Sirius träningsmatchade mot Djurgården

• App

Sirius tog chansen att ge många yngre spelare speltid när Djurgården besökte Studenternas för en träningsmatch under sommaruppehållet. Efter en första period (matchen spelades 3×30 minuter) med Siriusledning vände Djurgården sedan i den andra och vann med 1-2 efter en mållös sistaperiod.

En vecka efter att spelarna kommit tillbaka från ledigheten var det dags att testa formen i matchspel igen. Precis som när vårsäsongen avslutades var det Djurgården som stod för motståndet.

Matchen hann knappt starta förrän Henry Offia fick en boll från Tim Björkström att löpa på i djupled. När han kom in i straffområdet tryckte han sig förbi Djurgårdens Jacob Une Larsson och kom först till bollen. När han väl var förbi hade djurgårdsbacken inget annat val än att fälla Offia och Sirius fick straff. Straffen slog Sam Lundholm sedan på bästa möjliga vis – ribba in, och Sirius ledde matchen efter två minuter.

– Vi ville ta vidare det vi tränat på. Defensivt pratade vi innan matchen om att vara bättre på att stänga centralt och på att få fast motståndarna på en sida. Offensivt ville vi försöka hota med fler bollar in i straffområdet och vara starkare där. Vi får en jättebra start med en tidig boll in bakom deras backlinje som Henry löper på, säger Mirza Jelecak.

Efter Sirius ledningsmål var det en jämn matchbild i den första perioden. Båda lagen hade flera längre sekvenser med bollen och försökte hitta ytorna runt om och bakom det andra laget utan att riktigt lyckas. Djurgårdens enda riktiga chans i perioden kom några minuter efter Sirius ledningsmål när man tappade bollen på mittplan och motståndarna kontrade. Avslutet från Niklas Bärkroth kom dock till slut från en dålig vinkel efter att han inte fått den första touchen dit han ville.

Närmast matchens andra mål kom Sirius efter knappt tjugo minuter av matchen. Blåsvart satte fart i passningsspelet och kombinerade sig fram på Djurgårdens planhalva. Tim Björkström hittade Sam Lundholm som hittade Philip Haglund som i sin tur hittade Adam Stål som tog sin in framför mål och kom till skott. Djurgårdsmålvakten gjorde dock en fin räddning och tippade bollen till hörna.

– Första perioden är helt okej. Den är jämn och vi har några bra sekvenser och några sekvenser där vi släpper till lite enkla grejer, men det är absolut godkänt, säger Mirza Jelecak.

Andra periodes inledning tillhörde motståndarna och Sirius fick ägna mer tid åt att försvara sig på egen planhalva. När Sirius vann bollen blev tempot ofta för lågt och Djurgården tog tillbaka bollen igen, utan att för den sakens skull skapa några stora chanser i början av perioden.

Ett mål skulle dock komma. Drygt tio minuter in i perioden fick Djurgården en hörna som nickades undan av Philip Haglund. Elliott Käck plockade upp hörnreturen och sköt bollen mot mål igen och där fanns Jacob Une Larsson som fick ut en fot och styrde bollen förbi Lukas Jonsson.

Efter Djurgårdsmålet var det motståndarna som fortsatt var det bättre laget i matchen och mål två kom med ungefär fem minuter kvar av perioden. Ett bolltapp i uppspelsfasen ledde till att Mohammed Buya Turay fick fri lejd mot mål och placerade in 1-2 högt upp bakom John Alvbåge som kommit in i Sirius mål.

Sirius gick alltså in i period tre i 1-2- underläge och gav i matchens sista tredjedel en rad unga spelare chansen till speltid mot allsvenskt motstånd. David Mahjob Wallentinsson kom in redan i mitten av den andra perioden och när den sista startade fanns även Isak Bråholm, Sylvin Kayembe och Sherko Faiqi på planen.

Sista perioden blev lite mer jämn och böljande än den andra, även om det även nu var Djurgården som fick äga mycket boll. Djurgården kom till ett par farliga skottlägen i utkanten av straffområdet men John Alvbåge stod rätt placerad och kunde avvärja dessa chanser. Efter Djurgårdschanserna var det framför allt Sirius som försökte hota i kontringar. Vid ett tillfälle tog sig Ian Sirelius runt på vänsterkanten och hittade in till Sherko Faiqi, men avslutet landade i målvaktens famn. Vid nästa tillfälle var det den nu inbytte junioren Lucas Berglund som spelade fram Sherko Faiqi, men avslutet täcktes den här gången i sista stund av Djurgårdare på plats i straffområdet.

Matchen slutade 1-2 och Mirza Jelecak summerar en insats som Sirius inte är alltför nöjda med.

– Framför allt får vi ägna mycket kraft och energi åt försvarsspel. Fysiskt var vi underlägsna idag och blev trötta lite för snabbt. Det finns sekvenser som är bra i matchen som vi ska ta med oss, men också sekvenser när det blir lite för enkelt för motståndarna.

Desto roligare var det att flera yngre spelare visade upp sig på ett positivt sätt i slutet av matchen.

– Det är glädjande, de gör det bra. David löser många svåra situationer och är stabil. Isak vet vi att han är väldigt duktig även om han inte gör sin bästa match. Sedan kommer Lucas in på slutet och det är flera som gör det bra även om det blir en lite avslagen sista kvart, säger Mirza Jelecak.

Nu återstår tio dagar innan allsvenskan drar igång igen för Sirius del. Nästa match spelas 30 juni borta mot IFK Norrköping och nästa hemmamatch är 6 juli mot Östersunds FK. Vi ses då!