Tredje raka nollan gav ny poäng

När Sirius på lördagseftermiddagen kom till Täby för match i Superettans tredje omgång var det inte till någon vidare gästvänlig Vikingavallen. Utöver den erkänt svårspelade (läs urusla) konstgräsmattan blåste det ordentligt matchen igenom, och dessa yttre förutsättningar påverkade förstås matchen, åt alla håll och kanter.

Sirius inledde något trevande, men visade vissa tendenser till det fina spel som präglade matchen mot Utsikten i måndags. På samma sätt som då droppade Kim Skoglund ned i planen för att styra spelet från backlinjen, och spelet på offensiv planhalva såg lovande ut med flera fina kombinationer. Målchansmässigt nådde man inte riktigt ända fram, men både Erik Figueroa och Kingsley Sarfo testade avslut från distans, två inte alls oävna försök. Efter den första kvarten hade trevandet dock fortfarande inte lett fram till att man hittat fram till något ihållande spel, snarare började Sirius att tappa. När Frej då och då satte lite högre press fick man problem, och även i övrigt hade Sirius svårt att få riktigt grepp om spelet. Det blev en hel del felpassningar och bolltapp, många orsakade av det studsiga underlaget, och man lyckades inte längre få fast bollen på offensiv planhalva. Ett par gånger kom man sånär igenom i djupled, när passningar precis rann iväg från Stefan Silva i den kraftiga medvinden, och en gång var man verkligen igenom. Kingsley Sarfo löpte in bakom motståndarnas backlinje och fick bollen sopren med Marko Atanackovic i Frejmålet, men kom för nära den utrusande målvakten och lyckades inte få med sig bollen förbi denne.

Annars var den första halvleken en kamp, och en ganska tät och tuff sådan. Frej spelade hårt, och ibland över gränsen, som när Cristophe Lallet sparkade ned Niklas Busch Thor och mirakulöst nog undgick att bli varnad. Efter den smällen, som tog på foten, haltade Busch Thor runt på planen en stund innan han i den 33:e minuten tvingades gå av och ersattes av Andreas Eriksson. Samtidigt vann dock Frej fler närkamper än Sirius, och var över huvud taget det hetare laget särskilt under den första halvlekens avslutande halva. Man fick en hel del fasta situationer där man otade då och då, och lyckades skrapa fram ett par heta målchanser. Efter att en kantfrispark damp ned i straffområdet fick en Frejspelare fritt läge framför mål, öppnade upp kroppen och fösökte curla in bollen i det bortre hörnet. Han nådde dock inte längre ut än att Andreas Andersson kunde sträcka ut och stå för en fin räddnig. Där fanns även ett nickläge som mycket väl kunde ha förvaltats bättre än gnom en slängnick rakt i famnen på Andersson.
– Vi kommer inte igång riktigt och blir bara sämre och sämre i första halvlek, vi presterar väldigt fattig fotboll i varje fall sista halvtimmen av första halvlek. Starten är lite halvyfsad, men sen bjuder vi in dem med lite kantfrisparkar, de vinner lite andrabollar och sen så kommer vi helt ur rytmen, vi är inte riktigt tillräckligt aggressiva vare sig med boll eller på andrabolls- och duellspel. Då får vi problem, säger Thomas Lagerlöf.

Till den andra halvleken tog Sirius vid där man hade slutat. Alltså inte där man hade avslutat den första halvleken, utan där man hade lämnat sitt spel efter matchens första kvart. Ett par pigga anfall direkt i den andra halvlekens inledning satte tonen, inte för någon bländande fyrtiofemminutersperiod men väl för en relativt bra sådan. Man vann lite fler närkamper, satte lite fler passningar och skapade den andra halvlekens enda vettiga målchanser.

Efter att Niklas Busch Thor utgått skadad i den första halvleken skulle ytterligare två följa i den andra. Hans ersättare, Andreas Eriksson, klev av med smärtor i magtrakten, liksom Kalle Larson som drabbades av ljumskproblem och lämnade Vikingavallen hårt lindad.

Frej hade en sak med sig i den andra halvleken – vinden. Det var hemmalaget som hade medvind i andra halvlek, och snarare än att mojna blåste det mot slutet av matchen i ännu mer än tdigare i matchen. Detta bidrog till en än mer stressad, flipperaktig känsla på matchen är under den första halvleken, när bollen både studsade fram och tillbaka och dessutom drog iväg all världens väg i vinden. Nu höll dock Sirius till skillnad från den första halvleken en sådan nivå att man kunde få hyfsad kontroll på matchen trots detta. Man vann fler närkamper och kunde hålla kvar bollen på offensiv planhalva, och när Frej försökte utnyttja medvinden till att komma in bakom Sirius backlinje gjorde Blåsvart, framför allt genom Calle Nyström som såg ut att vara lite överallt, ett formidabelt defensivt jobb. Med undantag för en kontring i matchens slutskede där en passning gnom straffområdet missade en Frejanfallare med en meter eller två kom hemmalagets enda målchanser i den andra halvleken på fasta situationer, de flesta från långt håll. Eller, målchanser och målchanser. Så fort de gulklädda fick frispark någon meter över mittlinjen lyfte man upp laget och lyfte in bollen, men någon direkt målchans ledde det egentligen knappt till. Den hårda medvinden gjorde lyrorna som slogs in lite oförutsägbara och till synes obehagliga, men Sirius hanterade situationen och Andreas Andersson gjorde ett par akrobatiska nedplockningar för att säkra sin tredje raka hållna nolla i Superettan.

Offensivt sett hade Sirius utan tvekan chanser att avgöra den här matchen. Kingsley Sarfo löpte fint i djupled och kom fri för andra gången i matchen, men avslutet räddades återigen av den långt utrusande målvakten. Stefan Silva kom desto närmare mål, och sköt efter en snygg lobbframspelning bra på halvvolley, men ur en ganska snäv vinkel hade han inte allt för mycket nät att sikta på och målvakten kunde rädda till hörna. Det blev en del fasta situationer, men när Moses Ogbu nickade utanför på en hörna på tilläggstid var det matchens sista målchans. Resultatet 0-0 var inte helt orättvist sett till att båda lagen får sägas ha gjort en varsin bra halvlek, och Sirius kan efter tre omgångar konstatera att man ännu är obesegrade och inte har släppt in något mål, men Blåsvarts avslutning får ändå sägas ha fört dem närmast segern av de två lagen.
– Vi pratade ihop oss i paus om vad vi måste göra bättre, och andra halvlek tycker jag inte är briljant fotboll på något sätt, men med tanke på underlaget här som inte är så lätt att spela på är det riktigt bra, vi presterar i stort sett konstant tryck på deras planhalva. De får bara lyfta upp när de har fasta situationer egentligen. Vi vaskar väl fram en tre-fyra hundraprocentiga målchanser och en hel del halvlägen, så vi skapar tillräckligt mycket för att vinna matchen, säger Thomas Lagerlöf.

Vinna hemma och kryssa borta verkar vara Sirius melodi 2015, och fortsätter man så kan detta bli en rolig säsong. Nästa chans till tre poäng kommer hemma på Studan om en vecka, lördagen den 25 april, då IF Brommapojkarna kommer på besök.