Blytung trepoängare på Vångavallen

Sirius tog en ny, blytung trepoängare när man besegrade Trelleborgs FF borta på Vångavallen. Slutresultatet skrevs till 1-2 (1-1) efter mål av Sam Lundholm och Philip Haglund.

Någon sambafotboll spelas det sällan på Vångavallen. Så inte heller denna söndagkväll i oktober. Hemmapubliken fick dock glädjas åt att Trelleborg inledde matchen bäst och gav Sirius en hel del problem under de första 25 minuterna.

Sirius hade kommandot under de första minuterna, men snart satte hemmalaget igång en intensiv press och störde Blåsvarts uppbyggnadsspel. De snabba återerövringarna gav TFF spelövertaget inledningsvis, och man utnyttjade det också till att komma till matchens första målchanser. Anfallen kom i vågor längs med kanterna och det skapades ett antal hörnor såväl som långa inkast, men i straffområdet höll Sirius emot.

De riktigt heta lägena uteblev för det mesta, men ett riktigt vasst läge släppte Blåsvart igenom. Ett inspel från vänsterkanten gav en hemmaspelare helt öppet skottläge i målområdet, men Lukas Jonsson kom för nära inpå och kunde täcka undan avslutet.

Istället tog Sirius ledningen i matchen lite från ingenstans efter 27 minuter. Ett långt inlägg från Ian Sirelius på vänsterkanten landade hos Sam Lundholm som smugit in i straffområdet från sin högerkant, bakom ryggen på försvararna. Den formstarke yttern plockade snyggt ned bollen och kunde i lugn och ro avsluta säkert till 0-1.

Målet verkade släppa upp en del spärrar hos Siriusspelarna som tog sig tillbaka in i matchen och dominerade spelet under resten av en första halvleken. Moses Ogbu och Sam Lundholm kom båda nära att utöka ledningen med skott som slickade målramens utsida. Men när Blåsvart såg ut att ha kontroll på läget smällde det plötsligt till bakåt istället.

En snabb kontring ledde till ett brant inlägg från TFF:s högerkant, och med en motståndare som störtade fram vid den bortre stolpen kände sig en felvänd Johan Eiswohld nödgad att försöka nicka undan bollen. Istället satte Siriusförsvararen bollen i eget mål och hemmalaget hade kvitterat efter 41 minuter.

Efter att båda lagen kontrollerat varsin halva av den första halvleken var det egentligen inget av lagen som fick kontroll på den andra. Spelet böljade fram och tillbaka och chanser skapades åt båda håll. Moses Ogbu borde nog ha gjort mål när han på Kalle Larsons inspel istället sparkade hål i luften, och åt andra hållet var Deniz Hümmet nära att kunna curla in bollen intill den bortre stolpen vid ett par tillfällen men lyckades inte träffa mål.

Det kunde ha smällt åt vilket håll som helst när som helst, men Sirius fick lite bättre kontroll på matchen en bit in i den andra halvleken och med bara tio minuter kvar att spela lyckades man till slut såga sig igenom hemmaförsvaret. Inhoppande Abdul Razak hittade med en fin djupledspassning fram till en annan inhoppare i Jesper Arvidsson, som efter att ha löpt in i straffområdet snurrade runt och hittade Philip Haglund vid sin sida. Han fick bollen felvänd, tog med en elegant piruett med sig den runt försvararen och placerade in ledningsmålet, Haglunds sjunde för säsongen.

2-1-målet följdes av Sirius mest kontrollerade period i matchen, där man under sex-sju minuter såg ut att kunna spela av matchen utan några som helst problem. Moss Ogbu hittade ett inspel till Sam Lundholm som mycket väl kunde ha satt spiken i kistan, men bollen tog på ett ben på vägen fram och ställde Lundholm som bara fick träff med knät och skickade bollen strax utanför från nära håll.

Men Blåsvart lyckades inte hålla i bollen hela vägen ut och Trelleborg fick sina lägen under slutminuterna. Sirius lyckades skicka undan det mesta, men när TFF:s Oskar Johansson på tilläggstid satte fram foten på ett inlägg var det bara en urstark enhandsräddning av dagens födelsedagsbarn Lukas Jonsson som stod mellan hemmalaget och ett kvitteringsmål. Sirius höll ut och fick med sig tre blytunga poäng hem från Vångavallen.

– Det känns som en svåranalyserad match. Det gick väldigt upp och ner, lite som planen och förutsättningarna gjorde. Det kändes som att det var mer än en fotbollsmatch på något konstigt sätt. Det var ingen riktig ordning någon gång, förutom kanske under de första tio minuterna, säger Kim Bergstrand.

– Vi gör tillräckligt mycket bra saker för att vinna, men det satt väl inte helt ihop om man säger så. Det var en ganska svår uppgift, de var desperata och hade inte så mycket att förlora. Vi skapade ändå hyfsat med målchanser, men samtidigt släppte vi också till en del, framför allt på slutet. Vi ska vara tacksamma att vi åker härifrån med tre poäng. Vi gör tillräckligt mycket bra för att vinna utan att göra någon kanonmatch.

På söndag kan Blåsvart ta ytterligare ett stort, stort kliv mot ett nytt allsvenskt kontrakt i matchen mot BP hemma på Studan. Vi ses där!