Ny seger efter Dragan-dubbel i toppmötet

Sirius herrar besegrade på söndagen Örgryte med 2-1 (1-1) i toppmötet på Gamla Ullevi. Dragan Kapcevic gjorde båda målen när Blåsvart tog sin andra raka seger i Superettan.

Det var två anfallsglada lag som marscherade ut på Gamla Ullevis gräs, men under matchens första sex minuter gick anfallen bara åt ett håll. Sirius tog tag i bollen direkt och såg ut att ha full kontroll på läget i inledningen av detta tidiga toppmöte i Superettan. Passningsspelet var snabbt och fyndigt och man började ta sig fram till några halvlägen tidigt i matchen.

Men så fort spelet vände åt andra håller small det till i nätet bakom Benny Lekström. Efter att Sirius blivit av med bollen kunde bortalaget genom en del skicklighet men också en del turliga studsar på Siriusspelare spela sig igenom på Sirius högerkant och komma in i straffområdet. Det avslutande inspelet nådde William Atashkadeh som ren mitt i straffområdet behärskat kunde rulla in 1-0-målet intill den bortre stolpen.

Det kom som något av en blixt från klar himmel redan i den sjunde minuten, och gav hemmalaget något att hålla sig fast vid. Att Sirius efter målet fortsatte att hålla i bollen och föra spelet var då inget större problem, och Örgryte kunde lägga sig rätt i positionerna och vänta ut Sirius. Blåsvart fortsatte att ha ett fint passningsspel och förde matchen, men hade svårt att hitta in bakom Örgrytes täta försvar och hitta de heta målchanserna.

Samtidigt satte Örgryte sin vana trogen full fart när de väl fick bollen, men ett högt pressande Sirius vann för det mesta tillbaka bollen relativt snabbt och kunde i annat fall hantera Örgrytes kontringar innan de nådde fram till avslut.

Det var just ett sådant läge, där Örgryte fick en chans att kontra men Sirius vann tillbaka bollen, som till slut ledde till Sirius kvittering. Några snabba passningar fram, in till Alexander Nilsson utanför straffområdet som hittade vidare till Dragan Kapcevic. Bollen studsade till och kom mot Kapcevic i brösthöjd, men han fick trots det med sig den framåt med hjälp av axeln, bröt igenom Örgryteförsvaret och kunde sedan enkelt rulla in kvitteringen till 1-1 med 31 minuter spelade. Protester från Örgrytespelarna och publiken gjorde gällande att Kapcevic skulle ha använt sig av armen när han tog med sig bollen, men domaren höll inte med och målet godkändes.

Efter kvitteringen tvingades Örgryte återigen flytta upp i planen, och spelet började bölja mer fram och tillbaka. Den första halvleken avslutades som en relativt jämn och välspelade historia, med två lag som utbytte några slag men inte hittade allt för många målchanser åt något håll. Den kanske bästa chansen hade Örgrytes Björn Anklev i slutet av första halvlek, då han löpte in bakom Sirius backlinje och helt ren ur halvdålig vinkel i straffområdet försökte bomba bollen mot det närmsta krysset, men sköt en aning för högt.

Den andra halvleken inleddes på ett liknande sätt, där Sirius hade lite mer av bollen men matchen var fortsatt jämn. Så fortsatte den ända fram till den 59:e minuten, då Ian Sirelius åkte på en ordentlig kapning. Sirelius fick ont och lämnade planen direkt därefter för att ersättas av Ante Björkebaum, men det tvingades också Örgrytes Björn Anklev göra då han för tacklingen tilldelades sitt andra gula och därmed också ett rött kort.

Med en man mer på planen tog Sirius snart över totalt när Örgryte lade sig på defensiven för att försvara det oavgjorda resultatet. Snart byttes Patrick Hopkins ut och Johan Andersson in för att ge Blåsvart än mer fart på kanterna, och strax därefter kom målet. Efter en längre period av bollförande på offensiv planhalva  tog Kingsley Sarfo tag i saken. Efter att ha tagit fart och drivit bollen förbi ett par försvarare hittade han ett väggspel med Ante Björkebaum, kom helt ren in i straffområdet och passade till höger. Där fanns Dragan Kapcevic, som kunde avsluta ett fantastiskt vackert anfall med att rulla in bollen i öppet mål och ge Sirius ledningen med 2-1 med 72 minuter spelade.

– Vi brukar försöka spela lite tiki-taka, och de andra vet var de ska vara när jag kommer där. Det blev en perfekt passing och ett fint avslut av Dragan, säger Kingsley Sarfo

Den avslutande delen av matchen var för det mest ganska kontrollerad, Sirius kunde långa perioder hålla i bollen och spela av de avslutande minuterna. Men ett decimerat Örgryte gjorde ett gott försök att kasta sig framåt med allt de hade, slänga in långbollar mot Sirius straffområde och hoppas att de skulle dimpa ned på rätt ställe. Ingen gång var det dock särskilt nära, utom en. En hörna där såväl Benny Lekström som hälften av utespelarna i vardera lag kastade sig mot samma boll, som efter ett par studsar damp ned mitt i straffområdet. Örgrytes mittback var dock, som tur var för Sirius, inte helt med när han tog avslutet utan skickade bollen en bit över det vidöppna målet.

– Det är klart att vi blir lite sårbara när vi har bytt ut Patrick och med mycket nytt folk i backlinjen, men de reder ut det. Kim tar ett stort ansvar och Ante är nere och hjälper till bra, säger Kim Bergstrand.

Desto fler målchanser blev det åt andra hållet när Örgryte lämnade stora ytor öppna under slutminuterna. Alexander Nilsson hade i stort sett öppet mål men fick inte träff på en svårt studsande boll, och i princip samma sak hände Ante Björkebaum då han på en passning från just Nilsson fick helt öppet mål från ett par meters håll, men precis när han skulle slå till bollen studsade den på en ojämnhet i gräsmattan, upp på hans benskydd och flög tillbaka i famnen på målvakten.

Sirius vann till slut ändå välförtjänt med 2-1, tog sin andra raka seger i Superettan och försvarade sin tredjeplats i tabellen från fjärdeplacerade Örgryte. Kim Bergstrand är nöjd med matchen.

– Jättenöjd, med vinsten framför allt. Delar av den spelar vi bra också, men vi får en väldigt tuff start. Första gången de är på vår planhalva blir det 1-0. Men jag tycker vi har ett ganska bra lugn ändå, och jobbar metodiskt. Vi är inte så spetsiga som vi skulle önska, men vi har ändå jobbat på och har tålamod, och får 1-1 på ett bra avslut, säger Siriustränaren.

– Andra halvlek är ganska jämn och böljande fram till utvisningen, men då tycker jag fortfarande att vi behåller lugnet. Vi kanske är lite väl coola ibland, men sen växlar vi upp och gör ett fantastiskt mål, och borde väl ha gjort ett par till om man ska vara ärlig. Det är långt ifrån perfekt, men stabilt, och det känns som att vi kan vinna matcher utan att gör allt perfekt. Vi har en del skador och får möblera om, så vi är jättenöjda med den här vinsten. Örgryte kommer garanterat finnas med på övre halvan, de har ett bra lag.