Flygande start på nya arenan

Genom en strålande inledning och tre mål i första halvlek fick Sirius en fantastisk start på årets hemmasäsong. I andra halvlek repade sig AFC, men segern var aldrig riktigt hotad och Sirius lyckades till slut hålla undan och vinna med 3-2 (3-1).

Mycket var nytt inför årets hemmapremiär. Förhoppningen var förstås att Sirius direkt skulle komma ut och visa vilka som bestämmer på den nya arenan och en bättre start kunde inte önskas. Blåsvart etablerade direkt ett tryck med bollen på offensiv planhalva och det dröjde inte mer än drygt fyra minuter innan det historiska första målet på den halvfärdiga arenan gjordes. Sirius kom med bra fart i offensiven och Karl Larson spelade ut bollen till Jonas Lindberg som testade skott med vänstern. Skottet var inte särskilt hårt eller välriktat, men målvakten släppte ändå en retur som landade framför fötterna på Mohammed Saeid. Med ett öppet mål framför sig kunde Saeid lägga in bollen och fira sitt andra mål i den blåsvarta tröjan.

Efter målet fortsatte Sirius att skapa chanser och detta inte minst genom premiärmålskytten Karl Larson som först var framme och nickade ett par gånger i farliga lägen innan ytterligare utdelning skulle komma. I den artonde minuten tog Larson emot en crossboll på ett tillslag och fick den vidare till Mohammed Saeid innan han fortsatte sin egen löpning framåt. Samtidigt lyckades Saeid ta sig förbi sin försvarare och spela in bollen till en fristående Kalle Larson framför mål. Ensam med målvakten var han kylig och satte bollen lågt och distinkt till 2-0. Henrik Rydström var förstås glad över matchinledningen.

–  Jag och Mirza är otroligt nöjda med spelarnas attityd och hur de gick ut och tog tag i matchen. De hade tagit till sig förberedelserna och vår taktiska plan och utförde den med bravur i första halvlek. Vi ville ha ett försvarsspel där Philip, Jonas och Mohammed satte tonen direkt och de stressade AFC till svaga uppspel. Det gjorde att vi kunde vinna bollen i bra lägen och att vår backlinje fick lite lättare bollar att ta hand om. Sedan visade vi också bra spelbarhet när vi hade bollen. Det var rörligt och vi flyttade bollen och hotade med löpningar när vi hade möjlighet att spela framåt. Det var det som plågade AFC och gjorde att vi kunde göra tre mål, säger Henrik Rydström.

Efter den blåsvarta kanonstarten jämnade spelet ut sig något, även om Sirius fortsatt hade hyfsad kontroll på händelserna. I minut 26 var det också nära ytterligare mål när Saeid och Larson samspelade på högerkanten igen. Bollen nådde fram till Jonas Lindberg i straffområdet som placerade bollen i stolpens insida innan den studsade tillbaka och in i målvaktens famn.

Ytterligare mål skulle dock komma innan halvleken var slut. På en frispark från Elias Andersson blev det en tilltrasslad situation i straffområdet. Flera Siriusspelare försökte få träff utan att lyckas, men till sist grävde Ian Sirelius fram bollen till Philip Haglund. Förra årets skyttekung placerade behärskat bollen förbi täckande försvarare invid målvaktens högra stolpe. Målen i första halvlek var inte heller slut här. Med en minut kvar spelade Sirius fel på mittplan och AFC kunde kontra med flera spelare. Bollen letade sig ut till Adi Nalic som till höger utanför straffområdet fick till ett kanonskott i bortre hörnet, otagbart för Lukas Jonsson i Siriusmålet.

Inledningen av andra halvlek blev jämn och det var inte längre tal om någon Siriusdominans. Båda lagen vaskade fram ett par halvchanser och AFC tilläts ha en större del av bollinnehavet än i första halvlek.

– När man tittar på det utifrån kan man tänka att ”vadå, det är väl bara att fortsätta på samma sätt?” men 3-1-målet sätter sig lite för mycket i skallarna på spelarna. Från att allt är klang och jubel blir det plötsligt lite tveksamt i kombination med att AFC får hopp och spelar mer sorglöst i andra halvlek. Det vi är missnöjda med är att vi inte utnyttjar det bättre. Det är inte så att de trycker tillbaka oss och har massa lägen, men vi bör ändå kunna utnyttja att de chansar lite, säger Henrik Rydström.

Ett par lägen att definitivt avgöra matchen uppstod ändå i den andra halvleken. Tim Björkström var nära att få in bollen i öppet mål efter att målvakten missat bollen på en frispark, Mohammed Saeid sköt bollen i ribban och ut efter en hörna och framför allt ryckte sig Sam Lundholm förbi sina försvarare och placerade bollen precis utanför. AFC var inte heller ofarliga och kom igenom ett par gånger, men avsluten hamnade allt som oftast utanför mål eller rakt på Lukas Jonsson.

Lite väl mycket spänning skulle det bli i minut 89. AFC tryckte på och skickade stora delar av manskapet framåt. När ett inlägg gick över alla spelare missade Siriusförsvaret att hålla koll på en AFC-spelare framför mål som fick träff när bollen skickades in framför mål igen. 3-2 och lite nerv i matchen, men som tur var lyckades Sirius rida ut stormen utan alltför mycket panik mot slutet.

– Vi rider ut det på ett bra sätt och jag hoppas att vi kan dra lärdomar av det och lära oss hur vi ska agera i liknande situationer nästa gång. Vi vill kunna utnyttja att vi fått matchen dit vi vill och kanske göra 4-1 istället för att det ska leva hela vägen in, säger Henrik Rydström som förstås är nöjd med en andra seger i allsvenskan och seger i världshistoriens första match på den nya arenan.

– Det är grymt härligt och det är något symboliskt som inte får underskattas med att vinna första matchen hemma och få vara laget som gör första målet på arenan. Efteråt sa vi också att det var grymt bra tryck på publiken. Sedan förändrar inte den här starten något även om den ger bra framtidstro. Vi vet att vi måste hålla den här nivån i varje match och det kommer bli en fight i varenda omgång.