Andra raka segern – 3-0 i Åtvidaberg

Sirius herrar tog sin andra raka seger i inledningen av Superettan i och med 3-0 borta mot Åtvidabergs FF.

Sirius höll på att åka på en riktig chockstart redan inom matchens första 20 sekunder i söndagens bortamöte med Åtvidaberg. Ett snabbt och elegant uppsatt anfall längs vänsterkanten av hemmalaget mot ett något överrumplat Siriusförsvar ledde fram till ett farligt inspel och en snygg parad av Benny Lekström som stoppade ett tidigt baklängesmål.
– Vi var inte riktigt vakna där, men det var starkt av Benny att rädda oss. Det hade varit jobbigt att hamna i tidigt underläge igen, säger Thomas Lagerlöf.

Men därefter var det en helt annan typ av första halvlek som utspelade sig på Kopparvallen. Efter 20 sekunder av ouppmärksamhet tog Sirius total kontroll över matchen och rullade upp sina motståndare under den absolut största delen av halvleken, utan att för den sakens skull glänsa anmärkningsvärt mycket.

– Jag tycker att vi styr spelet och har en del riktigt bra anfall, men ibland lite för omständigt och långsamt. Planen var studsig, vilket förklarar en del, men det var stabilt och vi dominerade motståndaren utan att det var fantastiskt, säger Thomas Lagerlöf om den första halvleken.

Blåsvart hotade konstant runt motståndarnas straffområde, men hade stundtals svårt att komma till ordentliga avslut. Ytorna blev små och marginalerna i passningsspelet likaså, men Sirius fortsatte att mata på framåt halvleken ut. Vid ett par tillfällen blev den offensiva balansen kanske väl stor och Åtvidaberg fick stora ytor att gå till motattack, men det lilla Benny Lekström i målet fick att jobba med avvärjde han bekvämt och Sirius kunde snabbt samla sig och börja om igen.

Alexander Nilsson och Ian Sirelius var ständiga hot på varsin kant, den senare kanske mer än den förre under den första halvleken. Det blev till slut också Ian Sirelius som spräckte nollan i matchen, i gott samarbete med den som vanligt briljante Kingsley Sarfo på mitten. Kingsley hittade in med en passning bakom motståndarförsvaret, Ian sprang ifrån sin försvarare och kunde med en säker bredsida placera in 1-0 i den bortre gaveln, hans andra mål på lika många matcher i säsongsinledningen. 31 minuter var spelade och Sirius hade slutligen fått  välförtjänt utdelning för sitt spelövertag.

Ytterligare något mål kunde ha fallit innan halvleken var över. Ian Sirelius hotade ett par gånger men fick nöja sig med hörnor i båda fallen efter att ha accelererat förbi sin försvarare på vänsterkanten och försökt gå på avslut eller spela in i mitten, och ett par uppbromsade åtvidabergskontringar i halvlekens slutskede utmynnade inte i mer än avslut från distans i Benny Lekströms famn.

Ett till synes piggare Åtvidaberg var bättre med i matchen när den andra halvleken drog igång. Sirius övertag i bollinnehav blev mindre och initiativet pendlade med viss oregelbundenhet mellan lagen, men målchanserna haglade inte åt något håll. Istället började det smälla mer i närkamperna på mittplan i takt med att båda lagen ville minska riskerna allt mer.

I stort var det dock fortsatt Sirius som hade kontrollen även om hemmalaget stack upp mer och mer, och det övertaget befäste man om inte annat genom sitt 2-0-mål efter 63 minuter. Kinglsey Sarfo stod för sin andra målpassning i matchen när han slog en låg hörna från vänster som tog sig ända fram till Alexander Nilsson vid straffområdeskanten. Denne drog på med full kraft tillbaka mot målets vänstra hörn och satte på så sätt snyggt sitt första mål i siriuströjan.

Målet gav Blåsvart en relativt betryggande ledning, och kastade samtidigt in Åtvidaberg i en mer frenetisk reduceringsjakt. Under matchens sista del sjönk Sirius ned betydligt djupare än tidigare i matchen och Åtvidaberg tryckte fram mer folk, men utan några direkta resultat. Visst skapade östgötarna chanser, men de flesta av dessa kom först efter att Sirius kopplat ett ännu hårdare grepp om matchen. Kinglsey Sarfo fick hjälp av Alexander Nilsson, som var lite överallt i den andra halvleken, att dra upp en kontring när Åtvidaberg lämnade stora ytor öppna och serverade nyinbytte Ante Björkebaum som snyggt rundade den utrusande målvakten och rullade in 3-0-målet i en tom målbur med knappa kvarten kvar att spela.

Först därefter kom målchanserna för hemmalaget som började lyfta in bollar i straffområdet, och under slutminuterna tvingades Benny Lekström till ett par fina räddningar och (födelsedagsbarnet, grattis!) Oscar Pehrsson till en smått magnifik glidtackling mitt framför mål, insatser som mer än något bara säkrade en hållen nolla och definitivt ristade in slutresultatet 3-0 på matchrapporten.

– Jag tycker vi avgör matchen relativt stabilt, men däremot släpper vi till några målchanser för mycket i slutet. Benny fick briljera lite och Oscar var där och fick undan några bollar, och det kändes lite onödigt att bjuda på de målchanserna när matchen var hemma redan, säger Thomas Lagerlöf som dock är nöjd med matchen i stort.

– Det var stabilt och bra, vi vinner med 3-0 på en inte dålig dag, men utan att spela fantastiskt. Det känns som ett styrkebesked, och som att vi lärt oss en del om vad som krävs för att få hem de här matcherna jämfört med i fjol.

Två segrar i inledningen av serien mot de två lag som i fjol spelade i allsvenskan. En bättre start på säsongen än så är svårt att be om, och Thomas Lagerlöf ser med tillförsikt på fortsättningen.

– Alla spelare har jobbat väldigt hårt hela tiden, och det gör ofta att man har råd med något misstag här och där. Vi är löpstarkare och vi är snabbare än förra året, och det ger utslag.