Norrköping mest effektiva i regnet

Sirius lyckades inte återupprepa bedriften från bortamatchen mot IFK Norrköping och förlorade med 0-2 (0-0) på Stundenternas. Motståndarna var vassare när lägena dök upp i den andra halvleken. ”Vi måste sätta dit bollarna, så enkelt är det”, säger Mirza Jelecak.

Det var ett rekordstort tifo, det var hög sång, det var ösregn, det var målchanser och det var en kämpainsats. Tyvärr räckte inte något av detta till poäng när Norrköping var på besök under söndagseftermiddagen.

Matchen blev jämn under alla 90 minuter och det var två motståndare som gärna ville kontrollera bollen inom det egna laget. Sirius var laget som skapade de hetaste lägena i den första halvleken och första gången som det hettade till var när John Junior tog sig igenom och hamnade i en löpduell mot bortalagets annars mycket vasse målvakt Isak Pettersson. Pettersson hamnade lite på mellanhand den här gången och såg ut att fälla Siriusanfallaren som inte fick med sig någon straff. Därefter testade Sam Lundholm skott utifrån ett par gånger och var nära att hitta målets högra hörn. En av gångerna var Isak Pettersson nere vid stolpen och en gång smet bollen precis utanför. Däremellan hann Philip Haglund med att gå upp i en duell mot målvakten för att försöka forcera in bollen på en hörna men många vitklädda spelare kastade sig i vägen och räddade upp situationen.

Halvlekens farligaste chans fick John Junior. Sam Lundholm spelade ut bollen på vänsterkanten till Ian Sirelius som snyggt hittade in med bollen till John Junior som blev ren i straffområdet men slog bollen med vänsterfoten precis utanför mål.

Motståndarna skapade egentligen inga heta målchanser i första halvlek och Mirza Jelecak var nöjd med hur Sirius kunde kontrollera matchbilden, särskilt med tanke på att det var en helt nykomponerad backlinje efter flera skador och en avstängning.

– Vi gör en bra första halvlek. Det var roligt att vi kunde hålla ihop grejerna försvarsmässigt. Jag är imponerad över att Ian kliver in som vänsterback och gör det fantastiskt, att Kalle går in som mittback och gör det fantastiskt ihop med Tim. Adam sköter också sin kant jättebra och det är flera andra som gör det bra. Sedan måste vi sätta dit bollarna, så enkelt är det, säger Mirza Jelecak.

I andra halvlek blev det inte lika stor övervikt av Siriuschanser men likväl fanns möjligheterna för blåsvarta mål. Vid ett tillfälle kom John Junior runt på kanten och spelade in bollen till Elias Andersson. Andersson tog emot bollen och tryckte iväg ett hårt vänsterskott men Pettersson i Norrköpingsmålet var som vanligt rätt placerad. Ytterligare ett farligt läge i början av den andra halvleken fick John Junior som stod helt fri på en hörna men inte riktigt fick till nicken.

Istället för Siriusmål var det Norrköping som tog över matchen i mitten av den andra halvleken när man också tog ledningen. En andraboll efter ett inlägg damp ner i utkanten av Sirius straffområde och Sead Haksabanovic fångade upp bollen för Norrköping. Han första skott blockerades av Tim Björkström som kastade sig fram men Norrköpingsanfallaren fick med sig bollen igen och kunde fri med John Alvbåge skjuta Norrköpings första skott på mål i matchen och ge sitt lag ledningen med 0-1.

– Vi gör en bra andra halvlek också även om vi tappar lite energi när de gör 0-1. Vi försökte även då och hade några halvlägen men inte lika många klara som när det stod 0-0, säger Mirza Jelecak som strax efter baklängesmålet nästan fick se Norrköping utöka sin ledning när Christoffer Nyman kom fri. John Alvbåge klarade dock skottet som kom ur dålig vinkel.

Sirius försökte trycka på för att skapa kvitteringschanser och skickade fram många spelare i offensiven mot slutet av matchen. Elias Andersson fick till rejält tryck ett skott mot mål i den 85:e minuten men efter Petterssons räddning ledde anfallet dessvärre till att Norrköping kunde vända på spelet. Sead Haksabanovic drev bollen över planen och hittade fram till Karl Holmberg som fri med John Alvbåge avgjorde matchen för Norrköping. Trots den jämna matchbilden och det chansmässiga övertaget blev det alltså förlust för Sirius.

– Vi tränar och pratar hela tiden om hur vi ska komma till lägen och sätta dem men vi skulle behöva någon som bryter trenden och sätter dit bollen när chansen kommer, säger Mirza Jelecak som ändå tar med sig flera saker från matchen.

– Det var en gedigen och bra arbetsinsats och det var mycket som var bra utan att vi får marginalerna med oss. Vi kanske borde ha haft en straff, borde kanske ha tryckt in bollen efter Philips nick, vi har Elias avslut och så vidare…

Matchen mot Norrköping innebär att Sirius spelat två tredjedelar av serien. Man har dessutom avverkat nästan alla seriens topplag inom loppet av ett par veckor.

– Vi känner oss trygga men hade velat ligga lite högre upp. Vi har mött väldigt bra motstånd också och de är oftast bra på att sätta målchanserna när de får dem, säger Mirza Jelecak.