Sirius vände och vann mot Elfsborg

• App

Sirius vände för tredje gången den här säsongen ett tvåmålsunderläge och besegrade IF Elfsborg med 4-2 (2-2) under en fantastisk eftermiddag hemma på Studenternas.

Det var några skrattretande olyckliga minuter som Sirius fick genomlida i början av matchen mot Elfsborg hemma på Studan.

Efter en något trevande inledning där lagen kände på varandra var det Blåsvart som såg ut att ta kommandot i matchen med ett plötsligt, tidigt mål. Elfsborgsmålvakten David Olsson dröjde lite länge med bollen vid fötterna, och när han skulle sparka iväg den var Jonas Lindberg framme med foten och blockerade bollen, som studsade tillbaka mot målet.

Bollen rullade sakta mot det öppna målet, men Olsson var tillräckligt vaken för att hinna kasta sig tillbaka och stöta bort bollen med handen på eller bakom mållinjen. Vare sig den var inne eller ej så skilde det inte mer än en någon enstaka millimeter åt det andra hållet.

Domaren dömde hur som helst inte mål och spelet fick gå vidare. En minut senare låg bollen istället i det andra målet. Elfsborg spelade sig fram på högerkanten och slog ett inspel längs med marken i Sirius straffområde. Lukas Jonsson kastade sig ut och fick fingertopparna på bollen, som ändrade riktning något men fortsatte genom straffområdet. Efter att ha passerat flera spelare hamnade bollen plötsligt vid en överrumplad och felvänd Tim Björkströms fötter, och via hans utsträckta vänsterfot studsade den retligt sakta in i ett öppet Siriusmål.

Självmålet efter 11 minuter var inte änden på Sirius olycka, för nio minuter senare fick Elfsborg också en straff efter att bortaanfallaren Per Frick kastat sig ner på marken efter en påstådd kontakt med Christer Gustafsson. Chinedu Obasi förvaltade läget och Elfsborg ledde med 2-0 efter 20 spelade minuter och noll målchanser.

– Inledningen är en katastrof rent anfallsmässigt, och det får vi prata ut om. Vi tränare får kanske ta på oss en del, för på något sätt nådde vi inte fram till spelarna. Vi gjorde inget av det vi pratat om på förhand under de första 20 minuterna. Men för det ska vi inte behöva ligga under med 2-0, säger Thomas Lagerlöf.

Sirius ruskade av sig den olyckliga starten och tog tag i spelet, samtidigt som Elfsborg sjönk hem, till synes nöjda med den ledning man fått sig till skänks. Blåsvart dominerade resten av halvleken och började snart komma till reduceringslägen.

Det var, precis som mot Norrköping senast, Moses Ogbu och hans förmåga att snappa upp returer som till slut satte igång Sirius målskytte efter 34 minuter. Jonas Lindberg vände om utanför straffområdet och fick på ett lågt skott mot målvaktens högra stolpe, men Olsson var där och räddade. Istället kunde Ogbu stöta in returen i öppet mål och vifta igång Siriuspubliken.

Precis som klockan slog över till tilläggstid i den första halvleken kom också kvitteringen till 2-2. En Siriushörna nickades ut ur straffområdet av en försvarare, men där dök Christer Gustafsson upp och kunde med en behärskad bredsida placera in bollen intill den bortre stolpen.

– Efter 0-2 vet jag inte om vi får ner axlarna, för sedan börjar vi göra rätt saker och det är vår halvlek fullständigt. Vi reducerar och kvitterar och spelar ganska bra, hittar längre spelvändningar, hittar in i mellanytan och kan hota deras backlinje med fart och får in inlägg och folk i boxen, säger Thomas Lagerlöf.

Efter paus såg matchbilden annorlunda ut. Ett småskärrat Elfsborg fick chansen att samla sig och lägga om matchplanen, och kom ut som det piggaste laget i inledningen av andra halvlek.

– Halvtidsvilan kommer ganska tacksamt för Elfsborg, vi visste om att det skulle bli en annan matchbild när vi går ut till andra halvlek efter att de haft chans att prata ihop sig och starta om. Tyvärr klarar vi inte riktigt av det. Det är i och för sig bra de första minuterna, men sedan har vi en riktigt tung period i tio minuter där vi tappar för mycket boll, inte avslutar anfall och de får kontra på oss. De skapar några bra lägen och Lukas bidrar med några matchavgörande räddningar där som vi behöver, säger Thomas Lagerlöf.

Elfsborg skapade två riktigt farliga lägen i den första halvleken. Först var det Chinedu Obasi som fick öppet läge i straffområdet men stoppades av en stark reflexräddning av Lukas Jonsson, och en stund senare räddade Siriusmålvakten Daniel Gustavssons avslut på ett liknande sätt.

Det var två viktiga ingripanden som höll Sirius kvar i slagläge, och efter den trevande inledningen på andra halvlek kom man återigen igång. Till slut kom målet åt andra hållet, då Moses Ogbu tog sig fram på högerkanten och med ett perfekt inspel hittade en framstormande Mohammed Saeid vid den bortre stolpen. Han stötte in sitt första mål i Siriuströjan och fullbordade vändningen. Sedan hade Blåsvart kontrollen.

Bara några minuter efter 3-2 kom även 4-2. Ett fint inlägg från Sam Lundholm hittade Ian Sirelius vid den bortre stolpen, och efter att han nickat ned bollen på mållinjen gjorde Moses Ogbu sitt andra mål i matchen och kanske enklaste i karriären när han stötte in bollen i öppet mål.

– Vi får tag på matchen igen och gör ett par fina mål, bra mål som vi pratat mycket om där vi får in folk i boxen och är beredda att löpa många meter och inte står och väntar på att bollen ska ramla ner på en, säger Thomas Lagerlöf.

Matchens sista 20 minuter blev mest en formsak, där Sirius inte släppte till särskilt många lägen och till stort jubel från hemmapubliken kunde spela av matchen fram till tre otroligt sköna och viktiga poäng efter en fantastisk vändning på Studan. Moses Ogbu byttes ut till stående ovationer efter två mål och en assist, och en av inhopparna var Niklas Busch Thor som till slut fick göra sin comeback i Blåsvart.

– Det är flera som är trötta och vi gör några byten, Thorsan kommer in och ger stabilitet, men trots lite trötta ben och huvuden känns det ganska kontrollerat, ingen har panik, säger Thomas Lagerlöf.

– Helhetskänslan är bra såklart, vi vinner och det känns som att vi vinner rättvist. Efter första kvart-tjugo då vi hamnar helt snett på det är det bra genomfört och vi gör många bra prestationer.

Nu väntar två veckors landslagsuppehåll i allsvenskan innan Sirius tar sig an Trelleborgs FF på bortaplan söndagen den 21 oktober.