Seger i Eskilstuna säkrade sjundeplatsen

• App

I säsongens sista match besegrade Sirius rättvist tabelljumbon AFC Eskilstuna borta på Tunavallen. Segern med 3-1 (0-0) innebär att Blåsvart slutar på en sjundeplats i Allsvenskan 2017.

Mot redan nedflyttningsklara AFC Eskilstuna var Sirius det hetare laget matchen igenom på Tunavallen. Även om man aldrig tog något jättegrepp över spelet och bollinnehavet, som gick lite fram och tillbaka, hotade man hela tiden när man tog sig framåt och visade upp en betydligt vassare offensiv än hemmalaget.

AFC kom riktigt nära en gång tidigt i den första halvleken, då Saša Matic skar in i banan från vänster och avslutade rakt i den närmsta stolpen, men annars hade Lukas Jonsson en relativt lugn eftermiddag i Siriusmålet.

För i övrigt var det Sirius som gällde i chansväg. Vad som kändes som ett dussintal hörnor skapades, Alexander Nilsson hotade gång på gång i djupled och Sam Lundholm och Elias Andersson hittade fram med flera farliga inspel från sina respektive kantpositioner. Allra närmast ett mål kom Philip Haglund, som kom till avslut från bara någon meters håll framför mål efter ett av Lundholms inspel från höger. Den gången hamnade dock ett försvararben i vägen och blockerade skottet.

Medan AFC i den första halvleken ändå orkade hänga med i försvarsspelet och stundtals satte lite högre press fick Blåsvart efter paus allt större ytor att utnyttja. Ju längre den andra halvleken led desto öppnare blev det, och målen hängde i luften. Redan i den 53:e minuten fick Sirius straff när Philip Haglund revs ned i straffområdet, men då räddade AFC-målvakten Alireza Haghighi Jesper Arvidssons straff.

Istället dröjde det till den 73:e minuten innan Sirius lyckades spräcka nollan. Alexander Nilsson släppte bollen till Niklas Busch Thor i straffområdet, och han kunde i sin sista match i karriären skicka bollen vidare genom straffområdet fram till Ian Sirelius, som tryckte in 1-0.

Sedan dröjde det inte länge innan Philip Haglund skickade in 2-0 på en hörna med hjälp av låret från nära håll, innan inhoppande Zackarias Faour slog till direkt i sin allsvenska debut genom att sätta 3-0 framspelad av Alexander Nilsson efter en snabb Siriuskontring.

Faour var inte dagens ende debutant. Både Sherko Faiqi och under ett par minuter Kyria Kambusi fick hoppa in och göra allsvensk debut.

– Det var kul att se de unga som inte spelat så mycket, som Jakob Bergman som gör en väldig stabil insats. Sherko kommer in och är kaxigt ödmjuk och gör bra ifrån sig. Det är alltid kul när de unga tar chansen och tar för sig, säger Thomas Lagerlöf.

På tilläggstid snyggade hemmalaget till siffrorna till 3-1 när Chidi Omeje var framme med en lång tå och styrde in en kantfrispark, men Sirius seger var en stabil och rättvisande sådan. I och med att övriga resultat gick Sirius väg innebar trepoängaren att Blåsvart avslutar sin första allsvenska säsong på en imponerande sjundeplats i tabellen.

– Jag tycker vi gjorde väldigt mycket bra efter förutsättningarna,  och försökte att driva på saker och ting. Vi bör avgöra redan i första halvlek. Vi börjar andra väldigt bra och när Jeppe bommar straffen börjar man tänka att vi aldrig ska få hål på dem, men när målet väl kom så var det över. Jag är väldigt nöjd med prestationen, säger Thomas Lagerlöf, som är nöjd när han ser tillbaka på den säsong som varit.

– Det är klart att vi hade en tuff period ett tag, men vi kravlade oss ur den och gjorde en hyfsad avslutning poängmässigt. Att komma ut med en sjundeplats som nykomling i allsvenskan är fantastiskt bra.