Matchsummering Sirius-Hammarby

Det är ingen nyhet att många fotbollsmatcher avgörs i slutet. Det kan både Sirius och Hammarby intyga efter lördagens möte på Studenternas. Hammarby hade ledningen med 0-1 fram till den 85:e matchminuten, men när domaren väl blåste av matchen visade resultattavlan 3-1 till hemmalaget. Blåsvart har nu tre raka segrar och är obesegrade i de sex senaste matcherna. Härnäst väntar ett bortamöte mot Varberg och en chans att ta rygg på det övre skiktet i tabellen.

Det var inget av lagen som tydligt tog tag i taktpinnen utan spelet böljade fram och tillbaka under en lång stund av matchinledningen. Efter cirka tjugo minuter tog dock Hammarby över allt mer. De ägde mer boll, fick allt mer bollinnehav på offensiv planhalva, och när Sirius väl fick tag på bollen satte Bajen hög press och försvårade därmed blåsvarts egna spel. Mot slutet av halvleken kändes det som ett Bajenmål låg i luften och det var därför inte helt oväntat när Paulinho satte 0-1 i den 39:e matchminuten. Målchansen uppstod på ett turligt sätt, men sett till matchbilden var det kanske i underkant att vi gick till halvtidsvila med endast 0-1 på resultattavlan.

– Vi kommer inte alls upp i nivå. Vi måste ha större mod, bättre rörelse och vilja ha bollen framför allt – och hjälpa varandra. Det är inte alls som det varit i tidigare matcher, var några av orden som kapten Tim Björkström sade i halvtidsintervjun i Dplay.

Efter paus fick vi se ett helt nytt hemmalag. Blåsvart var tryggare i sitt bollinnehav och löpte betydligt mer än i den första halvleken. Hammarby i sin tur, fick inte alls samma effekt av sin press som i den första halvleken, och Sirius kunde därmed få allt mer spel på offensiv planhalva. Det första riktigt farliga kvitteringsläget kom när Mohammed Saeid blev neddragen och domaren blåste för frispark strax utanför straffområdet. Stefano Vecchia klev fram, ställde upp en Siriusmur som så många gånger tidigare i år, och smekte frisparken tätt utanför målvaktens högra stolpe.

Samtidigt som blåsvart närmade sig en kvittering kändes det som att matchklockan tickade allt snabbare. Vi gick upp över 80 spelade minuter och sedan förändrades allt väldigt snabbt. Det började med att Dennis Widgren drog ner Mohammed Saeid i straffområdet, domaren tvekade inte utan drog direkt upp det röda kortet. Mohammed tog själv hand om straffen och var lika kylig som vanligt när han satte kvitteringen i målvaktens vänstra hörn.

Någon minut senare var det återigen dags för blåsvart straff. Den här gången blev Elias Andersson neddragen efter en fin framspelning av Stefano Vecchia. Samtidigt som bollen lades upp på straffpunkten gick vi in i den 90:e matchminuten, och det var inget snack om saken – målvakten gick åt rätt håll men hade ingen chans när Stefano Vecchia placerade in ledningsmålet. Det återstod nu endast övertid och blåsvart hade alltså vänt matchen till 2-1.

I det här läget blev Bajen allt mer desperata och skickade upp sin målvakt så fort de fick en fast situation på offensiv planhalva. Att just skicka sin målvakt i slutminuterna har varit ett poängräddande koncept för flera lag i årets allsvenska, men den här dagen visade det sig vara en chansning. Efter en misslyckad inläggsfrispark från Hammarby kunde istället Elias Andersson springa hela vägen mot öppet mål och sätta dit 3-1 med matchens sista spark.