Lödde – Sirius: Matchsummering och kommentarer

Blåsvart lämnar Skåne med tre pinnar i bagaget efter dagens vinst mot division tre-laget IF Lödde. Matchens enda mål gjordes av Marcus Mathisen då han överlistade hemmamålvakten genom ett välplacerat skott från cirka 40 meter. Nästa cupmatch för Sirius äger rum på Studenternas nästa söndag då Superettan-laget Trelleborg kommer på besök.

Sirius inledde matchen i ett högt tempo, och ägde stora delar av bollinnehavet. De mesta av spelet ägde rum på vänsterkanten där Axel Björnström ofta initierade de blåsvarta anfallen. Efter att tag uppstod flertalet målchanser – det började med två distansskott från Marchus Mathisen som gick precis utanför hemmalagets mål. Därefter fick Mohammed Saeid ett bra skottläge precis vid straffpunkten, men han var inte riktigt i balans vid det första skottförsöket och på sin egen andraboll avslutade han sedan strax över hemmalagets mål.

Hemmalaget försökte allt som oftast att spela långt när de fick tag på bollen, något som inte alls resulterade i något etablerat spel på Sirius planhalva. Däremot fick de med sig några inkast och några fasta situationer på offensiv planhalva. Strax innan halvtid uppstod återigen ett gyllene läge till ledningsmål för Blåsvart. Den här gången var det Nahom Girmai Netabay som avslutade från nära håll, men skottet blockerades av en försvarare i hemmalaget. Den aktionen var det sista vi fick se av Nahom Girmai Netabay då ådrog sig en skada i skottögonblicket och tvingades till byte. In kom istället Ekin Bulut och laget omorganiserades sig en aning. Mohammed Saeid gick ner på mittfältet och Ekin Bulut tog plats till höger i anfallet.

Blåsvart inledde även den andra halvleken på ett starkt sätt och målchanserna radades upp framför hemmalagets målvakt under den första kvarten. Marcus Mathisen hade ett avslut från nära håll som gick till hörna. Jacob Ortmark hade en nick som blockerades av en gul försvarare. Hemmalaget fick helt enkelt inrikta sig på försvar i inledningen av halvleken – vilket de vara vana vid sedan första 45.

Efter en stark första kvart avmattades den blåsvarta pressen en aning och Lödde kunde komma upp allt mer på offensiv planhalva. Laget skapade även några halvchanser, men farligare än så blev det inte utan det var istället Sirius som tog ledningen i mitten av den andra halvleken. Marcus Mathisen noterades för årets första tävlingsmål när hans skott från cirka 40 meter seglade in efter en mindre lyckad utspark från hemmalagets målvakt.

Därefter var vi många som trodde att ledningen skulle utökas. Först träffade Christian Kouakou stolpen i matchminut 74 och strax därefter tilldelades Sirius en straff när Marcus Mathisen blev fälld av en gulklädd försvarare. Mohammed Saeid tog hand om straffen men hans avslut räddades av hemmalagets målvakt som därmed fick lite revansch efter den mindre lyckade utsparken några minuter tidigare.

Resultatet var således fortsatt 0-1 när vi närmade oss sista kvarten av matchen. Under matchens slutskede var det hemmalaget Lödde som hade den farligaste chansen – men deras avslut på övertid kunde räddas av David Mitov Nilsson och när domaren väl blåste av matchen kunde vi konstatera att Blåsvart inlett årets tävlingssäsong med en trepoängare.

Målskytten Marcus Mathisen efter dagens match

Hur summerar du dagens match?
– Det var en helt okej insats från oss. Jag tycker vi skapar nog med lägen för att kunna göra fler mål än vad vi gör idag. Vi har perioder där de får pressa oss lite för enkelt och det kändes som att vi ibland fastnade lite i vår speluppbyggnad, men generellt tycker jag ändå att vi gör en helt okej match.

Vilket mål du gjorde! Hur skulle du beskriva det?
– Deras målvakt gjorde en dålig utspark. Min första tanke var att han var långt ute så jag tänkte att det var bara att gå för det – och det visade ju sig att det blev bra. Jag har alltid velat göra ett sådant mål så det var skönt.