Seger efter sen målkavalkad i avslutningen

Sirius besegrade Kalmar FF med 3-0 (0-0) och avslutade den allsvenska säsongen 2019 med tre poäng hemma på Studenternas.

Det var två lag som ville framåt på Studenternas, Sirius med en vilja att avsluta säsongen bra inför hemmapubliken och Kalmar om inte annat av ren överlevnadsinstinkt. Bortalaget var tvungna att vinna för att säkra sin plats i nästa års allsvenska, och kom efter en något trevande inledning till de bästa lägena i första halvlek.

Siriusslarv gav bortalaget sin första bättre målchans efter 19 minuter. Sirius tappade bollen framför eget mål och Lukas Jonsson räddade Herrems första avslut, innan Romário kom rusande i full fart för att trycka in returen men fick sitt avslut blockerat av Tim Björkström, som lyckades få ut bollen till hörna.

Sedan dröjde det framåt halvlekens slut innan bortalaget återigen var nära att spräcka nollan. I den 39:e minuten fick Romário skottläge vid straffområdeslinjen, men drog bollen klockrent i Lukas Jonssons högra stolpe.

I en överlag jämn halvlek var det annars Sirius som hade något mer av bollen, och även om jättechanserna lyste med sin frånvaro under de första 45 minuterna hittade Blåsvart också fram till lägen, om än mest frän distans. Axel Björnström sköt in sig och fick fram en hörna genom ett wobblande skott mot den bortre stolpen och Sam Lundholm försökte ett par gånger utan att träffa rätt. Daniel Jarl hade förvisso en boll i nät när han styrde in ett Lundholm-skott från nära håll, men offsiden som ogiltigförklarade det målet var det inget som helst snack om.

Mållöst i paus innebar att matchen fortsatte i samma hjulspår efter paus. Sirius tog initiativet, och Axel Björnström fortsatte att skjuta in sig när ett högeravslut från 20 meter susade förbi strax utanför stolpen. Jonas Lindberg kom också tidigt till två bra lägen i straffområdet utan att riktigt få till avsluten.

Kalmar hade svårare att komma till målchanser efter paus, och Sirius kontrollerade händelserna på Studenternas allt mer. Efter 77 minuter kom till slut också ledningsmålet som satte fart på matchen på allvar, och det genom två inhoppare. Stefano Vecchia vek in från sin vänsterkant och hittade Philip Haglund med ett väl avvägt inlägg mot den bortre stolpen. Haglund gjorde inget misstag utan tryckte ned bollen vid stolproten med pannan.

Kalmar behövde gå framåt, men hann knappt börja för fyra minuter senare var det sedan dags igen. Den gången var det Sam Lundholm som vek in från högerkanten, dansade runt fyra försvarare och passade bollen vidare längs med straffområdeslinjen. På andra sidan halvcirkeln stod Axel Björnström beredd och fick fin träff när han med ett kraftfullt vänsterskott satte sitt första allsvenska mål till 2-0 för Sirius.

Två minuter senare var han framme igen, den här gången med framspelningen. Efter ett första, blockerat inspel fick han en andra chans och kunde spela bollen förbi en utrusande målvakt och fram till Mohammed Saeid som i öppet mål kunde stöta in 3-0.

Tim Björkström drog på sig ett andra gula och därmed rött kort, och Lukas Jonsson såg till att hålla nollan intakt med en vass reflexräddning på en nick från nära håll, men när de formaliteterna var avklarade stod Sirius kvar som klara segrare i en match som blev en mycket värdig säsongsavslutning inför en som vanligt fantastisk hemmapublik på Studenternas. Pricken över i kunde ha varit att Joakim Persson fått sätta fyran i sitt andra allsvenska inhopp, men när han fint framspelad av Sam Lundholm kom ensam mot mål lyckades han bara knappt chippa bollen över målvakten innan den rensades undan av en försvarare på mållinjen.