Silva dominerade i ny seger på Studan

Sirius besegrade IK Frej med 2-0 (1-0) på Studan efter att Stefan Silva gjort båda målen, och säkrade därmed i princip minst en allsvensk kvalplats med tre omgångar kvar att spela.

Sirius gick till ett snabbt första anfall i matchen mot IK Frej hemma på Studan, där Kingsley Sarfo sånär skapade en första målchans, men när gästerna från tabellens nedre regioner fick tag på bollen visade de att de inte tänkte ge bort initiativet i matchen bara sådär. Bortalaget inledde matchen med ett ambitiöst passnings- och presspel, utan att få någon direkt utdelning för det till en början. Sirius tog efterhand över lite mer av bollinnehavet, men gästerna fortsatte att anfalla när de fick chansen och var det lag som var närmast mål under matchens första kvart. Ett par inlägg damp ned farligt i Sirius straffområde, där de dock plockades bort av Siriusförsvaret, och ett överraskande skottförsök från långt håll tvingade Andreas Andersson att ta några snabba steg bakåt och i sidled för att plocka ned bollen vid sitt högra kryss.

Sirius tog sig till sitt och matchens dittills bästa läge efter 15 spelade minuter, då Niklas Busch Thors djupledspassning nådde Kingsley Sarfo i straffområdet, där han vände om och rullade bollen förbi målvakten mot den bortre stolpen, där den dock stoppades på  mållinjen av en välplacerad Frejförsvarare. Frej fortsatte att störa Sirius, som inte riktigt fick det att stämma, och hade flera farliga kontrinsglägen som inte nådde hela vägen. När Patrick Hopkins drev fram med bollen från backlinjen och slog en lång passning ut mot högerkanten öppnade dock det täta Frejförsvaret upp sig – Kim Skoglund skarvade vidare till Moses Ogbu som vände bort sin försvarare och avancerade ned mot kortlinjen. En passning in till Stefan Silva gav denne möjlighet att från nära håll lägga upp, vända bort en försvarare och enkelt rulla in 1-0-målet intill den bortre stolpen.

Målet gav lite välbehövlig arbetsro, och Sirius kunde få betydligt bätttre koll på läget. Man spelade sig igenom ytterligare ett par gånger, och Moses Ogbus skott från straffpunkten tvingade Marko Atanackovic i bortamålet till en fin räddning. Frej var dock fortsatt farligt snabba i djupled så fort man fick tag i bollen och hotade Sirius ett antal gånger, bara Andreas Anderssons vältajmade utrusning stoppade ett friläge som annars såg helt givet ut. Frej gjorde det jobbigt för Sirius med ett varierat försvars- och anfallsspel, men trots allt tillhörde den första halvlekens hetaste målchanser Sirius.
– Första halvlek är sådär, mycket tekniska misstag och inget vidare beslutsfattande, lite bekvämt. Men vi ledde, och det pratade vi om att det är ju bra det. Men man kan inte begära att vi ska vara på topp hela tiden, och jag tycker vi kommer tillbaka i andra halvlek då det känns som att det är ett lag på planen, säger Kim Bergstrand.

Frej fortsatte att störa på samma sätt i inledningen av den andra halvleken, men Sirius visade tendenser till att börja få lite bättre koll på läget, kunde spela bort Frejs första press och trycka på framåt. Den andra halvlekens första kvart var efter en lite darrig inledning en period av total Siriuskontroll, där Frejs kontringsförsök blev allt mer sporadiska och Sirius fick igång sitt passningsspel ordentligt. En slarvig hemåtnick serverade förvisso en Frejspelare fri lejd från mittplan, men starkt hemåtjobb av Sirius båda mittbackar begränsade dennes alternativ till ett svårt avslut mot bortre stolpen som Andreas Andersson kunde plocka utan allt för stora bekymmer.

Den största Siriusdominansen avtog efterhand, och Frej kunde återigen flytta upp spelet för en stund. Det var dock framför allt tal om ett uppställt anfallsspel där Sirius hade bra koll runt eget straffområde och inte släppte till någon multitud av målchanser. Som farligast blev det vid ett par farliga centrala bolltapp på egen planhalva, men mer än ett par avslut från distans blev det inte i just det läget för bortalaget, och de många inlägg som seglade in framför mål plockades säkert ned av Andreas Andersson.

Sirius hittade fram främst längs kanterna och hade flera farliga inspel, där bland annat Ante Eriksson sparkade hål i luften framför mål. De vassaste målchanserna uteblev dock även för Blåsvart, fram tills dess att matchens dittills enda målskytt och en inhoppare bjöd på lite fotbollsgodis. Efter att Stefan Silva samarbetat med Ante Björkebaum för att vinna bollen av en oförsiktig försvarare i offensivt straffområde hittade Silva fram till Ante Eriksson som fick i stort sett öppet skottläge. Istället för att själv gå på avslut såg han dock Stefan Silvas löpning bakom sin egen rygg, släppte bollen vidare och lät Silva säkert dunka in 2-0-målet invid den närmsta stolpen.

Den andra halvleken var stabil egentligen hela vägen, men efter 2-0-målet kunde Sirius verkligen spela av de återstående tio minuterna och stabilt ta sig fram till en seger man fick ta i ordentligt för mot ett väl kämpande bortalag, men som till slut var relativt ohotad och rättvis.
– Vi behövde skärpa till både huvuden och ben i paus, och det blev bättre både anfalls- och försvarsspel, alla tog sig samman på något vänster. Ante (Eriksson) kommer in och gör det väldigt bra också, hjälper till att få flyt i det. Det blir jobbigt för dem när vi har så skickliga spelare som Ante, Stefan och Moses, säger Kim Bergstrand.
– Man kan inte dominera fullständigt jämnt, man har en motståndare man måste förhålla sig till och jag tycker de gjorde det ganska bra, men de tröttnade och tröttnade. Ibland får man ha tålamod.

De tre poängen innebär att Sirius i princip säkrat minst en allsvensk kvalplats, med nio poäng och 19 plusmål ned med tre omgångar kvar. Jakten på Östersund och Jönköping går vidare – närmast borta mot Varberg den 17 oktober följt av matchen mot just Jönköping på Studan den 25 oktober.
– Det är ett väldigt spännande läge, vi ser möjligheten att störa Östersund men det gäller att göra sitt. Vi går för tre vinster så får vi se hur långt det räcker, säger Kim Bergstrand.