Matchreferat Sirius – Varberg

Sirius var tillbaka på Studenternas efter två raka bortamatcher. Nu stod Varberg för motståndet, och många hoppades nog på att en återkomst till konstgräset på Studan skulle kunna ge blåsvart en skjuts. Laget fick också en drömstart efter att Stefano Vecchia gjort 1–0 i den nionde matchminuten. Trots ledning med 3–1 en bit in i den andra halvleken kom hjärnspökena fram efter gästernas reducering, och på tilläggstid kunde blåsvart inte hålla emot längre.

– Det känns som en förlust, säger Karl Larson.

Efter två raka oavgjorda resultat på bortaplan återvände Sirius hem för att ta emot Varberg. Båda lagen inledde säsongen fint men har sedan haft svårt att riktigt hålla farten uppe.

Det var dock två skickliga lag som ställde upp för avspark på måndagskvällen. Varberg visade tydligt från start att de ville störa Sirius högt upp i plan. Blåsvart hade inledningsvis lite svårt att få upp bollen, men tog ändå långsamt tag i spelet.

Tillbaka från start var Stefano Vecchia efter att ha missat matchen mot Mjällby. Han visade direkt att formen hållit i sig när han i den nionde minuten tog emot en djupledsboll från Yukiya Sugita, tog ett kliv inåt och placerade bollen i bortre. Några sekunder av individuell skicklighet och Sirius hade 1–0.

Efter målet tog blåsvart över spelet mer och mer. Man skapade inte särskilt mycket – gästerna försvarade sig bra – men Sirius hade bra kontroll på spelet. Det kom därför som en chock när Astrit Seljmani i den tjugosjätte minuten tog ned ett inlägg på bröstet, höll undan Hjalmar Ekdal, vände runt och prickade in kvitteringen. Varberg hade knappt skapat någonting men Seljmani, en av Varbergs bästa spelare den här säsongen, visade att han bara behöver en chans för att göra mål.

Det här var dock Sirius halvlek. Hemmalaget trummade på och fortsatte spela fin fotboll. De hade bra kontroll och skapade även några chanser. 2–1 målet kom sedan också välförtjänt i den fyrtiotredje minuten. Även denna gång var det Vecchia som stod för det. Efter att Yukiya Sugita accelererat ifrån sin motståndare såg försvararen bara en möjlighet att stoppa honom. Sugitas tröja stod som en strut och domaren blåste för en given frispark. Några meter utanför straffområdet klev ”Steffo” fram. Han lyfte den över muren och in vid första stolpen. En vacker frispark och ännu en läckerbit från Stefano Vecchia.

2–1 stod sig till paus. Första halvlek lovade gott för Sirius som hade bra kontroll på matchen. Andra halvlek tog vid och blåsvart fortsatte precis som de avslutat första fyrtiofem. Även om inte anfallen var särskilt långa gick det fort när laget väl klev framåt och man gjorde det svårt för Varberg att hitta in i matchen.

Sen var det Yukiya Sugitas tur att skriva in sig i målprotokollet. Efter ett snabbt anfall spelade Nahom Girmai Netabay bollen till Vecchia som var helt fri. Målvakten gjorde dock en bra räddning och hindrade ”Steffo” från att göra hattrick. Trots räddningen gick ändå bollen till Sugita som mest bara behövde vara där för att stöta in den i mål. 3–1 efter fem minuter och en drömstart på andra halvlek.

Sirius fortsatte kontrollera spelet och hade flera farliga omställningslägen. Mer än en gång kunde och kanske borde blåsvart utökat ledningen men det blev ofta ett tillslag eller en passning för mycket.

Efter ett sådant missat läge kunde Varberg kontra i den sjuttionde minuten. Seljmani spelade fram och Erion Sadiku sköt. Skottet var välplacerat vid Siriusmålvakten Viscosis högra stolpe och Varberg hade reducerat. En kalldusch för blåsvart som till dess hade gjort en bra halvlek.

Nu började hjärnspökena krypa fram. Sirius hade ledningen både mot Elfsborg och mot Mjällby och kanske satt tankar från de matcherna kvar i huvudena på hemmaspelarna för laget började uppträda försiktigare än vanligt. Varberg fick också energi och pressade Sirius.

Till slut kom också kvitteringen. På tilläggstid slog Seljmani till igen. Ett långt inlägg gick mot honom, han vann nickduellen och via ett medspelarlår fick han tillbaka bollen och kunde slå den förbi Viscosi. Mardröm för Sirius som hade tappat sin andra 3–1-ledning på tre matcher.

Hemmalaget försökte sedan lyfta upp och forcera in ett ledningsmål under de få minuter som återstod. Nahom Girmai Netabay fick ett gyllene läge att göra just det när han blev frispelad av Axel Björnström. Han kom dock lite ur vinkeln, skottet gick rakt på målvakten och han missade därmed chansen att avgöra mot sitt förra lag.

Ännu en tung poängförlust för Sirius som nu får rannsaka sig själva. Trots stundtals fint spel lyckas man ännu en gång inte hålla hela matchen. Karl Larson var märkbart besviken efteråt.

– Det känns som en förlust. Vi leder med 3–1 och vi tappar det igen, det är väldigt surt. Man är besviken över att vi inte lyckas hålla ihop det.

Sirius är inne i en oroande trend som man måste ta sig ur. Varför de tappar ledningar vet inte Karl Larson men han tror att lösningen finns i laget.

– Vi får analysera det inom gruppen och se vad det beror på. Känslan är att vi har ett bra självförtroende i gruppen och en tro på det vi gör så tror inte att det är en självförtroendegrej. Jag kan inte säga vad det beror på.