Segersviten förlängdes på Gavlevallen

Sirius tog sin tredje raka seger i allsvenskan när man besegrade Dalkurd med 3-1 (2-0) borta på Gavlevallen.

Av de lite drygt 1200 åskådarna på Gavlevallen höll förmodligen en majoritet på Sirius, och med det stödet i ryggen fick Blåsvart en extra skjuts in i matchen. Lagen kände lite på varandra i en försiktig matchinledning, men det var Sirius som först hittade vägen fram mot mål när Charbel Georges vid den bortre stolpen sånär nådde fram på ett farligt inlägg från Sam Lundholm.

Lagen turades om att äga bollen, men medan Sirius stängde igen helt och hållet bakåt i början av matchen fanns det luckor åt andra hållet. Nästa chans kom ca tio minuter in i matchen, då Charbel Georges efter att ha kombinerat sig fram på vänsterkanten skickade in ett inspel längs med marken. Moses Ogbu hade öppet läge vid den första stolpen, men fick inte ordning på fötterna och snubblade bollen vidare genom straffområdet.

En knapp halvtimme in i matchen fick Sirius till slut ordning på fötterna framför mål, när Christer Gustafsson plockade upp en andraboll utanför straffområdet. Han petade fram bollen till en felvänd Philip Haglund, som snyggt klackade tillbaka till en framrusande ”CG”. Fri med målvakten placerade han säkert in 0-1 med 30 minuter spelade.

Knappt var spelet igång igen så hade Sirius plötsligt en tvåmålsledning. En vänsterhörna nickades ned framför mål, och efter att bollen studsat ett par gånger dök till slut Moses Ogbu fram och kunde raka in sitt kanske inte snyggaste mål i karriären till 2-0 via en försvarare på mållinjen.

– Vi har bra kontroll i hela första halvlek, ett bra samlat försvarsspel och väldigt bra koll på omställningarna. Jättebra balans och återerövring. Sam har ett jätteövertag på sin kant och gör lite som han vill där. När vi gör två mål känns det ännu mer som att vi har kontrollen, säger Thomas Lagerlöf.

Sirius spelade sedan relativt tryggt av den första halvleken. Kvicke Dalkurdanfallaren Mohamed Buya Turay hotade ofta i djupled, men Oscar Pehrsson och Johan Eiswohld höll jämna steg med skytteligatvåan och bröt flera gånger farliga utbrytningsförsök. Han fick en chans sent i halvleken när han fick med sig en studsande boll in till höger i straffområdet, men pressad av Oscar Pehrsson fick han bara iväg ett svagt lobbförsök som seglade en bra bit utanför den bortre stolpen.

En till synes säker ledning i paus, men Sirius fick ingen optimal start på den andra halvleken. När Mohamed Buya Turay stack iväg på en långboll ut mot Sirius vänsterkant kom Karim Fegrouch ut för att bryta strax utanför straffområdet, men missbedömde bollen. Istället kunde Turay vända in mot det öppna målet och rulla bollen mellan den täckande Oscar Pehrssons ben och in i nät.

Ledningen krympte, och spelmässigt väntade därefter en tuffare period för Sirius. Omedelbart efter målet fick Dalkurd ny energi och tryckte ned Blåsvart mer än vad man gjort tidigare i matchen. Hemmalaget ägde det mesta av bollen och började komma till chanser och skapa hörnor, men kom aldrig till de riktigt heta lägena.

– Andra halvlek är inte så bra generellt, men framför allt första 15 kanske. Vi blir lite småstressade av den billiga reduceringen, och då får de energi och vi blir lite mer passiva, säger Thomas Lagerlöf.

Vartefter den andra halvleken led tog sig Sirius upp i planen och kunde hitta tillbaka till sitt eget spel allt mer, och skapade också lägen för att sätta spiken i kistan. Dalkurd blev allt mer desperata och bollarna blev längre och längre, men Blåsvart försvarade sig väl.

–  Till slut börjar vi få kontroll på saker igen och spelar ändå ganska tryggt av det under sista delen av andra halvlek, säger Thomas Lagerlöf.

Hemmalaget fick en riktigt het chans i slutminuterna, då en långboll in i straffområdet nickades ned till en ren Andrew Stadler. Han nådde dock inte riktigt fram till bollen utan fick bara till en fösare in i Karim Fegrouchs famn.

Istället kunde Sirius fortsätta spela på klockan. I matchens 95:e minut och sista hade man tagit sig ned till hörnflaggan, där Mauricio Albornoz lämnade över bollen till Stefano Vecchia. Han fick plötsligt fri lejd in i straffområdet och passade en ren Philip Hagluind, som i sin tur hittade en helt ensam Ian Sirelius vid den bortre stolpen. Klapp-klapp-spelet avslutades med ett avslut via ribban och in och inhopparen hade spikat slutresultatet på Gavlevallen till 1-3 (0-2).

– Rättvis seger, stabilt försvarsspel som lägger grunden, ett lag som jobbar tillsammans och vi tar oss ur den dåliga perioden utan att bli allt för sårade av det. Viktiga poäng och en bra genomförd match som helhet, sammanfattar Thomas Lagerlöf.