Tre poäng när Tim jubilerade

Sirius har bärgat sina första poäng i årets Allsvenska. Tre blev det till och med efter en 2–0–seger (0–0) som inkluderade en stabil insats bakåt och mål från både Elias Andersson och Axel Björnström. Dagen till ära spelade Tim Björkström sin tvåhundrade match i Allsvenskan, en milstolpe som säkert smakade lite extra gott ikväll.

Matchen mot Östersund såg inledningsvis nästan ut som en kopia av matchen mot Djurgården. Sirius pressade högt, Sirius pressade tillbaka Östersund och Sirius tvingade motståndarna att slå ifrån sig. Så långt var allt sig likt. Men i kvällens match skapade man dessutom målchanser.

Redan efter 20 minuter hade det blåsvarta bortalaget (för dagen i vitt) haft ett antal möjligheter att spräcka nollan. Björkströms mittbackskollega Daniel Jarl var närmast med en nick som seglade just utanför stolpen. Karl Larson var sin vana trogen högst delaktig i offensiven och lyckades sånär förvalta ett bra läge. Tyvärr fick han inte iväg skottet riktigt som han ville och Aly Keita i Östersundsmålet kunde rädda.

Hemmalaget försökte ta sig in i matchen och kom långsamt närmare Sirius straffområde. Deras bästa chans kom efter slarv i försvaret men Lukas Jonsson i målet läste var skottet skulle gå, gjorde en tidig förflyttning och kunde utan problem greppa bollen.

Spelmässigt var första halvtimmen jämn även om Sirius hade ett litet övertag. Östersund hade svårt att regelbundet etablera sitt eget spel och Sirius frontlinje pressade frenetiskt.

Trots flera goda möjligheter för gästerna att göra mål stod det 0–0 i halvlek. Det var en jämn halvlek och även om Sirius hade det mesta av spelet var Östersund inte ofarliga. När Sirius slarvade var det ofta en hemmaspelare där som tog bollen och gjorde det farligt.

Andra halvlek började som likt den första. Precis som i premiären öppnade Sirius i rasande tempo och tvingade tillbaka Östersund. Sirius var nära att göra mål flera gånger redan under halvlekens inledande minuter.

Sen kunde inte hemmaförsvaret längre värja sig. I den femtioandra matchminuten fick Stefano Vecchia, som hade sett pigg ut hela matchen, bollen på sin vänsterkant. Han växlade tempo förbi sin försvarare och spelade sedan bollen till Axel Björnström som kom springande utanför honom. Låga inlägg snett inåt bakåt verkar vara Sirius signum i år för precis som mot Djurgården var det Sirius främsta anfallsvapen på ikväll. Flera försök gjordes och till slut fick det utdelning. Björnström slog den hårt och lågt och vid straffområdets utkant mötte Elias Andersson med vänsterfoten. Det var ett enastående genomfört lagarbete där anfallarna som gick mot mål drog med sig hela Östersunds försvarslinje och lämnade oceaner av plats och tid till Andersson. Han gjorde inga misstag utan placerade bestämt bollen i bortre gaveln, otagbart för Keita i målet. 1–0 till Sirius och säsongens målnolla var ett minne blott.

Sirius visade efter målet inga tecken på att vilja backa hem och försvara sin ledning. Istället trummade man på och skapade fler chanser. Närmast var målskytten Elias Andersson som med ett lågt skruvat skott med vänster utsida vållade vissa problem för hemmamålvakten som dock lyckades fånga in bollen.

Med mindre än en halvtimme kvar gjorde Sirius ett dubbelbyte. Efter detta tappade Sirius lite rytm och Östersund kunde ta över spelet. Bortalaget fortsatte dock försvara sig galant och Tim Björkström & co. Hade inga större problem att styra bort hemmalagets anfallsförsök. Östersunds bästa chans kom när den för dagen annars briljanta Hjalmar Ekdal blev bortvänd på egen planhalva. Jordan Kadiri blev fri men Ekdal gjorde med råge upp för sitt misstag genom en glidtackling som närmast hör hemma i någon lämplig skolbok.

– Jag tycker han gör två fantastiska matcher. Tar mycket ansvar och tar nästan alltid rätt beslut också. Det är kul att se, berömmer Tim Björkström sin backkollega Ekdal efter matchen.

Närmare än så kom inte Östersund. Istället kunde inbytte Joakim Persson i den åttiofemte minuten sno bollen av en Östersundsspelare, driva upp den till en annan inhoppare, Laorent Shabani, som efter en soloaktion frispelade mannen som assisterade till första målet. Axel Björnström tvekade inte utan tryckte in bollen vid bortre stolpen. 2–0 till Sirius och matchen var avgjord.

2–0 blev det och Uppsalalaget kunde resa hem från Jämtland med leenden på läpparna. Lagets jubilar Tim Björkström var nöjd med matchen.

– Tycker vi spelar bra fotboll. Vi gör två fina mål och vi styr spelet för det mesta med bra passningsspel. Vi är nöjda med stora delar av matchen.

Trots förlusten förra helgen har stämningen i truppen i veckan varit bra, berättar Björkström.

– Det har verkligen funnits en revanschlusta efter söndagsmatchen. Vi kände väl att vi kanske var värda lite mer.

Försvarsspelet är något laget jobbat hårt på under våren. Det tycker Björkström har betalat sig nu och han är väldigt nöjd med hur det sett ut i inledningen av säsongen.

– Det känns som att alla vet vad de ska göra. Det är hårt jobb som ligger bakom det och är alla med på noterna blir det oftast bra, förklarar han.

Men tror ni jubilaren visste om att det var hans tvåhundrade match?

– Jag hade inte en aning. Det är fantastiskt. Då har man hållit på ett tag. Jag hade inte tänkt på det så det är kul att ni uppmärksammade det.

Även om Sirius ska möta Häcken redan på måndag verkar laget inte riktigt klara med Östersundsmatchen:

– Jag tror vi tar det om några dagar. Vi får njuta lite av den här segern först och sen får vi ladda om batterierna till matchen mot Häcken, avslutar Björkström.

Skribent: Oscar Fock