Förlust i målrik match mot Häcken

Trots en stark comeback i andra halvlek fick inte Sirius med sig några poäng från Studenternas när Häcken kom på besök. Två sena reduceringar skapade nerv i matchen men bortalaget vann till sist med 3-4 (1-2).

Sirius kom till söndagens match stärkta av en fin insats mot Sundsvall tidigare i veckan och förhoppningen var att ta med sig det fina försvarsspelet från den matchen och samtidigt hota motståndarna ännu mer offensivt. Det blev dock en tuff matchinledning och Sirius hade svårt att spela sig ur motståndarnas press. Ofta vann Häcken bollen högt upp i planen och det var vid ett sådant tillfälle som man också tog ledningen. I den åttonde minuten blev Sirius av med bollen efter en inspark och Häcken kunde starta ett anfall precis utanför Sirius straffområde. Bollen spelades in till Alexander Jeremejeff och anfallaren kunde ganska ohotad pricka in 0-1 vid innerkanten av straffområdet.

Henrik Rydström var förstås inte nöjd med matchinledningen:

– Man har en matchplan och tittar på motståndarens styrkor och svagheter men framför allt ska vi gå ut och försöka få ihop våra aktioner tillsammans. Det misslyckas vi kapitalt med. Det ser tafatt ut och det blir en fördröjning där vi backar istället för att kliva in i press och där vi tar för många tillslag på bollen så att chanserna försvinner. Det präglade inledningen av matchen och de gör 1-0 på en otrolig bjudning, säger Henrik Rydström.

Minuten efter ledningsmålet var Häcken nära igen, men John Alvbåge räddade Paulinhos avslut från nära håll. Nu lyckades Sirius också spela upp sig lite. I den trettonde minuten var Jonas Lindberg ytterst nära att kvittera när Sirius satte fart på bollen i ett anfall. Adam Ståhls fina inlägg nådde fram till Lindberg som kastade sig fram men språngnickade bollen över målet från nära håll.

Kvitteringen om istället några minuter senare när Sirius fick straff. Philip Haglund nickskarvade ett inkast vidare till Jonas Lindberg som föll i duell med Häckenförsvarare. Sam Lundholm var den som tog hand om straffen och satte bollen distinkt vid den högra stolpen. Det oavgjorda resultatet höll dock inte i sig särskilt länge. Åtta minuter efter att Sirius kvitterat återtog gästerna ledningen på hörna när Juhani Ojala skarvade in 2-1 vid den främre stolpen.

Halvlekens sista kvart var kanske Sirius bästa minuter i halvleken. Några större målchanser blev det inte, men nu var det i alla fall Sirius som lyckades styra matchen lite mer och Häcken som fick försvara. Jonas Lindberg och Niklas Busch Thor testade båda att skjuta och det bästa läget fick Sirius på en frispark när Sam Lundholm stoppades precis när han skulle skjuta. Lundholm tog själv hand om frisparken och slog den mot mål, men kraften i skottet var inte tillräcklig och målvakten stod rätt i mål och kunde ta hand om bollen.

Andra halvlek inleddes om möjligt faktiskt ännu sämre än den första och efter bara lite mer än fem minuter och två bolltapp på mittplan stod det 1-4 på resultattavlan.

– Vi hade en bra genomgång i paus men de första fem-sex minuterna i andra halvlek är det sämsta vi gjort. Det är en sak att slå bort bollen när vi möter intensiv press men vi gör det utan press. Vi ger motståndarna presenter istället för att ge varandra alternativ och vara tydliga mot varandra, säger Henrik Rydström som förstås inte heller var nöjd med försvarsspelet i början av andra halvlek.

– Är det något Häcken är mindre bra på är det att försvara djupare ner men vi gav dem bollen högt upp och de har fyra väldigt skickliga spelare där. Motståndarna måste få slita mer för att göra mål på oss. Att vi inte har de bästa tekniska fotbollsspelarna är en sak men vi måste skydda vårt mål bättre.

Inte långt efter 1-4 var det nära 1-5 när Jeremejeff kom fri och chippade bollen utanför från en snäv vinkel, men sedan dröjde det till minut 66 innan matchen hettade till igen. Jonas Lindberg, som var inblandad i alla Sirius mål i matchen, slog en hörna från vänster som Philip Haglund mötte perfekt med pannan. Bollen satt distinkt i nät och Sirius fick lite känning i matchen.

Ännu närmare skulle Sirius också krypa drygt tio minuter senare. Axel Björnström kom runt på vänsterkanten och spelade in bollen i straffområdet till Jonas Lindberg som fick iväg ett avslut. På väg mot mål stoppades bollen med handen av den i matchen tidigare varnade Juhani Ojala som nu fick sin andra varning och även orsakade sin andra straff. Sam Lundholm var återigen säker från straffpunkten och satte bollen i mål trots att både boll och målvakt gick till höger den här gången.

Det var nu alltså bara ett mål som skilde lagen åt med tio minuter kvar av ordinarie tid och både publik och spelare vädrade kvittering. Jakten på en kvittering blev dock lite av ett antiklimax och Häcken med tio man såg på ett ”rutinerat” sätt till att den sista kvarten framför allt gick åt till andra saker än blåsvart kvitteringsjakt.

– Vi får till nerv i matchen och det är bra. Det kanske inte var så strukturerat men det gav någon form av energi. Sedan försvinner bara de sista tio minuterna iväg. De tar tid på sig, lägger sig ner, vi blir för heta i ryggen och domaren går på det. Det är väldigt skickligt av dem, avslutar Henrik Rydström.