En poäng i Eskilstuna säkrade kontraktet

Underhållningsvärdet var inget vidare, men Sirius gjorde vad man behövde i Eskilstuna och säkrade definitivt den allsvenska platsen 2020 efter 0-0 mot AFC på Tunavallen.

Det var i ärlighetens namn ingen vidare fotboll det bjöds på på Tunavallen denna söndagseftermiddag. Efter trevande inledning, där båda lagen kände på bollen utan att egentligen åstadkomma särskilt mycket med den, var det Sirius som kom till matchens första målchanser, men Sam Lundholms frispark tippades ut till en hörna, och när Ian Sirelius från den fick öppet läge mitt framför mål sparkade han hål i luften.

Sirius hade merparten av bollinnehavet under halvlekens första halva, men felpassningarna var många och de skapade målchanserna få. Först när halvleken närmade sig sitt slut kom nästa dugliga läge för Blåsvart, då Elias Andersson kom in i straffområdet men inte fick iväg mycket mer än en fösare med tån i famnen på målvakten.

Däremellan hade hemmalaget agerat som det hetare laget och varit de som skapat de få lägen som kom till. Wilhelm Loeper fick på en hård nick som Lukas Jonsson fick sträcka ut för att boxa undan på mållinjen, och AFC hotade vid ett flertal tillfällen genom fasta situationer. Men när halvleken väl blåstes av i ställningen 0-0 hade båda lagen saker att fundera på.

– Första halvlek är alldeles för dålig i i princip allt, framför allt anfalls- och passningsspelet. Vi hade en fantastiskt bra träning igår med sjukt bra kvalitet på allt, men idag såg vi knappt någonting av det, säger Mirza Jelecak.

I halvtid kom Niklas Busch Thor in istället för Christer Gustafsson och Sirius kom ut till den andra halvleken och tog ett något starkare grepp om matchen.

– Vi gör ett byte, men det kunde varit vem som helst, och vi pratar om vad vi ska göra när vi har bollen och gör det stundtals bättre, vi kombinerar inte framför dem och ger dem möjlighet att kontra. Vi har inte riktigt lika många bolltapp, även om vi fortfarande åker på en del omställningar, säger Mirza Jelecak.

Höjningen i spelkvalitet var märkbar, men kanske inte revolutionerande. Matchens avslutande 45 minuter var i slutändan relativt täta, med några målchanser åt vardera håll, men att matchen på Tunavallen till slut slutade 0-0 var logiskt.

Samuel Nnamani kunde ha gett AFC ledningen när han efter en löpduell mot Kalle Larson tog skott mot den bortre stolpen men placerade bollen strax utanför, och efter en riktigt rörig situation med flipperspel i Sirius straffområde fick Adnan Kojic skottläge bara några meter från mål, men den gången var Lukas Jonsson snabbt ute och täckte undan.

Sirius fick flera vassa kontringslägen i slutet av matchen när hemmalaget, i stort poängbehov, satsade framåt. Sam Lundholm på väg mot ett friläge stoppades dock av en vass brytning, och Elias Anderssons avslut ur dålig vinkel på tilläggstid tippades över ribban av målvakten.

– Jag tycker vi rycker upp oss litegrann i andra, och vi fick med oss en pinne. Det är det vi kan vara glada för här idag, att vi har säkrat allsvenskt kontrakt, säger Mirza Jelecak.

Det är också vad spelarna efter 0-0 på Tunavallen firade med de många tillresta supportrarna på bortasektionen. Nu väntar Kalmar FF hemma på Studan på lördag, vi ses där och avslutar säsongen på bästa sätt!