Upptaktsträffen gav Sirius tummen upp

  • App
01082021_1627850991.jpeg

Att Allsvenskan är en serie i medvind stod klart när Uppsala stod värd för årets upptaktsträff. Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll (Sef) berättade om ett stadigt ökande intresse för svensk elitfotboll. Media stod packade som sillar för att intervjua allt som rörde sig. Och de allsvenska tränarna tror på förnyat kontrakt för Sirius.

– Det var fantastiskt roligt att få träffa så många förväntansfulla och glada människor i dag, säger Sirius Fotbolls ordförande Ove Sjöblom. Hela dagen har varit väldigt positiv och intresset från media har varit enormt under dagen.

Den stora frågan för Uppsala är så klart hur Sirius kommer att klara den första allsvenska säsongen på över 40 år. Svaret på det blev tummen upp för Sirius. Under upptaktsträffen fick alla närvarande tränare, journalister och klubbrepresentanter ranka samtliga lag och där seglade Sirius in på delad tiondeplats tillsammans med AFC United. Fullt så optimistiska var inte Svenska Spel som placerade Sirius snäppet ovanför kvalplatsen med ett odds på 150 gånger pengarna. Det är dock inget som oroade Kim Bergstrand särskilt mycket, tvärtom konstaterade han att Sirius kommer att vara bättre än så.

En snabb enkät visade att fler än Kim är av den åsikten.

– Jag har stor respekt för Kim Bergstrand, sade Östersunds succétränare Graham Potter. Sirius har förbättrats år för år under hans ledning och det finns en klar metodik och styrka i laget. Nu är det upp till bevis när serien drar igång.

Även UNT:s sportchef Daniel Legue är inne på samma linje.

– Sirius har gjort smarta värvningar och jag tror ni kan överraska, bara truppen håller sig någorlunda hel och frisk under säsongen.

Varje förening representerades av tränare och en spelare. För Sirius del var det Philip Haglund som med allsvensk erfarenhet har klart för sig hur laget ska ta sig an den första allsvenska säsongen på mycket lång tid.

– Vi ska göra det bästa av varje stund och det är klart att en vinst i den första matchen, och även en förlust, kommer att bli väldigt stark känslomässigt. Därför är det viktigt att behålla perspektivet och att tänka på att tre vunna eller förlorade poäng betyder precis lika mycket oavsett vilken omgång det är.

Sirius möter i sin första match för säsongen Djurgården på Tele2 Arena och Philip ser självklart fram mot den.

– Sirius är tillbaka i allsvenskan igen och kommer att spela sin första match inför fullsatta läktare på Tele2 Arena. Det kommer att bli en otrolig upplevelse.

Fullsatta arenor var dock ingen självklarhet för några år sedan. Sef:s generalsekreterare Mats Enquist berättade om ett målmedvetet arbete för att höja statusen i svensk elitfotboll. Ett arbete som bedrivits i nära samarbete med supporterorganisationer och som nu bär frukt.

– Svenska supportrar är numera stolta att hålla på ett svenskt lag, säger Mats. För fem – sex år sedan höll man hellre på något av storlagen i Europa men nu har pendeln svängt och intresset för Allsvenskan är nu betydligt större än för de utländska ligorna. Det märks också på att allt bättre publiksiffror.

Mats har för övrigt rötterna i Uppsala och minns Sirius tidigare sejourer i Allsvenskan. Som liten grabb brukade jag gå med pappa när Sirius var i allsvenskan 1969 och jag följde dem även under den senaste perioden.

– Uppsala är Sveriges fjärde största stad och ska så klart ha ett lag i den högsta serien, så det är kul både för staden, för supportrarna och så klart för Sirius att det nu ska spelas allsvensk fotboll i staden igen.

 

Media på kö för att intervjua Kim Bergstrand. Foto: Mats Karlström

 

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch