Andra raka segern efter vändning

Sirius tog sin andra raka seger när man vände ett tvåmålsunderläge och besegrade IFK Göteborg med 3-2 (1-2) hemma på Studenternas.

Det blev en kväll att minnas, denna julisöndag vid Fyrisåns strand. Det var varmt och solen sken, men framför allt spelades det en minst sagt händelserik fotbollsmatch på Studenternas IP.

Sirius fick inleda matchen med bollen när IFK Göteborg kvickt backade hem och lade sig för att vänta på kontringsmöjligheter. Blåsvart fick igång passningsspelet någorlunda, men bollen studsade och flög en del till att börja med och det blev en del blåsvarta bolltapp. Precis enligt bortalagets plan.

Det var dock ingen snabb omställning som gav bortalaget sitt första mål. En passning in från vänsterkanten hittade Giorgi Kharaishvili i straffområdet, han blev lite lätt upphakad på Christer Gustafssons fot och föll. Efter att domaren Al-Hakim pekat på straffpunkten klev Emil Salomonsson fram och satte säkert 0-1 i matchminut 13.

Sirius fick naurligt nog fortsätta att föra spelet även efter målet. Vartefter den första halvleken gick fick man också bättre ordning på passningsspelet och kunde kombinera sig närmare och närmare mål, men utan att komma fram till några riktigt heta chanser. Bortalagets klarast lysande stjärna var georgiern Kharaishvili, och han tvingade Lukas Jonsson till en räddning med ett vasst skott, men annars dröjde det till slutet av halvleken innan något av lagen fick riktig utdelning för sitt spel igen.

Efter 37 minuter tog Kharaishvili saken i egna händer. Han fick bollen strax utanför det blåvita straffområdet, drev fram längs med vänsterkanten och skar in i planen i höjd med Sirius straffområde. Efter att ha sprungit förbi fyra Siriusförsvarare avslutade han otagbart intill den bortre stolpen och ställningen var plötsligt 0-2.

– Göteborgs matchplan är oerhört tydlig, att bara backa hem för att försöka spela in snabba omställningar bakom oss. Det får de tyvärr betalt för i första halvlek, och vi skapar själva egentligen inte speciellt mycket. Vi har mycket boll, men det studsar lite och tar lite för lång tid, även om vi har kontroll på matchen spelmässigt och har bollen hela tiden. När Göteborg får ta ledningen blir de väldigt trygga i det spelsättet, säger Thomas Lagerlöf.

För ett Sirius som fortsatt hade det mesta av spelet var det förstås ett tungt slag, men Blåsvart hann med en minst lika tung replik strax före paus. På tilläggstid i den första halvleken lyfte Jesper Arvidsson in en frispark mot mål, och bollen letade sig till slut via en försvarare fram till Philip Haglund som rakade in den viktiga reduceringen till 1-2.

Efter att ha ägt spelet men inte fått så mycket ut av det i den första halvleken skruvade Sirius snabbt upp tempot efter paus. Man kunde flytta högre upp i planen, vann snabbt tillbaka bollen när man tappade den och skapade snart ett tryck på bortalaget.

Efter 56 minuter fick man utdelning. Stefano Vecchia sprang ifrån Emil Salomonsson och var på till vänster i straffområdet på väg fram mot mål när IFK-försvaren rev ner honom bakifrån. Matchens andra straffspark blåstes, Jesper Arvidsson klev fram, väntade ut göteborgsmålvakten Erik Dahlin och kvitterade till 2-2 säkert intill den vänstra stolpen.

Kvitteringsmålet satte ytterligare fart på matchen, och i dess efterdyningar dök chanser upp åt båda håll. Sirius försökte genom både Vecchia och Georges och såg ut att ha mest energi kvar för ett avgörande, men Giorgi Kharaishvili höll återigen på att ställa till det för Blåsvart. Han snappade upp en djupledsboll när Siriusförsvaret inte riktigt hängde med och tog sig fram till ett friläge mot Lukas Jonsson. Den comebackande siriuskeepern stod dock pall, kom ut och räddade avslutet. Istället skulle det snart hända grejer åt andra hållet.

Det var efter 76 minuter som Sirius tilldömdes sin andra och matchens totalt tredje straff. Philip Haglund tog sig in i straffområdet, tog sig runt på utsidan av sin försvarare och gick sedan omkull efter att ha fått en tryckare i ryggen. Det var tillräckligt för att Al-Hakim åter skulle peka på straffpunkten, och när Jesper Arvidsson återigen klev fram för en duell med Erik Dahlin satt bollen lika säkert intill samma stolpe som den första.

– Jag tycker vi spelar betydligt bättre i andra, vi har fortfarande lika mycket boll men skapar också målchanser på fler sätt. Vi kommer in bakom dem, kommer in i straffområdet och till slut resulterar det i en straff och sedan ytterligare en straff. Då är vi betydligt farligare. Vi har fortfarande problem med deras omställningar, men i andra halvlek är det mest för att vi snubblar till lite eller har kvartat in nästan när de rensar undan bollen och Hysén springer, säger Thomas Lagerlöf.

En stark vändning var fullbordad, men den här matchen var inte riktigt klar med riktningsförändringar än. Efter att Sirius kontrollerat spelet under de första fem minuterna efter målet och sett ut att kunna spela av resten av matchen damp en blåvit långboll något slumpartat ned hos Tobias Hysén som fick fri lejd fram mot mål. Lukas Jonsson kom långt ut för att möta IFK-anfallaren, men var inte tillräckligt snabbt framme och fällde Hysén när denne tog med sig bollen i sidled.

Jonsson blev utvisad och bortalaget fick sig en biljett tillbaka in i matchen. De sista åtta minuterna plus sju minuters tilläggstid fick ett trött Sirius lägga sig på försvar och göteborgarna lyfta bollar in mot mål, men Blåsvart försvarade sig väl. En chans blev det, för Kharaishvili förstås, men när han fick skottläge i andravågen efter en fast situation gick avslutet en bit utanför.

– När det känns som att vi har kontroll på matchen kommer utvisningen, det blir kriga och trötta spelare i värmen men jag tycker vi försvarar oss väldigt bra med tio man. Hårt jobb, en del bra fotboll och en underlig fotbollsmatch som slutade på rätt sätt idag.

Pigge inhopparen Sam Lundholm kunde ha satt spiken i kistan för Sirius när han vek in i straffområde och curlade bollen mot den bortre stolpen, men han missade med några centimeter. Det spelade dock mindre roll när Sirius lyckades hålla undan och besegra IFK Göteborg med 3-2 (1-2) hemma på Studan. Blåsvarts andra raka seger.

– Precis som förra veckan fortsätter det här laget att jobba hårt för varandra där ute oavsett vad som händer. Om vi passar fel eller domsluten eller resultatet går emot så fortsätter vi gnugga på. Då har man stor chans att vinna fotbollsmatcher om man har lite kompetens i truppen, och det har vi. Det är väl det stora som gör att vi får med oss den här segern. Det är fantastiskt starkt att vända, säger Thomas Lagerlöf.