Stolpe ut när Sirius föll i Helsingborg

Sirius stod för en av årets spelmässigt bästa insatser, men det var stolpe ut gånger två när Blåsvart till slut föll med 1-0 (0-0) borta mot Helsingborgs IF på Olympia.

Det var egentligen inte så mycket till snack om saken under de första minuterna, Sirius ägde matchen mot Helsingborg på Olympia från första passningen. Precis som hemma mot Östersund tog man tag i spelet direkt, fick fart i passningsspelet och tryckte ner motståndarna i eget straffområde.

Det tog tre minuter innan Ian Sirelius fick matchens första målchans, ett pressat avslut från straffområdeskanten som HIF-målvakten bara kunde stöta ut till hörna, men det skulle komma mer. Blåsvart vann snabbt tillbaka bollen när man väl förlorat den och gick till nya anfall. Henry Offia hotade i djupled men blåstes av för en knapp offside när han kom fri, och Philip Haglund skulle förstås ställa till problem även för det här försvaret.

I matchens 25:e minut kom den dittills absolut bästa chansen i matchen, då Haglund tryckte sig fram på Jonas Lindbergs inlägg från vänster och nickade klockrent i den första stolpen. En stund senare kom Lindberg runt till vänster igen och spelade den gången in ett lågt inspel framför mål som Haglund bara hade haft att stöta in om han inte kommit någon hundradel för sent fram med foten.

Helsingborg fick en riktigt bra målchans i den första halvleken, då David Boysen i slutminuterna blev helt frispelad i djupled efter att hemmalaget vunnit bollen centralt i planen. Han vände bort både en hemmåtlöpande Kebba Ceesay och en utrusande Lukas Jonsson i straffområdet, men tog en touch för mycket och fick se både Kalle Larson kasta sig emellan och Lukas Jonsson hitta tillbaka och täcka undan.

Matchbilden i stort låg helt i Sirius händer, men inget nätrassel hördes under den första halvleken trots ett stort spelövertag och ett antal vassa chanser. Istället var det hemmalaget som kom ut efter paus med ny fart i benen och snart tog en för Blåsvart mycket snöplig ledning på Olympia.

Det var efter några pigga inledande Helsingborgsminuter i den andra halvleken som en chipp från straffområdeskanten hittade in till Wanderson mitt i straffområdet. Han tog emot på bröstet och sköt ett skott som Lukas Jonsson kunde reflexrädda med vänsterhanden, innan Andreas Landgren var framme och vispade in returen till 1-0 för Helsingborg efter 49 spelade minuter.

Den kallduschen gjorde att Sirius fick ägna återstoden av matchen åt att jaga, och därmed var spelövertaget snart tillbaka i Blåsvart favör. Ett Helsingborg som nu kunde lägga sig på försvar och bevaka sin ledning gjorde det väl under större delen av halvleken, men mot slutet av matchen kröp Sirius närmare och närmare igen och skapade ett antal kvitteringschanser.

Philip Haglund nickade och Kebba Ceesay testade från distans, men hemmalagets 16-årige målvakt Ian Pettersson, som ersatte en skadad Kalle Joelsson under den första halvleken, stod emot när Blåsvart inte riktigt fick till bollträffen.

Inbytte John Junior försökte friställa Jonas Lindberg med en klack men kommunikationen brast, och likaledes inhoppande Isak Bråholm och Sherko Faiqi kombinerade flera gånger till lägen som nästan utmynnade i någonting men inte gick hela vägen fram.

Långt in på tilläggstiden tog sig John Junior ned till kortlinjen och hade såväl Sherko Faiqi och Philip Haglund att spela snett inåt bakåt, men den sistnämnde fick passningen lite för nära inpå och ett klackförsök blev till ingenting. Allra närmast att kvittera var dock Sam Lundholm.

Först i slutminuterna av ordinarie tid, då han skapade sig en yta 20-talet meter från mål och drog till med sitt patenterade avslut med vänster insida. Träffen från distans var i det närmaste klockren, så när som på millimetern. Bollen tog i insidan av stolpen och studsade retfullt iväg längs med mållinjen.

En bit in på tilläggstiden kom läget igen, och då i en betydligt bättre position när han efter en fin individuell prestation tagit sig in längs med straffområdeslinjen från högerkanten. I ett läge där Sam Lundholm gjort vad som känns som hundratals mål tidigare i karriären fick han dock inte träff den här gången, och avslutet rullade sakta fram för HIF-målvakten att lägga sig på för att få tiden att gå.

Det ville sig inte för Sirius den här kvällen, och besvikelsen både på planen och bland de 133 tillresta supportrarna på bortasektionen som gav ett fantastiskt stöd matchen igenom var påtaglig efter vad Mirza Jelecak under presskonferensen efter matchen beskrev som en av årets allra bästa insatser.

– Det är väldigt surt, det är klart att vi är besvikna över resultatet. Samtidigt är vi väldigt nöjda med vår prestation, säger Mirza Jelecak.