Akademin startade år 2010. Olle Andersson har varit akademichef sedan 2011, men nu är det dags för den tidigare landslagsmannen Petter Hansson att ta över.
–Akademin i IK Sirius är ny i förhållande till övriga elitklubbar som bedriver elitförberedande utbildning för fotbollsspelare och som jobbat strukturerat i 35–40 år. Akademin behöver därför fortsätta att utvecklas. Under snart två år har jag kombinerat min civila karriär med denna roll, därför kände jag att det var bra att ha någon som har möjlighet att vara på plats dagtid säger Andersson. Vi kände att Petter var perfekt för detta uppdrag då hans kunskaper om fotboll är, som alla säkert vet, väldigt väl utvecklade. Han har också varit med i verksamheten ett tag nu så han vet hur allt fungerar.
Petter Hansson är alltså den gamle landslagsspelaren som bland annat gjorde det avgörande målet mot Grekland i EM 2008 (innan dess hade en viss Zlatan Ibrahimovic gjort 1 – 0 målet). Petter bor sedan en tid tillbaka i Sunnersta i utkanten av Uppsala, där han också spelade fotboll i ett par år innan han lade av helt 2015.
–Jag kände att kroppen inte riktigt pallade med till slut, då passade det bra att gå in i tränarrollen i Sirius Akademi istället, säger Hansson.
Att Petter Hansson besitter stora kunskaper om fotboll är det ingen som tvivlar på, rollen som Akademichef kommer dock innebära mer administrativt arbete för Hansson.
–Det ska bli kul, vissa delar kan jag sedan tidigare med det som händer på planen. Det administrativa arbetet kommer jag dock behöva lite stöd av Olle speciellt i början.
Sirius Akademi hade när Olle Andersson tillträdde 2011 ett 50-tal akademispelare och ca fem tränare. Fem år senare har man cirka 150 spelare registrerade och cirka 20 väl utbildade instruktörer samt ett stort antal personer som hjälper Akademispelarna på andra sätt. Olle Andersson har varit Akademichef under hela den resan och utvecklingen som Akademin har haft.
–Varje gång vi öppnar upp ansökan för Akademin har intresset varit stort och dessutom ökat år för år. Det kommer spelare från andra delar av Sverige numera som söker sig hit, det är otroligt kul och ett kvitto på ett gott och långsiktigt arbete, av mycket kompetenta och goda instruktörer, säger Andersson.
Att Akademin har blivit en viktig del i verksamheten är något som styrks då fler och fler Akademispelare tar sig in i A-laget och en hel del spelar även i U21. Olle Andersson ser det som viktigt för Sirius framtid att ha kvar Akademin.
–Det ger en trygghet inför framtiden då vi får fram många duktiga spelare. Klubbens ledning vet idag att det ”egna alternativet” till spelare i A-truppen finns och utbildas i Akademin, om inte ekonomin skulle räcka till för att rekrytera spelare utifrån.
Det skulle idag inte räcka till spel i Allsvenskan, men på sikt så är det fullt möjligt. Vi märker även att intresset ökar från andra klubbar på högre nivå för våra akademiutbildade spelare, och det är ett mycket bra kvitto på att vi är duktiga på att utbilda fotbollsspelare, likväl som när vi lyfter upp spelare till vår egen A-trupp eller när våra akademiutbildade spelare fortsätter sin utbildning i proffsklubbar internationellt.
De gemensamma utmaningar som den nye och den gamle akademichefen delar är:
- Bristen på infrastruktur för att kunna utbilda fotbollsspelare i Uppsala, där tillgången på träningstider är rent ut sagt bedrövlig för Sveriges fjärde största stad. Men man kanske inte ska förvänta sig mer när Uppsala inte haft elitfotboll i sin närhet på årtionden, och i och med det inte lyckats etablera någon elitfotbollskultur i staden (man vet inte vad som krävs). Läget med planer och att få tag på träningstider är något som varit ett problem en lång tid tillbaka i Uppsala och gör det svårare för Akademin att utvecklas.
- Att få fler unga fotbollsspelare i Uppsala (oavsett klubb) att träna mer, både fotbollsträning med boll, men även att träna sin kropp fysiskt för att kunna träna mer, utan att bli skadad när man blir äldre och ännu högre träningsdoser kommer att krävas, om man har som mål att bli yrkesarbetande fotbollsspelare.
- Att fler unga fotbollsspelare i Uppsala (oavsett klubb) inser vikten av att träna när man har träning istället för att förvänta sig att bli tränad.