Tungt kryss efter dubbla straffar i slutminuterna

Sirius damer ledde med 3-0 mot bottenlaget Lidköping efter en effektiv målkavalkad under matchens första 25 minuter, men efter en tidig reducering i andra halvlek tog sig bortalaget till två straffar under matchens sista fem minuter och kom ikapp till 3-3.

De första 25 minuterna av matchen mellan Sirius och Lidköping på ett blåsigt Lötens IP var hattiga och osturkturerade, det var relativt jämnt och chanser fanns åt båda håll. Bolltappen kom det täta mellanrum och inget av lagen fick igång något ritkigt sammanhängande spel. Trots detta kom Sirius ur matchinledningen med en 3-0-ledning, genom lite tur och två riktiga mönsteranfall. Julia Lyckberg fixade, och satte sedan själv, en straff till 1-0 redan efter 9 minuter, innan Caroline Lundberg avslutade två snabba och effektiva anfall där Sirius blixtrade till ordentligt.

Först väggade hon sig fram till straffområdet innan hon rundade målvakten och lade in 2-0, sedan tog hon till vara på Moa Mattssons fina arbete på högerkanten, som resulterat i ett lång inlägg som Elin Åkerman slog tillbaka in i mitten på en touch innan Lundberg kunde trycka sig fram mellan försvararna och forcera in 3-0.

Den brutala effektiviteten gav Sirius lite andrum, och när matchen stabiliserades och blev något mer tillknäppt när den närmade sig halvtidsavilan befann man sig i ett sett till matchbilden fantastiskt fint läge. Även om man hade några ytterligare bra aktioner fanns inte många fler klara chanser än de som ledde fram till målen, och Lidköping hade väl så mycket av spelet, men ändå hade man lyckats skaffa sig ett 3-0-överläge.
– Första halvlek är en av våra sämre i år tycker jag faktiskt, det är ofattbart att vi kan gå till halvtid med 3-0-ledning. Jag tycker Lidköping var bättre än oss. Men vi hade samma effektivitet som mot Älta, och det ska vi vara tacksamma över, att vi hade ganska enkelt att göra mål, säger Olof Unogård.

Det tog bara två minuter in i andra halvlek så hade bortalaget reducerat till 3-1, efter att Maria Synnerdahl nickat in en hörna, men sedan dröjde det innan det hände någonting mer. Lidköping hade en period av hård press mot Sirius mål där en ytterligare reducering hängde i luften, men när Sirius lyckades ta sig ur den helskinnade och fått någorlunda god kontroll på händelserna verkade det som att man skulle kunna spela av återstoden av matchen. Lidköping ville dock annat och fick i den 85:e minuten, något turligt, läget de väntat på. En bortaspelare gick på skott en bit utanför straffområdet, men bollen nådde inte hela vägen fram till mål utan fastnadepå en Siriusförsvarare. Domaren bedömde till stora protester att det varit en hands inblandad, och från straffpunkten kunde Marina Zardum reducera till 3-2.

Sirius såg återigen ut att kunna spela av de återstående minuterna, men efter att ha misslyckats med att få bort bollen på egen planhalva ett par gånger om gav man Lidköping en lucka. Bollen slogs in i straffområdet och i kamp med två siriusförsvarare gick en Lidköpingsspelare i backen. Den klaraste av matchens tre straffar tilldömdes därmed Lidköping i matchens 92:a minut, och Marina Zirdum kunde återigen säkert placera in den, denna gång till slutresultatet 3-3. Det var ett snöpligt slutminutstapp för Sirius del, men ett logiskt resultat sett till hur matchbilden sett ut över 90 minuter.
– Jag tycker att prestationsmässigt är andra halvlek ett steg framåt, men de får ett psykologiskt viktigt mål och lite vittring direkt. Sedan får vi mer och mer kontroll på matchbilden, och första straffen tycker jag är ruggigt tveksam. Men då hade det varit ett par straffsituationer innan dess, så det kändes som att de samlade ihop till de här straffarna. Den andra är inte så mycket att säga om. Vi gör en bättre prestation i andra halvlek, men sett över 90 minuter känns det som att Lidköping jobbar ihop till det och är värda den där poängen. Jag hade hoppats att vi kunde vara lite kyligare och taktiskt klokare idag, sammanfattar Olof Unogård.
– Spelarna kände i halvtid att det fanns stort utrymme för förbättring. Vi pratade detaljer i både försvars- och anfallsspel, och många av de bitarna tycker jag blev bättre i andra halvlek. Jag kände mig faktiskt mer irriterad i halvtid än vad jag är nu.

Nästa match för Sirius del är en tuff drabbning borta mot Sunnanå nu på söndag. Den 15 augusti är det dags att återvända till Studan för match mot IFK Kalmar.