart blev nästa lag i raden att få se sig besegrade av Hammarby.

– Jättebesviken över resultatet självklart, men generellt sett tycker jag ändå vi står upp bra mot ett väldigt bra lag. Det gäller att vara skarp i egen box och framför allt offensivt, där är jag lite besviken att vi inte hittar fler genombrottslägen, säger Mirza Jelecak.